Haos pe aeroporturi în întreaga lume. Sute de zboruri au fost anulate Ce se întâmplă pe Otopeni?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.07.2024 - 15:11
Haos pe aeroporturi în întreaga lume. Sute de zboruri au fost anulate Ce se întâmplă pe Otopeni - Foto: Profimedia Images

Sute de zboruri comerciale au fost anulate din cauza problemelor Microsoft. Și Aeroportul Otopeni a anunțat anularea unor curse și întârzieri majore la altele.

SHARE

Aproximativ 110.000 de zboruri comerciale erau programate astăzi în întreaga lume, până la ora 15.00 (ora României), 1.390 au fost anulate, potrivit companiei de analiză a aviației Cirium, citată de BBC.

Dintre acestea, 512 sunt în SUA, 92 în Germania, 56 în India, 45 în Italia și 21 în Canada.

UPDATE 15. 00 Și Aeroportul Otopeni a anunțat curse anulate. Conform celor mai recente iformații au fost anulate  zborurile Lufthansa 1652/1653 Munchen-Otopeni-Munchen,  Wizz 3005 Otopeni-Luton, Aeroitalia 3114 Fiumicino-Henri Coanda si 3115 Henri Coanda - Fiumicino, Wizz 3059 spre Beauvais

Haos pe aeroporturi în întreaga lume. Sute de zboruri au fost anulate Ce se întâmplă pe Otopeni?

O actualizare de software a făcut ravagii în sistemele informatice la nivel global vineri, amânând zborurile, forțând unii radiodifuzori să renunțe la emisie și lovind serviciile de la banca la asistența medicală, scrie Reuters.
 
O actualizare a unui produs oferit de firma globală de securitate cibernetică CrowdStrike (CRWD.O) părea a fi declanșatorul, afectând clienții care folosesc Microsoft (MSFT.O) Sistem de operare Windows. Vineri, Microsoft a anunțat că problema a fost rezolvată.
 
Citește și: Oamenii nu au mai putut suna la urgențe. Ce s-a întâmplat?
 
CEO-ul CrowdStrike, George Kurtz, a declarat pe platforma de socializare X că compania „lucrează activ cu clienții afectați de un defect găsit într-o singură actualizare de conținut pentru gazdele Windows” și că se implementează o remediere.
 
„Acesta nu este un incident de securitate sau un atac cibernetic”, a spus Kurtz în postare.
 
Vineri devreme, marile companii aeriene americane - American Airlines Delta Airlines și United Airlines - zboruri la sol, în timp ce alți transportatori și aeroporturi din întreaga lume au raportat întârzieri și întreruperi.
 
Băncile și companiile de servicii financiare din Australia până în India și Germania au avertizat clienții cu privire la întreruperi, iar comercianții de pe piețe au vorbit despre probleme cu executarea tranzacției.
 
„Avem mama tuturor întreruperilor pieței globale”, a spus un comerciant.
 
În Marea Britanie, sistemele de rezervare utilizate de medici erau offline, au spus mai multe rapoarte postate pe X de oficiali medicali, în timp ce Sky News, unul dintre cei mai mari radiodifuzori de știri ai țării, nu a fost difuzat, și-a cerut scuze pentru că nu a putut transmite în direct, iar clubul de fotbal Manchester United a spus pe X că a trebuit să amâne o eliberare programată a biletelor.
 
Unitatea de cloud a Microsoft Azure a declarat că este conștientă de problema care a afectat mașinile virtuale care rulează sistemul de operare Windows și agentul CrowdStrike Falcon care se blochează într-o „stare de repornire”, pe fondul unei întreruperi globale în curs de desfășurare.
 
Citește și: Blackout informatic, la nivel global! A picat sistemul Microsoft. Ce sectoare sunt afectate grav
 
„Suntem conștienți de o problemă care afectează dispozitivele Windows din cauza unei actualizări de la o platformă software terță parte. Anticipăm că va urma o soluție”, a spus un purtător de cuvânt al Microsoft.
 
Într-o alertă adresată clienților, emisă vineri la ora 05:30 GMT, CrowdStrike a declarat că software-ul său „Falcon Sensor” provoacă blocarea Microsoft Windows și afișarea unui ecran albastru, cunoscut informal ca „Ecranul albastru al morții”. De asemenea, a distribuit o soluție manuală pentru a remedia problema.
 
Peste jumătate dintre companiile din Fortune 500 au folosit software-ul CrowdStrike, a declarat compania americană într-un videoclip promoțional din acest an.
 
„Aceasta este o ilustrare foarte, foarte inconfortabilă a fragilității infrastructurii de internet de bază a lumii”, a declarat Ciaran Martin, profesor la Blavatnik School of Government de la Universitatea Oxford și fost șef al Centrului Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

Unele companii aeriene au fost nevoite să înregistreze manual pasagerii

Aeroporturile din Singapore, Hong Kong și India au declarat că întreruperea a însemnat că unele companii aeriene trebuie să înregistreze manual pasagerii.
 
Aeroportul Schiphol din Amsterdam, unul dintre cele mai aglomerate din Europa, a declarat că a fost afectat, în timp ce compania aeriană Iberia a declarat că a operat manual pe aeroporturi până când ghișeele sale electronice de check-in și online au fost reactivate. S-a spus că au existat unele întârzieri, dar nu au fost anulate zboruri.
 
Air France-KLM a transmis că operațiunile sale au fost întrerupte.
 
Ministerul olandez de externe a declarat agenției de presă olandeză ANP că a fost afectat. Un purtător de cuvânt nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.
 
Citește și: Hackeri susținuți de Rusia au spart sistemele Microsoft. Ce au furat?
 
Deși au existat rapoarte despre companii care își restabiliau treptat serviciile, analiștii au cântărit potențialul a ceea ce se numea cea mai mare întrerupere vreodată din industrie și din economia în general.
 
„Toate instrumentele de securitate IT sunt concepute pentru a se asigura că companiile pot continua să opereze în cel mai rău caz de încălcare a datelor, așa că a fi cauza principală a unei întreruperi IT la nivel mondial este un dezastru neatenuat”, a declarat Ajay Unni, CEO StickmanCyber, una dintre cele mai mari companii de servicii de securitate cibernetică din Australia.
 
În ceea ce privește România, Sunt mai multe zboruri afectate de această situație a Microsoft:  Wizz 3125 catre Abu Dhabi (intarziere estimata o ora), Wizz Air catre Bologna (intarziere 48 min). Wizz air 3021 catre Tenerife (intarziere o ora si 10 min estimata) si wizz air  3099 catre Memmingen (estimare intarziere 45 min)
 Wizz 3199 spre Bari (2h30' delay), wizz 3093 spre dortmund (1h55' delay) si wizz  3089 spre Basel (1h55' delay), Turkish Airlines 1044 care a decolat spre istanbul cu o intarziere de 2h39'
 
Aeroportul Otopeni a anunțat cursele anulate. Este vorba despre Wizz 3059 spre Beauvais (ora de decolare: 16.45).,  Aeroitalia 3114 Fiumicino-Henri Coanda si 3115 Henri Coanda - Fiumicino

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te