Bill Gates, uluit de untul făcut din dioxid de carbon: „Nu puteam crede că nu e adevărat”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.07.2024 - 18:07
Bill Gates, uluit de untul făcut din dioxid de carbon - Foto: Profimedia Images

Bill Gates, uluit de untul făcut din dioxid de carbon. Produsul a fost creat în laborator chiar din gazul responsabil de încălzirea globală și, conform spuselor miliardarului, pare identic cu cel real.

SHARE

Bill Gates, uluit de untul făcut din dioxid de carbon. Cunoscutul miliardar a fost „dat pe spate” de produsul creat în laborator chiar din gazul responsabil de încălzirea globală și, drept consecință, de schimbările climatice

Bill Gates, uluit de untul făcut din dioxid de carbon: „Nu puteam crede că nu e adevărat”

Un start-up produce literalmente unt din aer. Folosind o serie de „vrăjitorii” biochimice, compania dezvoltă modalități de producere a grăsimilor din dioxidul de carbon extras din aer și din hidrogenul din apă, totul fără a avea nevoie de animale, plante sau terenuri agricole.

Creierul din spatele inițiativei se numește Savor, o companie condusă sub umbrela Orca Sciences care a primit investiții din partea miliardarului Bill Gates. 

Prin eliminarea agriculturii din ecuație, scopul este de a reduce cantitatea de emisii cu efect de seră produse de agricultură, ce reprezintă până la 8,5 % din emisiile globale.

Citește și: Cum și-a sporit Bill Gates averea de miliarde cu 50.000.000$ aduși din România. Povestea vieții

„Procesul nu eliberează niciun gaz cu efect de seră și nu utilizează niciun teren agricol și mai puțin de o miime din cantitatea de apă utilizată de agricultura tradițională”, a explicat Gates într-o postare pe blog despre această activitate.

Unul dintre cele mai recente produse Savor este untul, care, potrivit lui Bill, are același gust ca cel real.

„Cel mai important este că are un gust foarte bun - ca și cel real, pentru că din punct de vedere chimic este”, a spus Gates, citat de IFL Science.

„Nu-mi venea să cred că nu mănânc unt adevărat”, a mai adăugat el. 

Untul produs din dioxid de carbon, în laborator, se pare că este foarte asemănător cu cel real, inclusiv la gust - Foto: Steven Davis/UCI

Grăsimile sunt formate pur și simplu din lanțuri variate de atomi de carbon și hidrogen. Este posibil să se obțină aceste componente chimice din apă și aer și apoi să se utilizeze procese biochimice pentru a le reorganiza în grăsimi care sunt identice din punct de vedere molecular cu cele găsite în animale și plante.

Pe lângă crearea de grăsimi precum cele din carne, unt și lapte, Savor încearcă, de asemenea, să abordeze problema uleiului de palmier, cea mai consumată grăsime vegetală din lume, care are un impact puternic asupra lumii naturale.

Împreună cu oamenii de știință de la Universitatea din California - Irvine, Orca Science a publicat anul trecut o lucrare în revista Nature Sustainability în care explică viziunea lor asupra modului în care multe grăsimi alimentare ar putea fi sintetizate artificial.

Ei au arătat că grăsimile animale cultivate în ferme creează aproximativ 1 până la 3 grame de dioxid de carbon pe mia de calorii, în timp ce pot produce aceeași cantitate de grăsimi cultivate în laborator, cu mai puțin de un gram de emisii echivalente.

Citește și: Care au fost cei mai bogați oameni din istorie? Elon Musk și Jeff Bezos nu intră în top 10

„Sinteza pe scară largă a moleculelor comestibile prin mijloace chimice și biologice fără materii prime agricole este o posibilitate foarte reală.

O astfel de „hrană fără fermă” ar putea evita cantități enorme de emisii care încălzesc clima, protejând în același timp terenurile biodiverse care ar putea fi altfel defrișate pentru ferme”, a declarat Steven Davis, autorul principal al studiului și profesor de știința sistemelor terestre la UC Irvine. 

„Îmi place ideea de a nu depinde de fotosinteză pentru tot ceea ce mâncăm”, a adăugat Davis. „La orice scară, sintetizarea alimentelor va atenua concurența dintre ecosistemele naturale și agricultură, evitând astfel numeroasele costuri de mediu ale agriculturii.”

Una dintre cele mai mari provocări este de a face procesul rentabil, reducând astfel prețul său potențial și făcându-l mai atractiv pentru consumatori. Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că extinderea producției nu ar trebui să fie o problemă prea mare în teorie. 

„Frumusețea grăsimilor este că le poți sintetiza prin procese care nu implică biologia. Totul ține de chimie și, din acest motiv, se poate opera la presiuni și temperaturi mai ridicate, care permit o eficiență excelentă. Prin urmare, s-ar putea construi reactoare mari pentru a face acest lucru la scară largă”, a mai adăugat profesorul Davis.

Citește și: Bill Gates: „Toate țările bogate ar trebui să treacă la carne de vită 100% sintetică”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te