Cantitatea de praf din atmosferă s-a redus uşor în 2023, a anunţat vineri OMM

DE Elena Petrescu | Actualizat: 12.07.2024 - 21:30
Cantitatea de praf din atmosferă s-a redus uşor în 2023, a anunţat vineri OMM - Foto: Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)

Cantitatea de praf din atmosferă s-a redus uşor în 2023, a anunţat vineri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), , care a avertizat că gestionarea deficitară a mediului creşte riscul de furtuni de nisip şi de praf, transmite AFP.

SHARE

Cantitatea de praf din atmosferă s-a redus uşor în 2023, a anunţat vineri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), , care a avertizat că gestionarea deficitară a mediului creşte riscul de furtuni de nisip şi de praf, transmite AFP.

Cantitatea de praf din atmosferă s-a redus uşor în 2023, a anunţat vineri OMM

În fiecare an, aproximativ 2.000 de milioane de tone de praf intră în atmosferă, 'întunecând cerul şi deteriorând calitatea aerului" în regiuni care pot fi situate la mii de kilometri distanţă şi, de asemenea, "afectând economiile, ecosistemele, vremea şi clima", a avertizat OMM, conform Agerpres.

În 2023, concentraţia medie de praf la suprafaţă a fost uşor mai redusă comparativ cu anul 2022, în principal ca urmare a scăderii emisiilor de praf în Africa de Nord, Peninsula Arabică, nordul Indiei, centrul Australiei, platoul iranian şi nord-vestul Chinei, se arată în raport.

Cu toate acestea, agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a subliniat că "media anuală a concentraţiilor de praf la suprafaţă în vestul Asiei Centrale, nordul Chinei Centrale şi sudul Mongoliei a fost mai mare în 2023 comparativ cu 2022".

Citește și: Perioada 2015-2021, „probabil” cea mai caldă înregistrată vreodată

Cea mai violentă furtună de nisip a anului, potrivit OMM, a fost cea care a măturat Mongolia şi nordul Chinei în luna martie, când vânturile violente şi praful au dat cerului o culoare portocalie îngrijorătoare. Această furtună "a condus la o deteriorare spectaculoasă a calităţii aerului", a subliniat organizaţia.

OMM a explicat că "furtunile de nisip şi de praf au un impact major asupra mediului, economiei şi sănătăţii" şi că "gestionarea deficitară a terenurilor şi a apei agravează această problemă".

Activităţile umane au un impact asupra furtunilor de nisip şi de praf

"Datele ştiinţifice arată că activităţile umane au un impact asupra furtunilor de nisip şi de praf. Spre exemplu, creşterea temperaturilor, seceta şi o mai mare evaporare duc la o scădere a umidităţii solului", a afirmat şefa OMM, Celeste Saulo, citată într-un comunicat.

Praful poate fi purtat de vânt pe distanţe mari. Deşi este în principal un fenomen natural, activitatea umană contribuie la acesta.

"Trebuie să fim vigilenţi în faţa degradării continue a mediului şi a schimbărilor climatice, atât în prezent, cât şi în viitor", a declarat Celeste Saulo.

"Asociat cu gestionarea deficitară a terenurilor, acest lucru favorizează mai multe furtuni de nisip şi de praf", a insistat şefa OMM.

Condiţiile atmosferice modificate acţionează ca un motor, iar "intensitatea (furtunilor, n.r.) creşte, la fel şi frecvenţa lor", a avertizat Sara Basart, cercetător-şef în cadrul OMM, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Geneva.

Reducerea suprafeţelor acoperite de gheaţă în regiuni precum Scandinavia şi Islanda expune noi soluri, care la rândul lor devin surse de furtuni de nisip şi de praf, a explicat Basart.

OMM a subliniat, însă, că aportul de praf în oceane are consecinţe pozitive pentru ecosistemele marine, conform unui raport recent, care a arătat că depozitele de praf saharian din Oceanul Atlantic furnizează fier şi fosfor, care stimulează dezvoltarea fitoplanctonului.

De-a lungul lanţului trofic, de la peşti mici până la prădători mari, aceste sedimente "aduc beneficii ecosistemului marin în ansamblu", a concluzionat raportul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te