Persoanele cu nevoi speciale, stăpânii munților și ai apelor. Cum învață să schieze și să canoteze?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.06.2024 - 16:42
Persoanele cu nevoi speciale, stăpânii munților și ai apelor. Cum învață să schieze și să canoteze? - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Persoanele cu nevoi speciale, stăpânii munților și ai apelor. Cum învață să schieze și să canoteze? Românul care face toate acestea posibile?

SHARE

Persoanele cu nevoi speciale, stăpânii munților și ai apelor. Cum învață să schieze și să canoteze? Românul care face toate acestea posibile?

Sportul accesibil pentru persoanele cu dizabilități 

Persoanele cu dizabilități sau handicap sunt deseori privite, pe nedrept, că oameni neputincioși, inutili și sunt considerate adevărate poveri pentru societate. Deși soarta i-a lovit crunt, iar zilnic sunt discriminați de societate, sunt oameni care le sar în ajutor.

Și nu din milă ci din dorința de a le oferi o șansă la o viață normală. Ionuț este unul dintre ei, iar de 5 ani de zile încearcă să facă sportul accesibil pentru cei cu nevoie speciale, fie că vorbim de copii sau adulți. Dacă este iarnă, Ionuț se urcă pe schiuri și îi învață pe cei speciali să schieze. Iar vara îi urcă pe plăci sau caiace și îi trimite pe apă. 

Citește și: 20 de milioane de euro pentru persoanele cu dizabilități din România. Cum se dau banii

Ionuț Stancovici - Inițiator Proiect: 

„În România cert este că sunt 916 mii persoane cu nevoi speciale. Eu îmi doresc să îi ajut pe toți, îmi doresc să realizeze toți, indiferent că sunt nevăzători, sindrom down, autiști, dizabilități locomotorii să realizeze că ei pot să facă sporturile pe care eu pot să le fac. În special caiacul și schiul pe asta marjăm noi foarte mult. Și atunci sper să iasă toți afară și să se bucure toți de aceste sporturi.”

Cel mai impresionant caz pe care Ionut l-a intalnit este al unui baietel de la Iasi care sufera de sindromul Lesch-Nyhan. Si anume, copilasul se automutileaza fara a se putea controla. 

Ionuț Stancovici - Inițiator Proiect

„Sunt foarte fericit că am dat peste un caz, singurul caz care și-a pus amprenta pe mine foarte tare s-a întâmplat la Vatra Dornei într-o seară târziu pe la 8. A venit cineva și a schiat cu mine, un copil cu nevoi speciale, doar că era super camuflat, cu ochelari, cu cagulă a venit cineva din Iași atunci, o familie și am văzut că a legat mânuțele copilului și i-am întrebat.

Ei au spus că dacă îi dă drumul, el își bagă mânuțele în guriță și își muscă degetele. Nu am întâlnit până acum un caz. Fiind puțin obosit după ce toată ziua am schiat cu persoane cu nevoi speciale, am rămas puțin cu gândul la cei părinți, la cei eroi.

Citește și: Ajutor pentru șomeri, persoane cu dizabilități, părinți nevoiași. Despre ce sume e vorba

Am schiat cu ei și ei au plecat și în cealaltă zi nu au mai venit. Și nu i-am mai găsit de doi ani. De doi ani povestesc această familie, vorbesc despre această familie. Și ieri i-am găsit.”

Cu ajutorul echipamentelor pentru oamenii speciali, Ionut a reusit sa le redea zambetul si speranta celor care sunt ingnorati de societate. Acesta ne-a transmis ca in viitorul apropiat isi doreste sa desfasoare saptamanal la Iasi o astfel de activitate cu persoanele cu nevoi speciale care fac parte si din mediile defavorizate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te