Casa de Pensii, clarificări despre recalculare. Ei sunt pensionarii care vor lua mai mulți bani

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 24.07.2024 - 18:17
Casa de Pensii, clarificări despre recalculare. Ei sunt pensionarii care vor lua mai mult bani Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Casa de Pensii aduce clarificări despre recalculare. Ei sunt pensionarii care vor lua mai mulți bani. Formula de recalculare a pensiilor poate să ne indice care pensionari se pot aștepta la o pensie mare la recalculare.

SHARE

Procesul de recalculare a fost îndelungat, începând de la introducerea datelor pensionarilor într-un sistem național și până la calculul final pe care 4.700.000 de români îl vor afla începând cu data de 15 august.

Citește și: ALERTĂ Încă 1.200.000 pensionari scapă de plata impozitului pe pensie în septembrie. Ce pensie au?

Reamintim că, între 15 august și 31 august, toți pensionarii vor primi adeverințe cu pensia recalculată Această adeverință le va spune ce pensie vor primi din septembrie.

Un număr de 3.000.000 de pensionari vor primi pensii mai mari, în medie, cu 40%. Restul pensionarilor rămân cu pensia actuală.

Casa de Pensii, clarificări despre recalculare. Ei sunt pensionarii care vor lua mai mulți bani

În linii mari, cele trei elemente de care s-a ținut cont sunt: vechimea, cotizația și indicele de corecție. Pe baza acestora s-a făcut un calcul și a rezultat, în cele mai multe cazuri, bani în plus. 

Veniturile românilor vor crește cu o valoare care merge de la 1 leu și până la 3.000 de lei, calculul fiind diferențiat pentru fiecare persoană în parte. Dar, se va aplica aceeași formulă pe care o aveți la finalul textului.

„Aceste decizii constau în exemplificarea numărului de puncte cu care dânșii sunt în plată la care se adaugă punctele de stablitate și rezultă prin aplicarea valorii punctului de referință valoarea pensiei cu care dânșii vor fi în plată de la 1 septembrie”, a declarat Cornelia Miclea, director executiv Casa de Pensii Alba.

Citește și: Cu cât crește pensia la recalculare după 35 ani munciți? Diferențe de sute de lei între pensionari

Citește și: Cum iei sute lei în plus la pensie chiar dacă nu ai lucrat pentru ei? Ce zice ministrul muncii?

Surse din cadrul instituției au explicat în detaliu pentru Newsweek faptul că persoanele care au îndeplinit anumite condiții vor primi sume foarte mari la pensie. Există două categorii de pensionari care ar urma să primească creșteri mari de pensii.

2 categorii privilegiate

Este vorba de medici și de profesori. Motivul? Ambii au mulți ani munciți și toți banii pe cartea de muncă, inclusiv sporurile, orele suplimentare. 

Citește și: Care pensionari iau o creștere de pensie între 1.000 și 1.500 lei la recalculare? Câți ani au muncit

Șeful Casei de Pensii a declara, zilele, că numărul pensiilor care vor crește este de 3.000.000. Astfel că 1.750.000 de pensii nu cresc la recalculare. Adică unu din trei pensionari NU primesc creșteri la pensie.

„În etapa I beneciază toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate. Dintre aceștia, peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase.

Aici mă refer la punctele de stabilitate, care este o noutate în această nouă lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate”, a spus Daniel Baciu.

Citește și: Lista veniturilor și sporurilor care nu se socotesc la recalculare. Fără ele, iei o pensie mai mică

Formula reclaculare

VPR (81 lei) X numărul de puncte.

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Puncte stabilitate

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te