Cum arată România în COD ROȘU de CANICULĂ. Zeci de mii de români au sunat la 112

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.07.2024 - 10:40
Cum arată România în COD ROȘU de CANICULĂ. Zeci de mii de români au sunat la 112 - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Sursa ANM

Codul Roșu de caniculă a fost extins în aproape toată țara. Vor fi temperaturi de 42 de grade la umbră. Zeci de mii de români au avut nevoie de îngrijiri medicale zilele trecute.

SHARE

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis că au fost aproape 100.000 de apeluri la 112 în acest weekend. Aproape jumătate din apeluri anunțau urgențe medicale. 

Pe de altă parte, meteorologii au extins codul roșu de caniculă în aproape toată țara. 

Cum arată România în COD ROȘU de CANICULĂ. Zeci de mii de români au sunat la 112 

Aproape toată ţara se află sub cod roşu de caniculă luni şi marţi.

Conform anunțului Administrației Naționale de Meteorologie, îcea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade.

 Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citește și: Cod roșu de caniculă în România. Temperaturile trec de 42° C. Ce să nu faci în această perioadă

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Temparturile greu de suportat au înroșit liniile telefonice ale serviciului de urgență 112, zilele trecute.

Sursa: Meteoromania.ro

Conform STS, în weeekend, pe perioada de valabilitate a primului cod roșu de caniculă extins pentru mai mult de jumătate din țară, operatorii STS ai Serviciului de urgență 112 au preluat 96.597 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

”În weekendul 12 - 14 iulie a.c., la nivel național, cea mai mare parte a apelurilor la 112 au vizat urgențe medicale din competența echipajelor de Ambulanță și SMURD. Din totalul de 59.571 de apeluri care au constituit urgențe, un procent de 44,07% au fost situații medicale însemnând 26.250 de cazuri.

Cele mai multe apeluri s-au înregistrat în data de 14 iulie a.c., când 7.475 de apelanți au sesizat probleme clasificate de către operatorii 112 în categorii precum probleme respiratorii severe, persoane conștiente căzute în locuri publice sau cu probleme medicale manifestate în zone publice, accidente determinate de factori de mediu – caniculă, hipertermie, temperaturi extreme, respectiv urgențe medicale diverse, ceea ce reprezintă 5 apeluri în fiecare minut.

Încărcarea cea mai mare a activității Serviciului de urgență 112 s-a resimțit în acest weekend în județele București-Ilfov (14.946 apeluri), Constanța (5.363 apeluri), Iași (4.325 apeluri), vizate de temperaturi extreme și indice de disconfort ridicat.

Citește și: De ce NU este bine să bei apă rece pe CANICULĂ? Ce se întâmplă în organism și ce poți păți?

Totodată, în acest sfârșit de săptămână cu temperaturi ridicate, la 112 au fost semnalate 1.426 incendii de vegetație uscată, fiind alertate în cel mai scurt timp dispeceratele de urgență ale ISU-SMURD din toată țara.

Serviciul de Telecomunicații Speciale adaptează permanent, în funcție de situație, măsurile tehnice și operaționale, pentru a asigura transferul cu rapiditate a fiecărui caz către agențiile responsabile – Ambulanță, ISU-SMURD, Poliție, Jandarmerie și Salvamont. Astfel, sunt reanalizate permanent procedurile de lucru între operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție, astfel încât să asigure un răspuns prompt la solicitările cetățenilor și eficiența misiunilor din teren”, a transmis STS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te