5 obiecte pe care le ai în casă te pot intoxica. Au fost găsite particule în organism

DE Alexandra Lupascu | 18.07.2024 - 18:36
5 obiecte pe care le ai în casă te pot intoxica. Au fost găsite particule în organism Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Auzim din ce în ce mai mult despre pericolele microplasticelor, care sunt produse atunci când materialele plastice se descompun și apoi ne otrăvesc în tăcere atunci când intră în corpul nostru.

SHARE

Cercetări recente sugerează că acestea pot fi legate de un risc crescut de atac de cord și cancer și pot reduce fertilitatea. Acest lucru este alarmant deoarece un studiu canadian din 2019 a constatat că oamenii pot "ingera" până la 52 000 de particule micropoluante pe an.

Un studiu al Universității din New Mexico a furnizat informații utile cu privire la căile prin care microplasticele pot intra în organism și la modul de reducere a expunerii la substanțe toxice.

Aflați acum care sunt cele 5 obiecte de zi cu zi despre care cercetătorii spun că sunt cele pe care ar trebui să le evitați cel mai mult din cauza riscului potențial de scurgere a microplasticelor.

5 obiecte pe care le ai în casă te pot intoxica. Au fost găsite particule în organism

  1. Placa de tăiat

Conform unui studiu realizat de American Chemical Society (ACS), numai plăcile de tăiat din plastic pot elibera 79,4 milioane de particule de plastic propilenic în corpul uman în fiecare an.

Acest lucru înseamnă că utilizarea unei plăci de tăiat vă poate crește semnificativ expunerea la microplastice.

Dacă doriți să evitați acest risc, plăcile de tăiat din sticlă călită sunt cea mai bună alegere, deoarece sunt ușor de curățat, accesibile și garantat lipsite de microplastice.

Nici plăcile de tăiat din lemn nu sunt de neglijat, dar trebuie să știți că în micile crăpături și caneluri se pot dezvolta bacterii periculoase.

2. Recipientele din plastic

Chiar dacă pe un recipient din plastic scrie "rezistent la microunde", acesta poate elibera microplastice atunci când este încălzit și ajunge în mâncarea ta.

În acest context, un studiu din 2023 a descoperit 4 milioane de microplastice pe centimetru pătrat în unele alimente pentru copii ambalate în plastic pentru microunde.

Testele de laborator au arătat că particulele implicate sunt de până la până la 75 la sută din celulele renale, ceea ce ar putea fi un motiv serios de îngrijorare.

Citește și: De ce avem temperaturi neobișnuit de mari în această perioadă? Explicațiile științifice

Din acest motiv, ar putea fi util să evitați recipientele din plastic care conțin flatați, stiren și bisfenoli.

3. Cuburile de gheață

Microplasticele nu numai că contaminează apa îmbuteliată, dar pot reprezenta și un risc pentru sănătate prin tăvile de plastic pentru cuburi de gheață.

Deși s-au făcut puține cercetări pe această temă, un profesor asociat intervievat de HealthCentral a declarat că particulele de plastic se pot scurge în apă atunci când plasticul este înghețat, la fel ca atunci când este încălzit.

Citește și: Codul roșu de caniculă face primele victime. Românii au leșinat de cald în locuri publice

4. Paharul de hârtie

S-ar putea crede că paharele de hârtie sunt prietenoase cu mediul. Singura problemă este că necesită un material de etanșare, de obicei din polietilenă (HDPE) până la o densitate de 10, pentru a preveni scurgerea lichidului.

Reciclarea paharelor de hârtie este problematică, deoarece stratul de HDPE trebuie separat de hârtie, ceea ce face procesul mai dificil.

Și asta nu este tot. Un studiu din 2021 a avertizat că paharele de hârtie folosite pentru băuturi calde pot elibera substanțe chimice suplimentare precum fluor, clorură, sulfat și nitrat.

5. Pliculețele de ceai

În mod surprinzător, multe pliculețe de ceai sunt fabricate din plastic de polipropilenă și chiar și versiunile de hârtie pot conține urme de material de etanșare din plastic.

Acest lucru înseamnă că acestea nu sunt biodegradabile și se pot contamina cu microplastice.

Un studiu din 2023 a arătat cu desăvârșire că apa fierbinte folosită pentru prepararea ceaiului poate leviga milioane de microplastice din pliculețe, astfel încât o singură ceașcă de ceai ar putea conține până la 3,5 nanomateriale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te