Câți bani primesc absolvenții de liceu sau facultate de la stat, dacă nu se angajează? De ce?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.07.2024 - 07:48
Câți bani primesc absolvenții de liceu sau facultate de la stat, dacă nu se angajează? De ce? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Absolvenții de liceu sau facultate primesc bani de la stat dacă nu se angajează. Suma este mică. În cazul în care își găsesc serviciu, pe lângă salariul obținut, statul le oferă o primă consistentă

SHARE

Absolvenții din acest an de liceu sau facultate care se înregistrează în evidențele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) și care nu-și găsesc de lucru pot solicita indemnizație de șomaj, potrivit legislației în vigoare.

Dacă-și găsesc un loc de muncă, absolvenții aflați în evidența ANOFM pot beneficia de o primă de inserție, ce se apropie de 2.000 de lei, dar și de o primă de încadrare sau una de instalare.

Câți bani primesc absolvenții de liceu sau facultate de la stat, dacă nu se angajează? De ce?

Într-un comunicat, ANOFM reaminteşte absolvenţilor de învățământ din promoţia 2024 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de serviciile prevăzute de lege cu scopul integrării pe piaţa muncii.

După ce se înregistrează în evidențele ANOFM, absolvenții pot beneficia, pe lângă indemnizație de șomaj, de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, cursuri de formare profesională, dar și de o primă de inserție sau de prime de mobilitate.

Citește și: Cine sunt românii care pot primi șomaj peste 1.500 € lunar? Cum ajung la suma aceasta

Absolvenţii de învățământ din promoţia 2024 sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă, în raza cărora își au domiciliul, pentru a putea beneficia de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de alte măsuri de stimulare a ocupării.


Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în evidenţele agenţiilor teritoriale, sunt:
– actul de identitate;
– diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
– Curriculum Vitae;

Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza cărora îşi au domiciliul şi se

 angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR – 660 lei).

Astfel, prima de inserție are valoarea de 1.980 de lei. Prima de inserție se acordă în două tranșe egale, astfel:

  • jumătate (990 de lei) - la data angajării;
  • jumătate - după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

După expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, în cazul în care absolvenții s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă, aceştia pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare pentru o perioadă de 6 luni. Adică 330 de lei/ lunar.

Citește și: Ce șomaj infim ia un român care a muncit 10 - 20 de ani și a avut un salariu de 3000 de lei în acte?

Cine nu poate primi șomaj sau primă de inserție?

Persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

Pe de altă parte, nu pot beneficia de primă de inserție:

absolvenții care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de muncă sau de serviciu;

absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani, cu excepția situației în care, pentru persoanele respective, acești angajatori au beneficiat de stimulent financiar în condițiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților;

absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă.

absolvenții care, în perioada cuprinsă între data absolvirii și data solicitării dreptului, au fost admiși într-unul dintre nivelurile de învățământ, conform prevederilor legale, scrie avocatnet.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te