METEO. Apă cu porția în România. În 51 de localități, oamenii primesc apă doar câteva ore pe zi

DE Elena Petrescu | Actualizat: 13.07.2024 - 14:41
METEO. Apă cu porția în România. În 51 de localități, oamenii primesc apă doar câteva ore pe zi - Foto: Pixabay(imagine cu caracter ilustrativ)

METEO. Apă cu porția în România. În 51 de localități, oamenii primesc apă doar câteva ore pe zi. În sate din cel puțin 6 județe din România, oamenii primesc apă cu porția. Este vorba de Constanța, Alba, Dolj, Iași, Prahova și Gorj.

SHARE

METEO. Apă cu porția în România. În 51 de localități, oamenii primesc apă doar câteva ore pe zi. În sate din cel puțin 6 județe din România, oamenii primesc apă cu porția. Este vorba de Constanța, Alba, Dolj, Iași, Prahova și Gorj.

METEO. Apă cu porția în România. În 51 de localități, oamenii primesc apă doar câteva ore pe zi

Consumul de apă în perioada caniculară crește și de trei ori, spun specialiștii, iar rezervoarele nu fac față.

”După cum se vede, nu avem apă. S-a promis că se dă cu restricție între orele 6 dimineața și 9. Nu a curs cum nu curge acum o picătură de apă, uitați. Din 2002 încoace trei fântâni am făcut și tot nu am apă. Acum a patra investiție am tras de la ei.

Doar, doar sa am apă. Uitați, cu toate astea, tot fără apă am rămas.”, spune un localnic.
Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite a dus la raționalizarea apei. În județul Iași, de exemplu, mii de oameni primesc apă câteva ore pe zi până la sfâșitul verii.

Citește și: METEO: Primăria Capitalei ia măsuri împotriva caniculei. Peste 15.000 de sticle de apă, distribuite

Sănătatea nu-i permite Mariei să care apă de la fântână. Acesta a și fost motivul pentru care copiii au investit în racordarea la rețeaua de alimentare cu apă. Vara, însă, spune femeia, e cel mai greu.

În județul Iași 15 comune, adică 54 de sate cu 12 mii de oameni primesc apă cu porția. Măsura de raționalizare a apei va ține până la sfârșitul verii.

Și în Dolj sunt localități în care Compania de Apă Oltenia a făcut program de restricții de aproape o lună de zile. În Șimnicu de Sus, apa se oprește de fiecare dată când crește consumul. Astfel că locuitorii opresc își fac mereu rezerve.

Citește și: METEO România „arde”! Astăzi, temperaturile ajung și la 41 de grade Celsius la umbră. Sfaturi utile

În Dolj, restricții de apă sunt și în orașele Segarcea, Dăbuleni, Bechet, dar și în comuna Călărași. În toate aceste localități apa potabilă este folosită nu doar pentru uz menajer ci și pentru udat grădinile, ceea ce duce la epuizarea apei din rezervoarele existente în localități.

Programul pentru restricționarea furnizării apei potabile este valabil pe toată perioada verii, după cum au precizat reprezentanții Companiei de Apă Oltenia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te