Șeful Casei de pensii verdict dur: 1.750.000 de pensii NU cresc la recalculare. Cine ia bani în plus

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.07.2024 - 07:43
Șeful Casei de pensii verdict dur: 1.750.000 de pensii NU cresc la recalculare. Cine ia bani în plus - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cîrstoveanu

Șeful Casei de pensii verdict dur: 1.750.000 de pensii NU cresc la recalculare. Cine ia bani în plus vă spunem potrivit noii legi a pensiilor.

SHARE

Recalcularea pensiilor se face după o formulă clară. Toți pensionarii vor primi pensia recalculată la 1 septembrie. Mai devreme, între 15 august și 31 august pensionarii vor primi adeverințele cu pensia recalculată.

Citește și: RECALCULARE Ce se întâmplă cu 1.000.000 de pensii începând de luni? Șeful Casei de Pensii anunță

Citește și: Ministrul Muncii avertizează cum poți rămâne cu pensie mai mică. „Să nu acceptați asta”

Șeful Casei de pensii verdict dur: 1.750.000 de pensii NU cresc la recalculare. Cine ia bani în plus

Din aceste adeverințe, pensionarii vor afla ce pensie vor lua din septembrie după recalculare. Oficialii din ministerul muncii și de la Casa de Pensii au înaintat tot felul de cifre legate de numărul pensiilor care vor crește. Ceea ce știm este că, în România, un număr de 4.745.651 de pensionari erau înregistrați în iunie 2024, cu 1.953 mai puţini comparativ cu luna precedentă.

Șeful Casei de Pensii a declara, ieri, că numărul pensiilor care vor crește este de 3.000.000. Astfel că 1.750.000 de pensii nu cresc la recalculare. Adică unu din trei pensionari NU primesc creșteri la pensie.

„În etapa I beneciază toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate. Dintre aceștia, peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase. Aici mă refer la punctele de stabilitate, care este o noutate în această nouă lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate”, a spus Daniel Baciu.

Ce e „mica recalculare?”

De la 1 septembrie urmează să înceapă mica recalculare. Aceasta dă posibilitatea pensionarilor care au avut venituri nepermanente să aducă dovezi că au avut sporuri, prime, sume de bani plătite pentru ore suplimentare, de noapte și care nu se regăsesc în pensie. Acest lucru se aplică doar pensionarilor care au ieșit la pensie înainte de 2001.

Pe larg despre adeverințele privind veniturile nepermanente, mai jos: 

Citește și: Ministrul muncii anunță cine sunt pensionarii nedreptățiți la pensie după recalculare. Cum rezolvă?

„Pentru etapa II, vorbim numai despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care, în momementul de față nu sunt luate în calcul la pensie. Acest lucru se va întâmpla, avem termen 6 luni, de la 1 septembrie. Este vorba despre acordul global, care este cel mai mare spor, aici se vor vedea cele mai mari creșteri.

Avem termen până în februarie 2025 să recalculăm toate aceste pensii, noi îi spunem a doua mică recalculare. De ea beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în acele sectoare de activitate care au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii, acordate în mod sporadic”, a declarat șeful CNPP, la Antena 3 CNN.

Formula reclaculare

VPR (81 lei) X numărul de puncte.

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Puncte stabilitate

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te