Înghețată de vanilie sau de ciocolată? Care este mai bună pentru sănătate, de fapt?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.07.2024 - 20:37
Înghețată de vanilie sau de ciocolată - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Înghețată de vanilie sau de ciocolată? Chiar dacă pentru mulți această distincție s-ar putea să nu conteze, fanii înghețatei savurând cam orice tip al acestui delicios desert, există câteva diferențe importante între cele două varietăți de arome.

SHARE

Înghețată de vanilie sau de ciocolată? Odată cu începerea verii și din cauza valului prelungit de caniculă, oamenii au căutat soluții de răcorire. Iar una dintre ele, chiar dacă oferă doar o iluzie de rece, este înghețata, în diferitele ei forme ce se găsesc în comerț și în variate arome, după preferința fiecăruia.

Înghețată de vanilie sau de ciocolată? Care este mai bună pentru sănătate, de fapt?

Dar cât de multă înghețată e bine să mâncâm? Poate ea să facă parte dintr-o dietă sănătoasă?

Și are o anumită aromă de înghețată un impact mai mare asupra valorii nutriționale a alimentului? Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, Fox News a consultat doi experți.

Înghețata „absolut poate face parte dintr-o dietă sănătoasă”, a declarat Dr. Chris Mohr, un consilier de fitness și nutriție din Louisville, Kentucky, la Fortune Recommends Health.

Citește și: FOTO Prețuri de lux pentru înghețata copilăriei la cornet de la dozator pe litoral: O bătaie de joc

„Mâncarea este despre mult mai mult decât calorii, zahăr și grăsimi. Cheia este moderația și echilibrul. O lingură de înghețată luată ocazional poate ajuta la gestionarea poftelor pentru dulce, ceea ce ar putea face mai ușor să rămânem la obiectivele alimentare sănătoase”, a adpugat el.

La rândul său, Keri Glassman, un nutriționist din New York și fondator al platformei Nutritious Life, a declarat pentru sursa citată că înghețata ar trebui să fie o „indulgență conștientă”. 

„Înghețata, din cauza grăsimii, este o indulgență foarte satisfăcătoare. Adică, ar trebui să puteți mânca un cornet și gata. Doar fiți atenți și nu vă „scufundați” într-o cutie de înghețată cu o lingură”, a spus ea.

Înghețata, a mai explicat Glassman. conține ceva numit C15:0, un acid gras esențial. 

Înghețata conține un acid gras esențial

„C15:0 a fost asociat cu încetinirea vârstei noastre biologice la nivel celular. Acesta vizează mai multe căi de longevitate, ne întărește celulele împotriva degradării legate de vârstă și susține sănătatea noastră cardiacă, metabolică și hepatică pe termen lung”, a spus ea. 

Deci, având în vedere toate acestea, cât de mult contează aroma de bază a înghețatei? Nu prea mult, sunt de părere atât Mohr cât și Glassman.

„Din punct de vedere nutrițional, înghețata de ciocolată și cea de vanilie sunt relativ similare”, a spus Mohr.

„Factorii mai importanți care trebuie urmăriți sunt calitatea și ingredientele utilizate, precum și ingredientele din înghețată, cum ar fi bomboanele, caramelul și altele asemenea - care adaugă de obicei mai multe calorii, zahăr adăugat și grăsimi saturate”, a mai menționat expertul.

Citește și: VIDEO Vacanța la Eforie: 3.200 lei, 3 zile la All Inclusive. La Nisipurile de Aur, stai 7 zile

Glassman a fost de acord cu afirmațiile respective, spunând că mai degrabă decât o dilemă de genul „ciocolată sau vanilie”, adevăratul aspect la care trebuie să ne uităm și să fim atenți este „tipul și calitatea înghețatei”.

„Verificați cu atenție etichetele ingredientelor. Căutați produse fabricate în principal din ingrediente reale, cum ar fi smântână, lapte, cacao și boabe de vanilie. Multe produse de înghețată au tot felul de ingrediente adăugate nesănătoase, cum ar fi coloranți și gume”, a spus ea.

O modalitate de a face consumul de înghețată cât mai sănătos posibil este de a căuta „ingrediente de cea mai bună calitate. În plus, o persoană poate adăuga topping-uri bogate în nutrienți, cum ar fi puțină ciocolată neagră, nuci tocate sau fructe proaspete”, a mai declarat Glassman.

Mohr a sugerat o tehnică diferită pentru a face din consumul de înghețată o experiență cât mai sănătoasă posibil. 

„Pentru a vă face înghețata un pic mai sănătoasă, adăugați fructe proaspete sau nuci deasupra - sau, și mai bine, în partea de jos - și folosiți înghețata ca topping, nu ca bază. Aceasta este o modalitate excelentă de a crește valoarea nutritivă, dar de a păstra și aroma înghețatei”, a spus el.

Alternativ, o persoană care dorește să reducă numărul de calorii ar putea încerca o înghețată mai moale, mai degrabă decât o varietate cu o textură tare.

„Înghețata mai moale conține adesea mai mult aer și poate include aditivi suplimentari pentru textură, ceea ce o face mai puțin calorică per volum. Înghețata mai tare este de obicei mai calorică”, a mai explicat Mohr.

Cu toate acestea, el a adăugat că ambele tipuri de înghețată pot fi folosite într-o dietă echilibrată.

„Ambele tipuri pot fi incluse într-o dietă echilibrată atunci când sunt consumate cu moderație, dar este bine să vă uitați și la informațiile nutriționale furnizate pe ambalaj dacă sunteți îngrijorat”, a adăugat el.

Citește și: Este sau nu benefic să consumi ulei de măsline pe stomacul gol dimineața? Sfaturi de la nutriționist

Deși ambele arome de înghețată sunt similare din punct de vedere nutrițional, experții au declarat pentru sursa citată că au o preferință personală pentru una sau alta dintre cele două varietăți de deliciu înghețat.

„Am fost întotdeauna un tip care a preferat vanilia, dar, recent, am devenit un fan mai mare al celei de ciocolată. Acestea fiind spuse, marile sondaje au arătat că vanilia este o alegere mai populară”, a spus Mohr.

Glassman, între timp, s-a descris ca fiind „o persoană căreia îi place ciocolata, în general”, dar nu și înghețata. 

„Când vine vorba de înghețată, cea de mare calitate, cu boabe de vanilie adevărate, este preferata mea”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te