Recunoașteți personajul? Măritată cu un mare actor mort la 43 de ani. Au evitat să lucreze împreună

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.07.2024 - 09:54
Actrița măritată cu un mare actor mort la 43 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Personajul din imagine este o actriță care a fost măritată cu un mare actor, mort la doar 43 de ani. Cei doi au evitat să lucreze împreună, din colaborarea lor „ieșind scântei”, dar marea realizare a rămas fiica, devenită, la rândul ei, o cunoscută și apreciată actriță.

SHARE

Personajul de astăzi este o actriță care a fost măritată cu un mare actor mort la doar 43 de ani. Ei au evitat să lucreze împreună din cauza stilurilor diferite de interpretare, dar marea realizare a celor doi a fost fiica lor, cunoscuta actriță Ilinca Manolache.

Recunoașteți personajul? Măritată cu un mare actor mort la 43 de ani. Au evitat să lucreze împreună

Actrița Rodica Negrea este mai puțin cunoscută fanilor filmelor, dar are un statut bine definit și apreciat în rândul spectatorilor de teatru.

Totuși, după 1990, a ajuns și în atenția publicului larg, datorită telenovelelor în care a jucat, în special pentru rolul Nana din serialul „Moștenirea”. Actrița a mai apărut în producții precum „Secretul Mariei”, „Numai iubirea”, sau „Îngerașii”, difuzate pe diferite posturi tv.

S-a născut în ziua de Crăciun a anului 1956, în Târgu Mureș și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, clasa prof. Olga Tudorache, promoția 1980, conform cinemagia.ro.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița pentru care frumusețea a fost un blestem. „Eram exploatată fizic”

Debutul în film a avut loc în anul 1977, încă din facultate, cu „E atât de aproape fericirea”, urmat de „Gustul și culoarea fericirii” și „Din nou împreună”, ambele din 1978.

Rodica Negrea și soțul ei, Dinu Manolache, în filmul „Mult mai de preț e iubirea” (1982) - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Deși s-a concentrat mai mult pe cariera teatrală din cadrul Teatrului Mic, Rodica Negrea a mai fost distribuită și în alte pelicule importante, printre care: „Blestemul pămîntului – Blestemul iubirii ” (1980), „Mult mai de preț e iubirea” (1982), „Ștefan Luchian” (1981) și „Emisia continuă” (1984). 

În teatru a debutat tot în 1977, primul rol fiind cel al Matildei (Tilly), din piesa „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, în regia Cătălinei Buzoianu. 

Apreciata artistă a fost căsătorită vreme de peste 15 ani cu neuitatul actor Dinu Manolache, cunoscut mai ales prin rolurile intepretate în producțiile „Fata Morgana” (1981), „Ana și „hoțul”” (1981), „Lumini și umbre - partea a II-a” (1982), „Căruța cu mere” (1983), „Campioana” (1990) sau „Titanic Vals” (1994). 

Cei doi s-au cunoscut chiar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie, unde amândoi erau studenți. Ei s-au căsătorit după ce actrița a absolvit, iar în august 1985 s-a născut fiica lor, Ilinca, o cunoscută actriță, la rândul ei, la ora actuală.

Soții Manolache au jucat și împreună la Teatrul Mic, în „Scaunele” de Eugen Ionesco sau „Cercul”, de Arthur Schnitzler, dar și în filmul „Mult mai de preț e iubirea”, din 1982.

Citește și: Dinu Manolache, actorul care și-a presimțit moartea, se stinge la 43 ani. A iubit o colegă de scenă

„Rodica Negrea a mărturisit într-un interviu că, în general, au evitat să apară împreună în teatru, având stiluri diferite de intepretare, colaborarea lor „născând scântei”.

Rodica Negrea și Dinu Manolache au fost căsătoriți până la moartea actorului, în septembrie 1998 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Pe scenă am evitat să fim împreună, eram diferiţi ca stil. Am jucat împreună în „Nişte ţărani“, de Dinu Săraru, şi în „Scaunele“, de Eugène Ionesco. Ca tipologie eram foarte diferiţi, de aceea când lucram cu el ieşeau scântei. 

Dar aşa scoteam la iveală acea căldură care dă viaţă situaţiei. Aveam moduri total diferite de abordare şi de energie. El era la şcoala lui Octavian Cotescu, format într-un realism imediat.

Mai târziu am „furat“ de la el asta. Eu aveam şcoala Olgăi Tudorache, care înseamnă enorm, dacă ştii să o faci bine. Dinu a fost pentru mine o mare sursă de inspiraţie.

Chiar dacă atunci când era încă în viaţă nu am înţeles câte am de învăţat de la el, după ce Dinu nu a mai fost, de multe ori m-am raportat la el… Deseori m-am surprins analizând replici sau situaţii, aşa cum mă gândeam că ar fi făcut Dinu”, a mărturisit actrița.

Citește și: Julieta Szönyi, actrița din „Toate pânzele sus”: „Frumusețea m-a încurcat”. Se retrage la 40 de ani

În mod tragic, însă, în 1998, Dinu Manolache s-a îmbolnăvit, o veche insuficiență respiratorie agravându-se, actorul murind pe 3 septembrie 1998, la vârsta de doar 43 de ani.

„Ne-am cunoscut în facultate, ne-am iubit, ne-am luat, am fost fericiţi. Ilinca (n.r. - fiica lor) este cel mai frumos dar de la Dumnezeu. A moştenit foarte multe de la tatăl ei. Cel mai frumos lucru pe care Ilinca îl are de la Dinu este felul în care trăieşte bucuria, bunătatea, râsul. 

Mă bucur că lumea o iubeşte aşa cum l-a iubit şi pe Dinu. A fost atât de bun şi de frumos, chiar şi în momentele în care vorbea despre sfârşitul pe care îl simţea. A plecat atât de repede dintre noi…”, mai spunea ea.

Actrița Ilinca Manolache, fiica celor doi mari artiști - Foto: Facebook/Ilinca Manolache

Rodica Negrea a cunoscut un mare succes, mai ales în ultimii 20 de ani, apărând în cîteva fime și telenovele cu mare priză la public, precum: „Sex Traffic” (2004), „Moon Hotel Kabul” (2017), „Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor” (2017) sau „Nu aștepta prea mult sfârșitul lumii” (2023). 

Pentru interpretările sale, actrița a fost recompensată, de-a lungul anilor, cu mai multe nominalizări și premii la Premiile Gopo și ale UNITER.

Citește și: Recunoașteți personajul? Era mama lui Nică, în „Amintiri din copilărie”. Fiica ei, o actriță celebră

De asemenea, a fost ditribuită și în câteva telenovele cu mare succes la public, așa cum am precizat la început. Însă, întotdeauna, farmecul discret al elegantului și delicatului Dinu Manolache o va însoți pe Rodica Negrea, regăsindu-se și în fiica lor, actuala actriță Ilinca Manolache.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te