Aproape 46.000 de lei, ”storși” de trei escroci de la o femeie de 85 de ani. Atât costa ”operația”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.11.2023 - 08:46

O femeie de 85 de ani din București a rămas fără apropape 46.000 de lei după ce a răspuns la telefon unor escroci. Aceștia au spus că sunt de la spital și de la Casa de Sănătate.

SHARE

O bătrână din Capitală a rămas fără aproape 10.000 de euro după ce a plătit unor escroci o presupusă operație a fiicei sale. Aceștia au sunat-o pe biata femeie și au spus că sunt de la spital și de la Casa de Sănătate. 

I-au spus că fiica sa a avut un accident grav.

Aproape 46.000 de lei, ”storși” de trei escroci de la o femeie de 85 de ani. Atât costa ”operația”

Poliștiștii au prins trei escroci care au reușit să stoarcă de bani o biată bătrână în vârstă de 85 de ani. Aceștia au sunat-o și i-au spus că fiica ei a avut un accident grav și trebuie operată urgent. Însă pentru asta era nevoie de aproape 46.000 de lei (9.200 de euro).

”La data de 22 noiembrie 2023, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 14 Poliție au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, în Municipiul București și județul Teleorman, într-un dosar penal de înșelăciune, prejudiciul fiind de 45.980 de lei.

Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că mai multe persoane ar avea preocupări de natură infracțională, pe linia săvârșirii de fapte de înșelăciune”, a transmis Poliția Capitalei.

 

Unul dintre suspecți s-a dus la apartamentul victimei și a luat banii Video: amator

În fapt, la data de 8 octombrie 2023, în intervalul 21.00 - 22.00, un bărbat, în vârstă de 39 de ani, în baza unei înțelegeri prealabile cu două persoane, o femeie, în vârstă de 35 de ani  și un bărbat, în vârstă de 39 de ani , ar fi  apelat telefonic o femeie, în vârstă de 85 de ani, modificându-și vocea și s-ar fi prezentat, sub calitatea mincinoasă de angajat al unei unități medciale, după care ar fi indus în eroare victima, cu privire la faptul că fiica acesteia ar fi avut un accident, iar pentru efectuarea operației este necesară transmiterea unei sume de bani.

Ulterior, bărbatul de 39 de ani s-ar fi prezentat la domiciliul persoanei vătămate, din Sectorul 4, în calitatea mincinoasă de angajat al casei de asigurări de sănătate pentru preluarea banilor, primind de la victimă 45.980 de lei.

De asemenea, în tot acest timp, acesta ar fi ținut legătura prin telefon cu bănuita, în vârstă de 35 de ani, care îl dirija spre domiciliul persoanei vătămate. 

Totodată, în sarcina aceluiași bănuit, din probatoriul administrat, a mai fost reținut faptul că, la data de 11 noiembrie 2023, în intervalul orar 07.30 – 10.30, ar fi condus pe drumurile publice, pe traseul București –  județul Dâmbovița, fără a poseda permis de conducere.

În vederea administrării materialului probator, la data de 22 noiembrie 2023, au fost puse în aplicare două mandate de precheziție domiciliară, fiind  identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză. 

Totodată, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unui autoturism, care ar fi fost achiziționat după săvârșirea infracțiunii.

Cei trei bănuiți au fost depistați și conduși la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, au fost reținuți pentru 24 de ore”, a mai arătat poliția.

Cei doi bărbați sunt escroci cunoscuți. Ei se numesc Ursache Valentin Florin și Stancu Vlad Florian și au mai fost cercetați pentru fapte similare. Ei au fost arestați pentru 30 de zile. 

Femeia care i-a ajutat, Mitran Elena Andreea, a fost plastă sub control judiciar pentru 60 de zile. 

De fapt, conform surselor Newsweek, în baza unei înțelegeri prealabile cu Mitran Elena Andreea și Stancu Vlad Florian, în data de 08.10.2023, în intervalul orar 21:00 - 22:00, Ursache Valentin Florin a apelat-o pe persoana vătămată, pe telefonul fix, s-a prezentat sub

calitatea mincinoasă de angajat în cadrul spitalului municipal Pitești, și-a modificat vocea pentru a părea o persona de sex feminin și a indus-o în eroare cu privire la faptul că fiica acesteia a avut un accident, iar pentru efectuarea operației este necesară transmiterea unei sume de bani. 

Citește și: O nouă metodă de înşelăciune face victime. Cum acționează escrocii

Stancu Vlad Florian s-a dus acasă la femeie, în calitate de reprezentant al casei de asigurări de sănătate, de unde a luat suma 45.980 de lei. 

De asemenea, pe 11 noiemrbie 2023,  Stancu Vlad Florian, în intervalul orar 07:50-10:20, a condus pe drumurile publice, pe traseul București - com Tărtășești, Jud DB, auto marca VW Golf 5, fără a poseda permis de conducere.


La percheziții, au fost ridicate bunuri folosite de către cei 3 bănuiți la săvârșirea infracțiunii, precum și auto marca VW Golf 5 care a fost achiziționat ulterior săvârșirii infracțiunii, față de care a fost instituit sechestrul asigurator.

Cercetările sunt continuate de către Secția 14 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, complicitate la înșelăciune și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Citește și: Noua metodă prin care escrocii acționează. Mare atenție la fraudele online

Cum să nu cădeți în plasa escrocilor

•  Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să verificaţi autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în astfel de situații.

•  În cazuri similare, bănuiții apelează persoane vulnerabile, prin prisma vârstei înaintate şi, sub pretextul că o rudă apropiată a acestora a suferit un accident cu urmări deosebit de grave, solicită o sumă mare de bani pentru acordarea îngrijirilor medicale corespunzătoare. 

•  Un alt pretext folosit pentru sensibilizarea victimelor, constă în prezentarea unor situaţii în care o rudă apropiată a comis un accident rutier ce a avut ca urmare rănirea gravă a unei persoane, iar singura cale de a evita consecințele legii este să achite costurile de spitalizare şi de operaţie ale acesteia.

•  Prin acest mod de operare, s-ar atinge „coarda sensibilă” a persoanelor vătămate, determinându-le să renunţe la economiile de-o viaţă, iar în cazul în care acestea nu dispun de sumele solicitate, sunt presate să compenseze diferenţele cu alte bunuri de valoare.

•  Vulnerabilitatea pe care se bazează autorii acestor infracţiuni este foarte pronunţată, de aceea vă recomandăm, ca în situațiile în care sunteţi contactați de persoane ce pretind a avea diferite funcții în cadrul unor instituții, ori că ar fi rude sau cunoscuți, însă nu vă apelează de pe un număr ştiut de dumneavoastră, verificaţi veridicitatea informaţiilor prezentate.

•  Totodată, nu comunicaţi telefonic informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici nu daţi curs invitaţiei de a plăti diferite sume de bani, prin transferuri bancare sau prin remiterea acestora unor persoane care se prezintă la domicliul dumneavoastră.

•  Dacă vă regăsiţi într-o astfel de situaţie, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată secţie de poliţie pentru comunicarea datelor şi a numărului de telefon care v-a apelat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te