SĂRBĂTOARE 2 IUNIE Povestea sfântului ale cărui moaște au fost aduse în țară de Alexandru cel Bun

DE Florentina Enache | Actualizat: 02.06.2024 - 07:15
SĂRBĂTOARE 2 IUNIE Povestea sfântului ale cărui moaște au fost aduse în țară de Alexandru cel Bun - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Pe 2 iunie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

SHARE

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este prăznuit în zilele de 2 şi 24 iunie, această din urmă sărbătorire fiind şi cea mai veche, conform Agerpres.

Sărbătoarea Sfântului şi Mare Mucenic Ioan din 2 iunie a fost stabilită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1950, fiind ziua salvării minunate a Sucevei de pârjolul cazacilor zaporojeni, în 1622.

Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava se află de sute de ani în România.

Cine a fost Sfântul Mucenic Ioan cel Nou?

El s-a născut în oraşul Trapezunt, din părinţi credincioşi. La fel ca şi tatăl său, tânărul Ioan era negustor şi a plecat cu o corabie din oraşul natal spre Cetatea Albă.

În timpul călătoriei pe Marea Neagră, proprietarul vasului, care era francez, și-a arătat împotrivirea faţă de credinţa ortodoxă. Corăbierul și Sfântul Ioan se certau din această cauză, fapt pentru care francezul a hotărât să se răzbune.

Când au ajuns la Cetatea Albă, francezul a mers la eparhul cetăţii, care era turc, şi i-a spus că Ioan doreşte să treacă la religia sa.

Citește și: Misterul pârâului din România care nu îngheață niciodată. Trece pe lângă o biserică

Dus înaintea stăpânitorilor cetăţii, tânărul Ioan şi-a mărturisit cu tărie credinţa ortodoxă.

Conducătorul cetăţii a ordonat ca tânărul Ioan să fie supus la chinuri şi bătăi.

A fost legat de coada unui cal şi târât pe uliţele pietruite. În cele din urmă, după multele chinuri la care a fost supus, Sfântului Mucenic Ioan i-a fost tăiat capul cu sabia.

Trupul său a fost luat şi aşezat în biserica ortodoxă din Cetatea Albă. Acolo sfintele sale moaşte au făcut multe minuni şi au vindecat boli, timp de şaptezeci de ani.

Alexandru cel Bun a adus moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou la Biserica Mirăuţilor

Domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun (1400-1432), care reuşise să obţină din partea Patriarhiei ecumenice recunoaşterea canonică a lui Iosif Muşat ca mitropolit, a dorit să împlinească această reuşită istorică cu strămutarea moaştelor Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, în Catedrala Mitropoliei Moldovei.

Citește și: Ce să faci neapărat duminica dimineața pentru a avea noroc. Să fie încă întuneric afară

La 2 iunie 1402 (după alţi istorici în anul 1415), racla cu moaştele sfântului a fost adusă cu mare cinste din Cetatea Albă, de trimişii lui Alexandru cel Bun. Domnul însuşi şi mari boieri au întâmpinat sfintele moaşte la poarta Cetăţii şi le-au condus la Biserica Mirăuţilor, unde au fost aşezate.

În 1589, moaştele au fost strămutate din vechea biserică domnească în noua catedrală din Suceava, ctitorită între anii 1514-1522, de domnitorii Bogdan III şi fiul său Ştefăniţă.

Surse: Agerpres, care citează Vol. „Vieţile Sfinţilor" și sfantulioancelnou.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te