Internetul din România devine tot mai lent. Pe ce loc ne situăm în lume?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.07.2024 - 10:52
Internetul din România devine tot mai lent - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Viteza Internetului din România scade tot mai mult. Anul acesta a coborât încă 13 poziții în top, cupă o scădere de 10 poziții, anul trecut. După 2010 eram primii în top.

SHARE

Internetul este tot mai lent în România. O arată cifrele centralizate pe o platformă digitală. În ultimii ani, viteza internetului din țara noastră a continuat să scadă. 

Anul acesta, România a coborât 13 locuri în clasament, după ce, anul trecut, mai cedase încă 10 trepte. 

Internetul din România devine tot mai lent. Pe ce loc ne situăm în lume?

Astfel, ne situăm pe locul 38 în top 50 țări cu cel mai bun internet.

Cu o viteză medie de download de 105,46 Mbps, România a cedat inclusiv al doilea loc din Europa de Est către Ungaria, după ce anul trecut cedase primul loc către Slovenia, care în continuare deține cea mai bună viteză a internetului din regiune. În total, au fost efectuate 528.531 de teste de viteză de la un număr de 90.034 de IP-uri.

Citește și: ChatGPT este „tobă” de manele. Știe scandalurile și melodiile lui Jador, Florin Salam și Adi Minune

La ediția anterioară a studiului, România ocupa locul 25 în lume, o cădere de 10 poziții față de anul 2022. În 2021, ne aflam pe locul 15 în lume, după o recuperare serioasă, de 14 poziții din 2020. Dacă în primii ani după 2010, România era pe primul loc în topul conectivității digitale, în mai puțin de o decadă am fost prinși din urmă și întrecuți de alte țări.

Acum, Islanda are cel mai rapid internet broadband din lume, potrivit unui studiu care a analizat 1,5 miliarde de teste de viteză a internetului broadband din întreaga lume. Cercetarea a fost concepută și compilată de Cable.co.uk, iar datele au fost colectate de M-Lab.

Citește și: Aplicația de pe telefon care te poate lăsa fără bani în cont. Aparent, este o măsură de securitate

Din cele 50 de țări cu cele mai performante conexiuni la internet, 31 sunt situate în Europa (Est, Vest și Baltice), urmate de șase țări din Asia (exclusiv Orientul Apropiat), trei din regiunea Caraibe, trei din America de Sud, trei din America de Nord, trei din Orientul Apropiat și una din Oceania. În contrast, 30 din cele 50 de țări cu cele mai lente conexiuni se află în Africa Subsahariană sau de Nord, șase în Asia (fără Orientul Apropiat), una în America de Sud, patru în Orientul Apropiat, trei în CSI (Comunitatea Statelor Independente – fosta URSS), cinci în Oceania și una în regiunea Caraibe.

Cable.co.uk a analizat datele colectate de M-Lab pe o perioadă de 12 luni, până la 30 iunie 2023, incluzând 220 de țări și teritorii. Unele țări au fost excluse din studiu din cauza unor dimensiuni foarte mici ale eșantionului, scrie economica.net.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te