Disperarea unei profesoare care iese din învățământ: „Mă simt desconsiderată”

DE Florentina Enache | Actualizat: 26.06.2024 - 13:32
Disperarea unui profesor care iese din învățământ: „Mă simt desconsiderată” - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu rol ilustrativ)

O profesoară a spus din ce motive a decis să iasă din învățământ. Printre ele se numără procedurile învechite și lipsa siguranței în școli.

SHARE

O profesoară de matematică a explicat de ce a luat decizia de a se retrage din învățământ. Cadrul didactic are peste 20 de ani de experiență și e titulară pe post.

Disperarea unei profesoare care iese din învățământ: „Mă simt desconsiderată”

„De anul acesta am început cursuri de specializare în alt domeniu, în care matematica mă ajută foarte mult, pentru că din următorul an școlar nu voi mai preda, voi renunța la postul din învățământ.

Nu fac asta de plăcere și, pentru că se vorbește de o criză de profesori pentru anumite materii și mai ales pentru că am auzit în diverse ocazii discuții despre colegi care au luat decizii similare, m-am hotărât să vă scriu trei dintre motivele care m-au determinat pe mine să procedez astfel”, a declarat profesoara, care s-a semnat cu inițialele C.L., într-o declarație dată pentru site-ul Educație prin lectură

Citește și: Iohannis și-a depus cererea de pensionare ca profesor. De ce va avea pensie mică? Postul, la concurs

„Cred că gestul meu este unul constructiv, asta dacă rândurile mele vor fi citite de cineva care poate să înțeleagă perspectiva unui cadru didactic mărunt și dacă dă doi bani pe situația educației din țara noastră”, a mai declarat cadrul didactic.

Profesoara a spus că unul dintre motivele pentru care vrea să se retragă din învățământ este felul în care sunt văzute cadrele didactice, într-un „sistem haotic”.

Citește și: Câți bani primesc profesorii pentru corectarea lucrărilor la Bacalaureat? Mai mult decât în Franța

„1. Bătaia de joc la adresa profesorilor. Ca profesor mă simt desconsiderată și tratată cu maximă lipsă de respect. Am fost mințiți și duși de nas cu salariile, am fost umiliți cu prima didactică și în schimb ne luptăm zilnic cu proceduri învechite, plimbăm hârtii, scriem și completăm ca la balamuc foi. Avem în frunte o persoană care nu reflectă nici pe sfert interesele cadrelor didactice și nu reprezintă breasla. Nu a predat niciodată din câte am înțeles. 

Suntem în anul școlar în care elevii cu nota 1 iau bursă de merit pentru rezultate deosebite adică și elevi cu nota 9,50 nu se încadrează, cine a mai pomenit?! În fiecare zi de lucru mă enervez când văd atâta incompetență și nedreptate! Nu mă mai regăsesc în acest context care s-a schimbat foarte mult în rău în ultimii ani! Consumul de energie fizică și psihică într-un sistem haotic este prea mare”, a declarat profesoara. 

Citește și: Orașul din România unde se investesc 9.000.000.000 €. Apar autostrăzi, soldați, hoteluri

De asemenea, profesoara a mai spus că lipsa siguranței în școli este alt motiv pentru care a luat această decizie, vorbind despre comportamentul unora dintre elevi.

„2. Siguranța din școli, din ce în ce mai slabă. Dau exemple din ultimul an de la noi: elev prins cu obiect periculos la el. Alții au dat cu spray în clasă. Alt elev a venit cu un obiect de jucărie la el și se făcea că trage în noi profesorii. Am încremenit când l-am văzut prima dată. O colegă a fost înjurată de câțiva de la clasa a VIII-a ca la ușa cortului. Altă colegă învățătoare a fost înjurată de data asta de un tătic nemulțumit chiar pe holul școlii. Luăm pastile de gât pentru că răgușim predând la un ton ridicat ca să acoperim vuietul din clasă. Sunt și zile în care parcă plutește pericolul în aer, aceasta e senzația. Nu se face nimic pentru siguranța din școli, nici pentru profesori și nici pentru copii”, a declarat cadrul didactic.

Profesoara a încheiat spunând că toți acești factori îi afectează sănătatea, meseria de profesor fiind una solicitantă. 

Citește și: Există o listă de bugetari care vor rămâne fără sporuri. Unii își dublau leafa prin acest artificiu

„3. Toate problemele s-au reflectat în starea mea de sănătate. E o meserie solicitantă oricum, dar cu toate problemele actuale, am ajuns să mă enervez la fiecare pas, să nu mă mai pot odihni noaptea, să am stări de anxietate și insomnii. Să am carențe de vitamine și dureri de ficat. Țip la familia mea. Nu, mulțumesc, mă opresc aici cu stresul. Mulțumesc că mi-ați dat ocazia de a dezvălui o mică parte din ceea ce simt profesorii, atât de puși la zid în prezent. Sper ca cei care citesc să se pună în locul nostru pentru o zi și apoi să arunce săgeți cu venin. C.L.”, a încheiat profesoara.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te