Produsul minune care poate fi folosit pentru conservarea naturală a fructelor. Descoperit de români

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.04.2024 - 21:16
Produsul minune care poate fi folosit pentru conservarea naturală a fructelor. Descoperit de români - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Produsul minune care poate fi folosit pentru conservarea naturală a fructelor. A fost descoperit de către cercetătorii români.

SHARE

Cercetătorii români au creat un produs natural care poate prelungi și cu câteva luni durata de viață a fructelor și legumelor.  

Lichidul obținut din resturi vegetale funcționează ca o barieră și întârzie fermentarea. De altfel, apar tot mai multe tehnologii care conservă natural alimentele, fără niciun fel de substanță chimică.

Produsul minune care poate fi folosit pentru conservarea naturală a fructelor. Descoperit de români

Cercetătorii Institutului pentru Științe Biologice din București au testat produsul pe merele de Voinești și pe câteva soiuri de afine, timp de două sezoane. Merele au fost scufundate în lichid înainte de depozitare, iar afinele au fost stropite înainte să fie ambalate. Rezultatele au fost surprinzătoare.

Alina Buțu, cercetător științific: „Pe suprafața fructelor există microorganisme care duc la degradarea microbiană a fructului. Am adăugat extractele de plante pentru a încerca să încetinim dezvoltarea microorgnismelor. În cazul merelor cu o durată de șase luni de depozitare, prelungirea a fost de până la 30%. În cazul afinelor, în special a afinelor din cultura ecologică, prelungirea a fost considerabilă, undeva la peste 30%”.

Citește și: 

Cu alte cuvinte, produsul încetinește procesul natural de fermentare a fructelor și poate înlocui ceara pe care o folosesc acum cei mai mulți dintre producători. În depozite cu temperaturi controlate, merele, cartofii, ceapa, ori morcovii rezistă și un an de zile. Ardeiul ține șase luni, iar roșiile, cireșele, ori prunele, trei sau patru. Cele mai sensibile sunt fructele de pădure care pot fi păstrate cel mult o lună de zile.

Ion Cioroianu: „Mulți dintre fermieri de frică să păstreze fructele pentru că se strică, le vând foarte repede și la un preț mic și mulți se plâng că nu au profit. Pentru consumator este avantajul că acest biopreparat este comestibil. Se poate spăla mărul, dar și dacă nu se spală nu are efecte nocive asupra consumatorului”.

Produsul urmează să fie omologat. Proiectul a costat 250.000 de euro, din bani europeni, pentru cercetare.

De altfel, tot mai multe companii concep tehnologii menite să ajute fructele și legumele să reziste mai mult fără să se intervină chimic asupra lor. Un exemplu este o mașinărie care poate prelungi durata de viață a sucurilor proaspăt stoarse de la șapte, la 30 de zile.

Citește și: 

Adi Racoviță, reprezentantul unei fabrici de sucuri naturale: „După ce sticlele sunt îmbuteliate și închise cu dop se pun în mașinăria respectivă două sau patru minute. Se face o presiune cu apă rece la temperaturi de 2, 4 grade, fără ca să se deformeze sticla, să intre în contact cu produsul. Prin acest proces lungim durata de viață a produsului”.

Există însă și tehnologii care sar de un milion de euro așa că puțini și le permit. Dar pentru astfel de investiții există fonduri europene care pot fi accesate, potrivit știrileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te