Șeful Casei de Pensii recunoaște că unii pensionari au fost păcăliți. „Cifrele nu sunt în regulă”

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.07.2024 - 17:45
Șeful Casei de Pensii recunoaște că unii pensionari au fost păcăliți. „Cifrele nu sunt în regulă” - Foto: INQUAM PHOTO / Sabin Cîrstoveanu

Șeful Casei de Pensii recunoaște că unii pensionari au fost păcăliți. „Cifrele nu sunt în regulă” a spus el cu referiore la faptul că unii pensionari au plătit enorm pentru adeverințele cu veniturile nepermanente. Newsweek vă spune și care e stadiul recalculării pensiilor.

SHARE

Recalcularea pensiilor este întârziată. Adeverințele cu pensiile recalculate vor fi trimise pensionarilor abia după 15 august. Aceste adeverințe sunt esențiale deoarece din ele pensionarii află ce pensie vor primi.

Citește și: Șeful Casei de Pensii face marele anunț: 100.000 adeverințe cu pensia recalculată trimise. Ce conțin

Citește și: SURSE Ce categorii de pensionari vor lua cu 2.000 - 3000 lei în plus la pensie la recalculare?

Șeful Casei de Pensii recunoaște că unii pensionari au fost păcăliți. „Cifrele nu sunt în regulă”

Newsweek a scris, în exclusivitate care e stadiul actual al recalculării. Am aflat că multe Case de Pensii au terminat calculele și au tipărit documentele cu pensia recalculată. Adeverințele vor fi trimise zilele acestea la Casele de Pensii.

Newsweek a aflat și care sunt primele adeverințe cu pensia recalculată care ajung la Casele de pensii. Ele aparțin pensionarilor care au muncit sub 25 de ani și care, cel mai probabil, nu iau bani în plus la recalculare. Ei nu primesc puncte bonus care se dau doar celor care au lucrat peste 25 de ani.

Mai mult de talii în LINK de mai jos:

Citește și: Casele de Pensii încep să trimită adeverințe cu pensia recalculată. Ordinea, după de anii munciți

Problema veniturilor nepermanente

Una din cele mai dezbătute probleme este aceea ale veniturilor nepermanente. La recalculare nu s-au luat în calcul veniturile nepermanente, precum orele lucrate suplimentar, peste program, noaptea, primele, sporurile. Fără acestea, pensia va fi mai mică.

Astfel că pensionarii trebuie să aducă adeverințe că au avut aceste venituri nepermanente de la firmele la care au lucrat. Lucru care se poate dovedi greu, deoarece unele din acest firme s-au dizolvat, au falimentat sau nu mai au arhivele.

Citește și: 1.500.000 pensii NU vor crește la recalculare. Câte zile au pensionarii să depună contestație? Unde?

Ei pot apela la anumite companii care să umble pentru pensionari și să le obțină adeverințele cu veniturile nepermanente. Doar că aceste firme s-au înțeles să taxeze pensionarii pe bani foarte mulți.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a admis că acest lucru este adevărat.

„Am primit aceste reclamații, să știți că am primit sesizări că nici actualii angajatori care își desfășoară activitatea refuză să elibereze documentele pentru foștii salariați. Am văzut și eu cifre care nu sunt în regulă, am spus de fiecare dată.

E și o anchetă a Consiliului Concurenței, s-a făcut o sesizare de la Ministerul Muncii. Noi sperăm că ei să fie rezonabili și să aplice tarifele corecte pentru eliberarea acestor adeverințe. Pensionarii sunt vulnerabili și nu își permit să plătească sume exorbitante pentru aceste adeverințe”, a spus Daniel Baciu, la Realitatea PLUS.

S-au înțeles pe banii pensionarilor?

Investigația vizează o posibilă înțelegere pentru fixarea prețurilor de către firmele care păstrează în arhive documentele necesare recalculării pensiilor.

O serie de firme și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România.

Astfel, au fost efectuate inspectii inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA - Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL.

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Puncte stabilitate

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani munciți

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te