12.000 lei amendă pentru românii care au un astfel de comportament pe caniculă. La ce să fie atenți?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.07.2024 - 14:10
12.000 lei amendă pentru românii care au un astfel de comportament pe caniculă. La ce să fie atenți? - Foto: IQUAM PHOTOS / Octav Ganea
12.000 lei amendă pentru românii care au un astfel de comportament pe caniculă - Foto: Cluj24.ro (rol ilustrativ)

Românii care au un astfel de comportament pe vreme de caniculă pot fi amendați cu 12.000 de lei. Legea este foarte dură și impune o serie de condiții.

SHARE

Vremea caniculară le poate aduce românilor amenzi de 12.000 de lei dacă nu respectă prevederile legii. Cei care au animale în grijă trebuie să își asume confortul termic al acestora, altfel pot rămâne fără ele. 

În funcție de specie, rasă și vârstă, proprietarii animalelor trebuie să le asigure o serie de condiții. 

12.000 lei amendă pentru românii care au un astfel de comportament pe caniculă. La ce să fie atenți

Astfel, deținătorii animalelor, inclusiv ai celor dec ompanie, trebuie să știe că dacă nu le oferă hrană, apă sau adăpost ori le expun forțat unor temperaturi extreme, așa cum sunt cele din această perioadă, riscă să le fie luate de către polițiști.

Citește și: Ce amendă iei dacă mergi cu 10 km/h mai încet decât limita permisă. Mulți șoferi nici nu știu de ea

Potrivit Legii 205/2004 privind protecția animalelor, deținătorii de animale au obligația de a le asigura acestora, în funcție de specie, rasă, vârstă și altele, o serie de condiții:

-un adăpost corespunzător;

-hrană și apă suficiente;

-posibilitatea de mișcare suficientă;

-îngrijire și atenție;

-asistență medicală.

În cazul în care nu se achită de această obligație, deținătorii de animale riscă amenzi de până la 12.000 de lei, scrie avocatnet.ro.

De asemenea, dacă un animal se află într-o situație de pericol, polițiștii din cadrul Poliției Române care identifică astfel de cazuri vor emite, de îndată, un ordin de plasare al acestuia în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau de încredințare unei asociații sau fundații de protecția animalelor.

Citește și: Amendă contestată de un șofer. A fost înregistrat de radar ca bolid de F1, deși era cu Skoda

Se consideră că un animal domestic este într-o situație de pericol dacă, printre altele, este expus forțat la temperaturi foarte ridicate (așa cum se înregistrează în această perioadă) ori foarte scăzute sau dacă nu beneficiază de hrană și apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.

De asemenea, conform ANSVSA „În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate”.

Informarea ANSVSA vizează și deținătorii de altfel de animale decât cele de companie.De exemplu, caii şi poneii ţinuţi afară în timpul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la surse de apă şi hrană.

Pe de altă parte, și fermierii ori ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele:

-asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;

-asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);

-verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;

-verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică;

-în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura depăşeşte, la umbră, 25ºC;

-la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;

-în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;

-dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

De asemenea, transportatorii de animale au, de asemenea, obligații în perioadele caniculare. Ei nu trebuie să transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile ori să organizeze transporturile pe timpul nopţii sau dimineața, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te