Ce dietă și cât sport sunt necesare pentru o viață mai lungă? Alegerile zilnice pot bate genetica

DE Catinca Doboș | Actualizat: 04.05.2024 - 08:27
Ce dietă și cât sport sunt necesare pentru o viață mai lungă? Alegerile zilnice pot bate genetica - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Un studiu a constatat că ar putea exista o legătură între obiceiurile de viață sănătoase și longevitate. Acest lucru ar putea fi valabil indiferent dacă oamenii sunt predispuși genetic la o durată de viață lungă sau nu.

SHARE

Modificările stilului de viață, cum ar fi alimentația sănătoasă și exercițiile fizice, pot prelungi durata de viață, sugerează un studiu, conform unui articol Business Insider.

Alegerile de zi cu zi ne-ar putea ajuta să trăim cu până la cinci ani mai mult, indiferent de constituția noastră genetică, sugerează studiul.

Citește și: Topul longevităţii: care sunt judeţele cu cea mai mare speranţă de viaţă

Pe măsură ce speranța de viață crește în întreaga lume, există un interes tot mai mare pentru a trăi sănătos cât mai mult timp posibil, unii încercând să își reducă „vârsta biologică", iar alții apelând la medicina personalizată pentru a preveni problemele de sănătate.

Stilul de viață sănătos te poate face să trăiești mai mult

Dovezile sugerează că o combinație între genetica și stilul de viață al unei persoane guvernează durata de viață a acesteia, dar un studiu publicat în BMJ Evidence-Based Medicine este considerat a fi primul care compară efectele celor două asupra duratei de viață.

Citește și: Pensionarii primesc un bilet la tratament pentru partenerul de viață. Care sunt condițiile?

Studiul a analizat date de la 353.742 de adulți cu ascendență europeană, colectate între 2006 și 2010, și le-a urmărit starea de sănătate până în 2021 pentru a stabili dacă genele sau stilul de viață au avut un impact mai mare asupra duratei de viață.

Abstinența de la fumat, exercițiile fizice, dieta sănătoasă, somnul suficient și consumul de alcool cu moderație au definit un stil de viață favorabil.

La ce concluzii au ajuns oamenii de știință?

Alegerile unui stil de viață sănătos au părut să compenseze impactul genelor asupra longevității.

Citește și: Pâinea integrală, periculoasă pentru sănătate? Când este cazul să nu o consumăm?

Participanții cu un stil de viață „nefavorabil" aveau cu 78% mai multe șanse de a muri prematur decât persoanele cu un stil de viață favorabil, indiferent dacă aveau gene legate de o durată de viață mai scurtă sau mai lungă.

De asemenea, studiul a constatat că cei care erau predispuși genetic la o durată de viață scurtă aveau cu 21% mai multe șanse să moară prematur decât cei predispuși la o viață mai lungă, chiar dacă făceau alegeri favorabile în ceea ce privește stilul de viață.

Citește și: Postul intermitent ”16:8” periculos pentru sănătate? Are ”efecte pozitive pe termen scurt. Și apoi?”

În același timp, un stil de viață sănătos părea să compenseze cu 62% efectele genelor legate de o durată de viață mai scurtă.

Stilul de viață sănătos, în ciuda geneticii, poate avea un efect benefic asupra duratei de viață, prelungind-o, în medie, cu 5 ani.

Cum influențează dieta și sportul durata de viață?

Cercetătorii au susținut că a nu fuma, a face exerciții fizice în mod regulat, a dormi șapte-opt ore pe noapte și a avea o dietă sănătoasă formează ceea ce ei au numit o „combinație optimă de stil de viață", care pare să ajute oamenii să trăiască mai mult.

Citește și: Pot cartofii prăjiți să fie benefici pentru sănătate? Care e condiția? Răspunsul specialiștilor

Studiul a definit exercițiile fizice adecvate ca fiind două ore și jumătate de activitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, grădinăritul sau tenisul, sau o oră și un sfert de activitate viguroasă pe săptămână, cum ar fi drumețiile, înotul sau munca în curte. 

O dietă echilibrată, cu o cantitate adecvată de fructe, legume, cereale integrale și pește, precum și o cantitate mai redusă de carne roșie și carne procesată a fost considerată sănătoasă.

Citește și: Atenție, un sortiment de ciocolată retras urgent de la vânzare! Risc mare pentru sănătate

Obezitatea este asociată cu principalele cauze de deces și consumul excesiv de alcool poate scurta viața oamenilor cu 24 de ani, în medie.

De asemenea, este important de menționat că studiul a fost unul observațional, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu au putut dovedi că modificările stilului de viață au îmbunătățit longevitatea participanților.

În plus, deoarece acest studiu a fost realizat doar pe persoane de origine europeană, aceleași asocieri ar putea să nu se aplice și altor populații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te