Pasager pe zborul direct București - New York: „Am plecat cu aproximativ 45 de minute întârziere”

DE Catinca Doboș | Actualizat: 07.06.2024 - 20:22
Pasager pe zborul București - New York: „Un zbor plăcut, o experiență la nivelul așteptărilor” - Foto: Arhivă personală pasager
Zona de check-in pentru zborul București - New York, în Aeroportul „Henri Coandă” Foto: Arhivă personală pasager
Serviciu catering pe zborul București - New York Foto: Arhivă personală pasager
Pasagerii au primit un certificat de onoare - Foto: Arhivă personală pasager
Pasagerii au putut viziona filme de-a lungul zborului - Foto: Arhivă personală pasager

Un tânăr, pasager pe cursa București - New York de vineri, 7 iunie, primul zbor direct dintre România și SUA din ultimii 20 de ani, a povestit cum au fost cele 9 ore și 35 de minute în avion.

SHARE

58 de pasageri s-au îmbarcat vineri, 7 iunie, pe zborul direct București - New York, primul după o pauză de 20 de ani. Unul dintre ei ne-a povestit cum a trăit cele 9 ore și jumătate la bordul avionului. 

Acesta nu este prima dată când călătorește în America și știa la ce să se aștepte. Drumul a fost mai scurt. 

Avionul a plecat de Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București cu aproximativ 45 de minute întârziere și a aterizat la ora 11:53, ora locală, pe Aeroportul Internațional „John F. Kennedy”, din New York.

Pasager pe zborul direct România - SUA: „Am venit pregătit cu filme și seriale”

Dragoș are 24 de ani, este din Galați și lucrează în domeniul IT, în București. El a fost unul dintre pasagerii zborului București – New York de astăzi.

Citește și: SUA nu i-ar cere României să își compromită securitatea națională. Ambasadorul SUA despre Patriot

Dragoș zboară des către Statele Unite ale Americii, aceasta fiind a treizeci și cincea oară când vizitează SUA. Până acum, el a fost nevoit să zboare către SUA cu escale în orașe europene, iar posibilitatea de a pleca direct de la noi din țară către New York l-a făcut să-și cumpere bilet imediat după ce acestea au fost puse în vânzare.

L-am întrebat pe Dragoș cum a fost zborul către New York, dar și ce înseamnă pentru un tânăr care vizitează des SUA o cursă directă cu această destinație, din București.

Citește și: Îndrăgit prezentator TV căutat cu elicoptere și drone după ce a dispărut. A plecat singur în vacanță

„Zborul a fost plăcut, fără turbulențe, și scaunele au fost confortabile, mai ales că HiSky a modernizat avionul pe interior cu scaune noi.

Am plecat, din păcate, cu vreo 45 de minute întârziere din cauza unor oficiali americani care au făcut verificări de securitate în aeronavă și a trebuit să așteptăm pe aviobridge până au terminat. La scurt timp după îmbarcarea celor 58 pasageri, am plecat.

Durata zborului astăzi a fost de 9 ore și 35 de minute, la care se adaugă timpul pentru rulaj către pista de decolare la București și rulajul către terminalul 7 la aeroportul John F. Kennedy din New York. 

Citește și: Românii, liberi să circule fără vize în această țară. E o destinație de vacanță pentru mulți oameni

De la intrare în Aeroportul Otopeni îți dădeai seama că e o zi festivă. Niște fete în uniforma HiSky făceau poze, arătând spre cameră semne în formă de săgeți pe care scria New York. 

Formalitățile de check-in au mers repede în cazul meu, acolo se lasă bagajul, se verifică documentele pasagerilor să li se determine eligibilitatea de a zbura spre Statele Unite și se obține cartea de îmbarcare.

De acolo, am fost escortați către un alt punct de control de securitate unde erau mai mulți ofițeri de la SRI care inspectau amănunțit fiecare pasager și bagajul sau. 

O mențiune interesantă este sistemul de inflight entertainment (sistem de divertisment în timpul zborului), unul simplist la momentul de față, dar cu mult potențial. Are o interfață ușor de folosit, însă oferă o selecție de doar 30 de filme, printre care și <<Moromeții 2>>”. 

Citește și: Ambasadoarea SUA: „SUA a beneficiat enorm de talentul românilor. Româna e a doua limbă la Microsoft”

Pasagerii au putut viziona filme de-a lungul zborului - Foto: Arhivă personală pasager

„Eu unul am venit pregătit cu filme și seriale descărcate pe telefon, dar ceea ce mi-a displăcut a fost ca sistemul de entertainment nu includea și o hartă care să arate locația avionului în direct, ca să știm unde ne poziționăm în timp real. Oferea doar informații de bază, cum ar fi altitudinea, distanța și timpul până la destinație.

Aș mai merge cu această cursă, a fost o experiență plăcută și s-a ridicat la nivelul așteptărilor”, a spus Dragoș.

Pasagerii au beneficiat de catering inclus și au primit și un certificat de onoare de la compania HiSky, în semn de recunoaștere pentru participarea la zborul inaugural București - New York.

Pasagerii au primit un certificat de onoare - Foto: Arhivă personală pasager

Serviciul de catering pe zborul București - New York - Foto: Arhivă personală pasager

„Cred că mai mulți români vor vizita Statele Unite ale Americii datorită zborului direct”

„Acest zbor este foarte convenabil. Dacă aș zbura spre New York cu escală în Londra, aș pleca din București spre Londra cam la aceeași oră la care pleacă zborul de pe <<Coandă>> spre New York. Zborul spre Londra durează cam trei ore, iar acolo ar trebui să mai aștept câteva ore pentru zborul spre New York. Acest lucru mă face să pierd o zi întreagă cu drumul. Zborul din București ajunge în New York la ora 11:30, ora locală, lucru care îmi convine mai mult”, a spus pasagerul.

Citește și: Românii și-ar putea reînnoi vizele pentru SUA fără interviu. De când intră în vigoare schimbarea

„Cred că mai mulți români vor vizita Statele Unite ale Americii datorită zborului direct. Dar e valabil și invers. Știu foarte mulți americani care vor să vină la noi în țară, iar cursa directă cu siguranță va fi impulsul necesar ca aceștia să ne viziteze țara”, a spus el.

Citește și: Peste 40 de cetățenii au nevoie de viză pentru a veni în România. Rușii sunt pe listă din martie

Dragoș ne-a spus că a văzut măcar 10 pasageri cu pașaport american, ceea ce înseamnă că nu doar cetățenii români și-au luat bilete de avion pentru acest zbor. 

Zona de check-in pentru zborul București - New York, în Aeroportul „Henri Coandă” Foto: Arhivă personală pasager

Primul zbor direct România - SUA, după aproape 21 de ani

Primul zbor direct România - SUA, după aproape 21 de ani, a decolat vineri, la ora 9:00, de pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă", aeronava Airbus A330 aparţinând HiSky avându-l la manşă chiar pe directorul general al companiei, Iulian Scorpan, pilot comandant, cu o experienţă de peste 20 de ani.

Citește și: Zbor istoric din România spre o destinație tot mai dorită de români. Astăzi a decolat primul zbor

„Vineri, 7 iunie, la ora 09:00, zborul cu numărul H4101 al companiei aeriene HiSky a decolat de pe Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă' din Bucureşti, cu destinaţia New York. Acesta este primul zbor transatlantic direct, cu plecare din România, efectuat de o companie aeriană de linie, după mai mult de 20 de ani. Aeronava Airbus A330, cu înmatricularea românească YR-KID, este aşteptată să aterizeze pe aeroportul JFK, din metropola americană, la ora locală 11:35, după o călătorie neîntreruptă de aproximativ 10 ore", potrivit unui comunicat al operatorului aerian.

Citește și: Pleci cu mașina în vacanță în Grecia? Care sunt taxele ascunse și cum poți evita amenzile prin poștă

„După realizarea de astăzi, următorul vis, pe care sunt convins că îl vom îndeplini curând, este să aterizăm la New York cu primii pasageri români care păşesc pe pământ american, fără viză", a declarat Iulian Scorpan.

Odată cu lansarea rutei între Bucureşti şi New York, HiSky devine singura companie privată, din istoria aviaţiei româneşti, care operează zboruri programate către Statele Unite ale Americii şi primul operator aerian care introduce în programul regulat această destinaţie, după sistarea zborurilor companiei naţionale, în anul 2003.

Citește și:  O femeie a încercat să deschidă ușa avionului, în timpul zborului. Era drogată

Zborurile regulate care conectează aeroportul Henri Coandă cu principalul aeroport din New York, John F. Kennedy, vor fi efectuate cu patru frecvenţe pe săptămână, cu plecare din România în fiecare zi de luni, miercuri, vineri şi sâmbătă, şi retur.

Aeronava HiSky va decola de la Bucureşti la ora locală 8:30 şi va ateriza la New York la ora locală 11:35. Pentru zborurile retur, aeronava este programată să decoleze de pe aeroportul JFK la ora locală 13:25 pentru a ajunge la Otopeni la ora locală 6:15.

Citește și: Tărâmul sălbatic din România care atrage mii de turiști. American: „Este o surpriză uriașă”

Aeronava long-courier, utilizată pentru efectuarea zborului peste ocean, Airbus A330-200, este prima de acest tip înregistrată în România şi a intrat în flota companiei HiSky în luna decembrie a anului trecut, conform Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te