140.000 € pentru sportivii care iau locul I la Jocurile Olimpice. Ce alte prime sunt puse în joc

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.07.2024 - 11:21
140.000 € pentru sportivii care iau locul I la Jocurile Olimpice. Ce alte prime sunt puse în joc - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Recompensele acordate sportivilor care reușesc să urce pe podium se majorează substanțial. Astfel, cei care reușesc să ocupe locul I primesc 140.000 €. Sunt însă și alte prime substanțiale.

SHARE

Se majorează valoarea premiilor ori recompenselor acordate sportivilor, dar și antrenorilor, ale bugetelor pentru vitamine, susținătoare de efort și medicamente sau cheltuielilor pentru asigurarea mesei ori pentru organizarea unor competiții sportive. 

Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, potrivit unei hotărâri apărute recent. 

140.000 € pentru sportivii care iau locul I la Jocurile Olimpice. Ce alte prime sunt puse în joc

Excepție de la termenul menționat fac premierile aferente Jocurilor Olimpice și Jocurilor Paralimpice, care se vor primi încă din acest an la valorile majorate, scrie avocatnet.ro.

HG 830/2024 vizează modificarea și completarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cuprinse în HG nr. 1.447/2007.

De principiu, hotărârea stabilește majorarea, de la 1 ianuarie 2025, a cheltuielilor pe care le poate face statul în legătură cu sportivii și antrenorii acestora, dar și cu organizarea unor concursuri sportive.

Primele sume ce se majorează sunt cele oferite sportivilor care obțin performanțe deosebite la competiții sportive sub formă de premii ori recompense.

Astfel, ca să amintim doar o parte dintre premii, pentru locul I la jocurile olimpice, un sportiv va putea primi un premiu de până la 140.000 de euro (față de 105.000 euro, cât e acum), pentru locul II - 112.000 de euro (față de 84.000 de euro), iar pentru locul III - 84.000 de euro (față de 63.000 de euro).

Premierile aferente Jocurilor Olimpice și Jocurilor Paralimpice se vor acorda majorate din acest an.

Apoi, pentru premii obținute de seniori la campionate mondiale se vor acorda următoarele valori:

locul I - 100.000 de euro (acum e 84.000 de euro);

locul II - 66.000 de euro (acum e 55.500 de euro);

locul III - 53.550 de euro (acum e 45.000 de euro).

Vor fi premiați și antrenorii. Cât primesc?

Noul act normativ introduce o serie de schimbări și în cazul nivelului maxim al premiului/ recompensei ce se poate acorda antrenorilor pentru performanțele obținute de sportivi. Astfel, la disciplinele sportive individuale:

-antrenorul sau antrenorul național care a pregătit un singur sportiv premiat/ recompensat poate primi un premiu/ o recompensă, al cărui/ cărei cuantum este cel mult egal cu valoarea celui acordat sportivului premiat/ recompensat;

-antrenorul care a pregătit mai mulți sportivi premiați/recompensați poate primi un premiu/ o recompensă al cărui/ cărei cuantum este cel mult egal cu valoarea cumulată a premiilor/ recompenselor unitare ale sportivilor pregătiți.

La disciplinele sportive individuale olimpice la care pregătirea este asigurată de mai mulți antrenori, iar competiția se desfășoară pe mai multe probe la care se întocmesc clasamente oficiale separate, premierea/ recompensarea persoanelor respective se face astfel:

-antrenorul principal sau antrenorul național poate primi un premiu/ o recompensă compus/compusă din valoarea cea mai mare a unui premiu/ unei recompense, cumulată cu valoarea fiecăruia/fiecăreia dintre celelalte premii/ recompense obținute de către sportivii pregătiți;

-antrenorii secunzi pot primi câte un premiu/ o recompensă de până la 75% din valoarea premiului/recompensei acordat/ acordate antrenorului principal, în raport cu contribuția adusă la obținerea rezultatelor.

La disciplinele sportive individuale neolimpice din cadrul sporturilor olimpice la care pregătirea este asigurată de mai mulți antrenori, iar competiția se desfășoară pe mai multe probe la care se întocmesc clasamente oficiale separate, premierea/ recompensarea persoanelor respective se face astfel:

-antrenorul principal sau antrenorul național poate primi un premiu/ o recompensă compus/ compusă din valoarea cea mai mare a unui premiu/ unei recompense, cumulată cu valoarea fiecăruia/ fiecăreia dintre celelalte premii/ recompense obținute de către sportivii pregătiți;

-antrenorii secunzi pot primi câte un premiu/ o recompensă de până la 75% din valoarea premiului/ recompensei acordat/ acordate antrenorului principal, în raport cu contribuția adusă la obținerea rezultatelor.

La probele pe echipe, echipaje sau ștafete sau de dublu din cadrul disciplinelor sportive individuale olimpice, antrenorul poate primi, pentru fiecare probă pe echipe, echipaje sau ștafete sau de dublu un premiu/ o recompensă al cărui/ cărei cuantum este cel mult egal cu valoarea premiului/ recompensei individual/ individuale acordat/ acordate unui sportiv la proba respectivă. În cazul în care pregătirea a fost asigurată de mai mulți antrenori, premierea/ recompensarea persoanelor respective se face astfel:

-antrenorul principal sau antrenorul național poate primi un premiu/ o recompensă compus/ compusă din valoarea premiului/ recompensei individual/ individuale celui/ celei mai mare/ mari acordat/ acordate unui sportiv, cumulat cu 50% din valoarea fiecăruia/ fiecăreia dintre celelalte premii/ recompense unitare acordate pentru probele respective;

-antrenorii secunzi pot primi câte un premiu/ o recompensă de până la 75% din valoarea premiului/ recompensei acordat/ acordate antrenorului principal, în raport cu contribuția la obținerea rezultatelor.

La probele pe echipe, echipaje sau ștafete din cadrul disciplinelor sportive individuale neolimpice, antrenorul poate primi, pentru fiecare probă pe echipe, echipaje sau ștafete, un premiu/ o recompensă al cărui/ cărei cuantum este cel mult egal cu valoarea premiului/ recompensei individual/ individuale acordat/ acordate unui sportiv la proba respectivă. În cazul în care pregătirea a fost asigurată de mai mulți antrenori, premiul/ recompensa respectiv/ respectivă se împarte între aceștia, în raport cu contribuția fiecăruia la obținerea performanțelor.

În fine, se majorează sumele destinate asigurării de vitamine, susținătoare de efort și medicamente, dar și cheltuielile zilnice de masă pentru acțiunile sportive organizate în țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te