Două evenimente din Antartica anunță o catastrofă globală. S-a mai întâmplat acum 120.000 de ani

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.06.2024 - 19:17
Două evenimente din Antartica anunță o catastrofă globală. S-a mai întâmplat acum 120.000 de ani Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Topirea gheții antarctice este o preocupare tot mai mare pentru cercetători, deoarece ar putea ridica foarte mult nivelul mării. Au sosit acum știri alarmante despre două procese relevante.

SHARE

În timp ce vastul ghețar Thwaites amenință să se prăbușească, cea mai mare platformă de gheață din Antarctica „se comportă” destul de ciudat, au subliniat cercetătorii. Arătăm consecințele exacte ale celor două evenimente.

Ghețarul Thwaites este cunoscut și sub denumirea de „Ghețarul Doomsday”, deoarece topirea sa ar putea ridica nivelul mării la nivel global cu până la 3 metri.

Dacă se întâmplă acest lucru, zonele de coastă uriașe ar putea fi inundate, forțând milioane de oameni să-și părăsească casele.

Două evenimente din Antartica anunță o catastrofă globală. S-a mai întâmplat acum 120.000 de ani

Instabilitatea ghețarului a fost mult timp studiată de cercetători ca un indicator cheie al schimbărilor climatice, dar conform unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, se erodează mai repede decât am crezut vreodată.

Mareele zilnice ridică ghețarul în sus și în jos, permițând apei de mare să pătrundă adânc și să-l slăbească.

Cu acest nivel de deteriorare, se preconizează că Thwaites se va retrage într-o parte mai adâncă a bazinului său în doar 10 până la 20 de ani, accelerându-și contactul cu apa de mare și crescând distrugerea acesteia.

Prăbușirea lui Thwaites ar putea avea consecințe imprevizibile

Numai evenimentul poate ridica nivelul mării cu 60 cm , dar problema mai mare este că ghețarul funcționează ca o barieră naturală pentru alte straturi de gheață din Antarctica de Vest.

Studiul sugerează, de asemenea, că calota de gheață a Antarcticii poate fi mai sensibilă la încălzirea oceanelor decât s-a calculat anterior , ceea ce poate determina creșterea nivelului mării mai devreme decât se aștepta.

Gheața se mișcă și în altă parte în Antarctica

Între timp, un alt studiu realizat de Universitatea din Washington a constatat că cea mai mare platformă de gheață din Antarctica, platoul de gheață Ross, de dimensiunea Franței, se comportă ciudat , schimbându-se de mai multe ori pe zi.

În Antarctica, ghețarii uriași sunt în continuă schimbare. Aceste fluxuri de gheață acționează ca un fel de bandă transportoare, transportând gheața și resturile de sedimente către ocean.

Citește și: Cele mai iubite două țări de turiștii români, sub temperaturi de foc. Se așteaptă incendii puternice

Potrivit noii cercetări, un astfel de flux de gheață disloca întregul platou de gheață Ross cel puțin o dată pe zi.

Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de proces, deoarece rafturile de gheață acționează ca frâne pentru ghețari și fluxuri de gheață, încetinind călătoria lor către mare, unde se topesc.

Când o platformă de gheață se prăbușește, suportul dispare și ghețarii pot curge mai repede . Odată ce se varsă în ocean, acest lucru poate contribui și la creșterea nivelului mării.

Procesul antarctic este natural, dar poate fi și fatal

Potrivit cercetătorilor, evenimentele de alunecare de teren nu sunt direct legate de încălzirea globală cauzată de om . Potrivit unei teorii, aceasta este cauzată de pierderea de apă observată la baza ghețarului.

„În acest moment, cutremurele și fisurile de gheață sunt doar o parte din viața normală a calotei de gheață. Cu toate acestea, ar putea fi un motiv de îngrijorare dacă polița de gheață Ross se va destrăma vreodată.

Citește și: VREMEA Meteorologii anunță care este cea mai bună perioadă pentru a merge la mare. Caniculă

Acest lucru s-a întâmplat deja cu alte rafturi de gheață, mai mici și mai subțiri. Știm, de asemenea, că platforma de gheață Ross s-a destrămat în ultima perioadă interglaciară - acum aproximativ 120.000 de ani - și acest lucru a provocat o pierdere rapidă de gheață pe ceilalți ghețari și pe fluxurile de gheață conectate la acesta", a spus Doug Wiens, unul dintre cercetători. .

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te