România fierbe în Cod Roșu. În ce județe vor fi 39 de grade în minivacanța de Rusalii?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.06.2024 - 14:32
România fierbe în Cod Roșu. În ce județe vor fi 39 de grade în ziua de Rusalii - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Foto: IGSU

Meteorologii au emis avertiizări de temperaturi extreme, în următoarele două zile. Mai multe județe din țară vor fi sub cod roșu. Temperaturile vor urca până la 39 de grade la umbră.

SHARE
Valul de căldură va mai dura o perioadă în România. Țara va fi colorată în culorile galben, portocaliu și roșu. Vorm avea temperaturi de 39 de grade la umbră, însă cele resimțite vor trece de 40 de grade Celsius. 
 
Cel mai cald va fi în sudul țării, unde sâmbătă și duminică va fi cod roșu. 

România fierbe în Cod Roșu. În ce județe vor fi 39 de grade în ziua de Rusalii?

”Astăzi, 21 iunie, valul de căldură va persista la în cea mai mare parte din țară, maximele se vor situa între 31 și 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși, local, pragul critic de 80 de unități.
 
Pentru zilele de weekend, 22 și 23 iunie, Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări, COD GALBEN și COD PORTOCALIU, dar și un COD ROȘU de caniculă, val de căldură persistent și intens și disconfort termic accentuat, ce vizează opt județe din sudul țării, precum și capitala, astfel:
 
Sâmbătă, 22 iunie, CODUL ROȘU vizează județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, unde temperaturile maxime vor fi de 38-39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, cu nopți tropicale.
 
Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
 
CODUL ROȘU de caniculă se extinde în ziua de duminică, 23 iunie, și va afecta județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și municipiul București.
 
 
 
Pentru a cincea zi consecutiv, în aceste zone, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, cu maxime de 38-39 de grade. Nopțile vor înregistra minime situate în jurul valorii de 20 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși, în continuare, pragul critic de 80 de unități, disconfortul termic fiind deosebit de accentuat”, a transmis Inspectoratul Genral pentru Situații de Urgență.

Ce să faci să reziști pe timp de caniculă?

Află cum să te pregătești din timp și cum să te protejezi pentru o val de căldură extremă în câțiva pași simpli:
● Redu expunerea la căldură . Mergi în locuri cu aer, de exemplu, mall-uri, biblioteci. Poartă haine largi, de culoare deschisă. Fă dușuri reci.
 
 
● Hidratează-te. Poți verifica nivelul de hidratare în funcție de culoarea urinei. Dacă urina are culoarea galben închisă, este indicat să fie mai multă apă și lichide cu electroliți
 
● Recunoaște semnele epuizării termice și află cum să acționeze rapid.
 
Scara indicelui radiației ultraviolete (UV Index) este de la 0 la 15. Valorile mai mari de 7 = nivel puternic de radiații (risc crescut pentru piele și ochi).
 
Cum afli rapid indicele radiației UV?– dacă umbra este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV este mare și radiațiile pot deveni periculoase pentru organism, în cazul expunerii prelungite.
 
Află mai multe despre cum să te protejezi de caniculă de pe site-ul fiipregatit.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te