Motivul pentru care uităm visele imediat după ce ne trezim. Ce se întâmplă la nivelul creierului?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.07.2024 - 09:28
Motivul pentru care uităm visele imediat după ce ne trezim. Ce se întâmplă la nivelul creierului? Foto: Profimedia Images ( imagine cu rol ilustrativ)

Motivul pentru care uităm visele imediat după ce ne trezim. Ce se întâmplă la nivelul creierului? Ce spun cercetătorii și cum explică acest lucru?

SHARE

Motivul pentru care uităm visele imediat după ce ne trezim. Ce se întâmplă la nivelul creierului? Ce spun cercetătorii și cum explică acest lucru?

Motivul pentru care uităm visele imediat după ce ne trezim

Foarte mulţi dintre noi uităm visele din timpul somnului, la scurt timp după ce ne trezim. Fenomenul poate fi explicat de nivelul de activitate înregistrat în două regiuni ale creierului, au observat experţii de la Centrul de Cercetare în Neurologie Lyon.

Citește și: Cât trebuie să mănânci și să dormi, cât sport să faci pentru a limita riscul apariției demenței

La studiu au participat 41 de voluntari, a căror activitate cerebrală a fost analizată atât în timpul somnului, cât și în perioadele de veghe cu ajutorul tomografiilor cu emisie de pozitroni (PET scans). În urma analizei, experţii au observat că 21 de persoane și-au amintit frecvent visele, în medie în 5,2 dimineţi pe săptămână. Ceilalţi 20 de participanţi își aminteau rar visele, în medie de două ori pe lună.

Cercetătorii au mai descoperit și că voluntarii care și-au amintit frecvent visele au înregistrat o activitate spontană mai intensă la nivelul a două regiuni din creier, în raport cu ceilalţi participanţi. Fenomenul a fost valabil atât în perioada de somn, cât și în cea de veghe. Ambele regiuni joacă un rol important în „orientarea atenţiei către stimuli exteriori”.

Una dintre aceste zone este joncţiunea temporo-parietală, implicată în procesarea emoţională a sinelui și a percepţiei asupra propriei persoane și a abilităţii de orientare a corpului. Cealaltă regiune este cortexul prefrontal medial, cu rol în „asocierile dintre context, locuri, evenimente și răspunsurile adaptive corespunzătoare, în special răspunsurile emoţionale” (Universitatea din Lethbridge, Canada).

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te trezești obosit, deși ai dormit 8 ore? Care sunt cauzele

Într-un studiu anterior, efectuat de Centrul de Cercetare în Neurologie Lyon, experţii au observat că cei care își amintesc frecvent ce au visat se trezesc de două ori mai des în timpul somnului, faţă de ceilalţi.

Motivul acestui fenomen ar putea fi explicat de o altă observaţie a studiului respectiv, şi anume faptul că acești indivizi receptează mai ușor sunetele în general (atât când dorm, cât și când sunt în stare de veghe). Astfel, în perioadele de trezire din timpul nopţii ar putea fi memorate visele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te