Sărbătoare religioasă pe 17 mai. Deși e zi de post, avem dezlegare la pește. Ce sfinți sărbătorim?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.05.2024 - 19:30
Sărbătoare religioasă pe 17 mai - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Creștinii au din nou motiv de sărbătoare pe 17 mai. Deși este vineri, zi de post, Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește. Aceste dezlegări nu sunt foarte dese în calendar. Românii au însă o serie de superstiții legate de această zi.

SHARE

Pe 17 mai în calendarul ortodox sunt pomeniți Sfântul Apostol Andronic şi Sfânta Iunia. Însă în legătură cu această zi românii țin o serie de obiceiuri pentru a avea noroc. 

Deși e zi de post, credincioșii au dezlegare la pește, astfel că este încă un motiv de bucurie. 

Sărbătoare religioasă pe 17 mai. Deși e zi de post, avem dezlegare la pește. Ce sfinți sărbătorim?

Fiind o zi de vineri, conform tradiției populare, orice persoană care ține post în ziua de vineri își va realiza toate dorințele. În trecut, vnerea, gospodinele nu aveau voie să coace pâine și nici să facă borș. Altfel atrăgeau bolile și relele asupra casei.

Vinerea nu se făcea curat, nu se mătura și nu se arunca cenușa din sobă, că aruncai tot norocul și binele din casă.

Vinerea nu era bine să mănânci usturoi, pentru că a doua zi se împărtășea îngerul tău păzitor.

Fetele și femeile erau învățate să nu se spele pe cap vinerea, să nu se gătească, să nu folosească sulemeneli sau farduri, cum le zicem azi. Este zi de post, în care trebuie să fii cumpătat și cucernic.

Citește și: Ce este interzis să faci în ziua de vineri ca să nu ai ghinion. Tradiția respectată de femei

Doi sfinți sărbătoriți pe 17 mai

Sfântul Apostol Andronic şi Sfânta Iunia sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 17 mai.

Andronic şi Iunia erau rude ale Sfântului Apostol Pavel, cunoscuţi în grupul celor şaptezeci de ucenici apostoli, pentru că au crezut în Hristos, înaintea Sfântului Pavel, Apostolul Neamurilor.

Aşa sunt pomeniţi şi de către Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani (16, 7): "Îmbrăţişaţi pe Andronic şi pe Iunias, cei de un neam cu mine şi împreună închişi cu mine, care sunt vestiţi între apostoli şi care înaintea mea au fost în Hristos". Potrivit acestei mărturisiri, cei doi apostoli erau deja creştini în momentul convertirii Sfântului Pavel.

Prin eforturile misionare ale Sfinţilor Apostoli Andronic şi Iunia, mulţi păgâni s-au convertit la creştinism şi au fost construite multe biserici.

"Ei au stricat capiştile idoleşti, au zidit biserici dumnezeieşti, au izgonit duhurile cele necurate din oameni şi au tămăduit patimile celor neputincioşi.

Citește și: Izvoare tămăduitoare în România. Pelerinii din toată țara merg acolo să ia apă vindecătoare

Ei au plătit datoria cea de obşte a firii, ca nişte oameni buni platnici şi, ducându-se din acestea de aici, au luat de la Domnul cununa apostoliei şi a muceniciei, ca unii ce au pătimit mult de la cei necredincioşi, ale căror sfinte moaşte, împreună cu moaştele multor sfinţi mucenici, s-au aflat în locaşurile cele din Evghenia şi s-au adeverit prin descoperire, precum se scrie despre aceasta în 22 zile ale lunii februarie". 

În secolul al V-lea, în timpul împăraţilor Arcadius şi Honorius au fost descoperite moaştele Sfinţilor Andronic şi Iunia într-o periferie a Constantinopolului, Evghenia. Mai târziu, pe acest loc a fost zidită o biserică, scrie Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te