Recunoașteți personajul? Marele actor care era înrudit cu Ion Creangă. A fost căsătorit de trei ori

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.07.2024 - 22:07
Marele actor care era înrudit cu Ion Creangă - Foto: Facebook/Cineclic

Personajul din imagine a fost un mare care era înrudit cu Ion Creangă. A devenit faimos încă de la 25 de ani și a devenit unul dintre numele emblematice ale teatrului și filmului românesc. A fost căsătorit de trei ori, iar pe 20 iulie se împlinesc 8 ani de la dispariția sa.

SHARE

Personajul de astăzi a fost un mare actor înrudit cu genialul povestitor Ion Creangă. A devenit celebru încă de la 25 de ani, a fost căsătorit de trei ori și a murit acum opt ani, pe 20 iulie 2016.

Recunoașteți personajul? Marele actor care era înrudit cu Ion Creangă. A fost căsătorit de trei ori

Figura personajului din fotografia de mai sus a fost, aproape toată viața, destul de ușor de recunoscut.

A păstrat o bună parte din trăsăturile fizice care l-au făcut celebru încă de la 25 de ani, de la primul rol de televiziune, în nemuritoarea producție „O noapte furtunoasă”, din 1943, când l-a întruchipat cu strălucire pe Rică Venturiano.

Peste mulți, mulți ani, șapte decenii mai târziu, el a intrat în „Cartea Recordurilor” drept cel mai longeviv actor aflat în activitate. 

Citește și: Recunoașteți personajul? O mare actriță, căsătorită cu Radu Beligan. Se retrage la țară

Probabil că știți deja că este vorba de Radu Beligan, una dintre personalitățile emblematice ale teatrului și filmului românesc, în cazul ultimului mai ales prin rolurile din tinerețe.

Marele actor s-a născut la 14 decembrie 1918,  în satul Gălbeni, Filipești, judeţul Bacău, fiind, pe linie maternă, grec de origine, iar pe linie paternă, descendent al lui Ion Creangă, deci urmaș de sânge al genialului povestitor.

El însuşi explica într-un interviu acordat revistei „Teatru” din 1959 această onorantă legătură de rudenie cu autorul „Amintirilor din copilărie”, dezvăluind că bunica lui paternă fusese verișoară primară cu Creangă.

Radu Beligan, în tinerețe - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Eu sunt un descendent al lui Ion Creangă, bunica mea dinspre tată era vara primară a lui Creangă, bunicul meu dinspre tată era preot — adică tot un fel de actor.

Iar tatăl meu a fost actor, e adevărat, numai vreo doi-trei ani, între 1909 și 1912 la Teatrul Naţional din Iaşi. Era elevul lui State Dragomir”, spunea Beligan în acel interviu, conform lovendal.ro.

Pasiunea pentru teatru și actorie s-a manifestat încă din copilărie, după cum a rememorat în același interviu.

„De mic copil nu mi-am dorit altceva decât să fiu actor. Nicio clipă nu m-aş fi putut gândi că voi fi altceva. Aici nu e vorba numai de vocație; la mine era mai degrabă o „intoxicație”.

De când mă știu am fost atras de teatru; încă de când eram elev am copiat zeci și zeci de piese în caiete scrise de mâna mea. Eram mereu în teatru, cunoșteam bine actorii”, spunea Beligan, potrivit sursei citate.

Citește și: Cum a împiedicat Radu Beligan un mare actor să se călugărească. Tocmai divorțase de femeia iubită

Ulterior, talentul său fenomenal a fost demonstrat în sute de roluri clasice sau moderne, maestrul dând viaţă unor personaje ale dramarturgiei române şi universale create de Tudor Mușatescu, William Shakespeare, Carlo Goldoni,  George Bernard Shaw, Eugen Ionescu sau Umberto Eco, pentru a da doar câteva exemple

A urmat studiile liceale la Iaşi, între anii 1929 şi 1937, ca intern la Liceul „C. Negruzzi”. A urmat cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1939. Aici a avut şansa de a lucra cu Lucia Sturdza Bulandra.

A debutat în teatru la vârsta de 20 de ani, în spectacolul „Crimă şi pedeapsă”, după Dostoievski, după care au urmat încă peste 80 de roluri  pe scenă. 

La sfârşitul anilor '40, a înființat chiar și propria companie de teatru, care se numea, firește, Compania „Radu Beligan”. La Teatrul Naţional din Bucureşti a venit pentru prima dată în 1945.

Radu Beligan, alături de Sanda Toma, în piesa „Celebrul 702” din 1961, primul spectacol pus în scenă la Teatrul de Comedie pe care l-a înființat - Foto: aarc.ro

Mai târziu, în 1961, a înfiinţat Teatrul de Comedie, fiind directorul acestuia timp de opt ani, 1961-1969, iar 1969 până în 1990, a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti, conform rador.ro.

A fost Rică Venturiano din „O noapte furtunoasă”, Agamiţă Dandanache din „O scrisoare pierdută” și Catindatul din „D'ale carnavalului” de I.L. Caragiale, unul dintre dramaturgii români preferaţi. 

Celebre rămân şi rolurile Bérenger din „Rinocerii” lui Eugene Ionesco, Cyrano de Bergerac din piesa cu acelaşi titlu a lui Edmond Rostand, Richard al III-lea al lui Shakespeare, Actorul din „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Filipetto” din Bădăranii de Carlo Goldoni, Antonio Salieri din „Amadeus” de Peter Schaffer sau Gulielmo din „Numele trandafirului” de Umberto Eco", notează tnb.ro.

A interpretat și numeroase roluri în filme, dar cele mai valoroase creații rămân cele jucate până în 1960, legate, majoritar, de opera lui Caragiale.

Ulterior, ascensiunea sa și pe linie de partid l-a condus la multe partituri de director și profesor, unde figura lui aducea acea notă de sobrietate și seriozitate impusă de regizori sau chiar de cenzorii comuniști.

Dar marele actor a avut și o viață tumultoasă, mai puțin știută de marele public, fiind căsătorit de trei ori și având patru copii.

Citește și: De ce s-a „rupt” cuplul Ștefan Bănică și Stela Popescu? Actorul a luat două palme de la Radu Beligan

Prima soție a fost o actriță celebră cândva, Nineta Gusti, cu cinci ani mai în vârstă decât el. S-au despărțit după 15 ani de relație. Mult timp după aceea, Nineta Gusti a declarat că nu a crezut niciodată în căsătorie.

„Cât despre căsătorie, eu nu am ţinut niciodată la asta şi nici nu cred în ea. Am fost împreună 15 ani cu Radu Beligan, dar nu mai ştiu câţi dintre anii ăştia am fost căsătoriţi; noi am fost 15 ani împreună”, a mărturisit actrița, mulți ani mai târziu.

De altfel, faptul că ea nu și-a dorit copii, așa cum voia Beligan, a dus la ruptura definitivă.

Cu Amza Pellea și Gheorghe Visu, în filmul „Tată de duminică” (1975) - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

A doua soție a actorului a fost Dana Crivăț (Crivetz, pe numele ei de familie inițial), realizatoare de programe în limba engleză la postul național de radio, dar și directoare a Bibliotecii Americane din București, potrivit dmtr.ro.

Aceasta i-a dăruit lui Beligan primul copil, pe Anamaria, actualmente o scriitoare de succes, stabilită de peste patru decenii în Australia. 

În 1982, Dana Crivăț și-a luat fiica și a plecat în RFG. După 6 luni petrecute într-un lagăr pentru imigranți din Gottingen, cele două ajung și se stabilesc în Melbourne, Australia, unde Dana va lucra chiar la Ministerul Imigrării.

A treia și ultima soție a fost Marica Beligan, scriitoare născută în Belgia, cea care i-a dăruit actorului trei copii: Lamia, Raluca și Alexandru.

Aceasta s-a stabilit definitiv în România după ce s-a îndrăgostit de Radu Beligan, dar, în februarie 1993, a treia doamnă Beligan a decedat, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat în „Ciprian Porumbescu”

Chiar la acea vreme, la 95 de ani, Beligan apărea în piesa regizată și jucată de el pe scena Teatrului Național, „Egoistul”. acela fiind momentul intrării sale în „Cartea Recordurilor”, drept cel mai longeviv actor aflat în activitate 

Maestrul Beligan s-a stins din viață pe 20 iulie 2016, la 97 de ani, lăsând în urmă o adevărată galaxie de lumini artistice, dar și destule umbre legate de viața de dincolo de scenă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te