Un primar „cinstit” candidează din nou. A fost trimis în judecată pentru că și-a favorizat fiul

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.05.2024 - 15:49
Un primar „cinstit” candidează din nou. A fost trimis în judecată pentru că și-a favorizat fiul - Foto: ebihoreanul.ro

Un primar „cinstit” candidează din nou. A fost trimis în judecată pentru că și-a favorizat fiul, să-și construiască o agropensiune.

SHARE

Primarul comunei bihorene Gepiu, PSD-istul Ioan Purge, găsit vinovat în urmă cu doi ani de către Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese, deoarece a semnat acte de urbanism pentru ca fiul său să-și construiască o agropensiune, a fost trimis în judecată pe 30 aprilie 2024, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru „conflict de interese – art. 301 Noul Cod Penal – folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Ioan Purge candidează, însă, pe 9 iunie pentru un al patrulea mandat de primar. Legea nu îi interzice.

Citește și: Înfrângere pentru Simion. De ce AUR nu poate candida într-un oraș de lângă București? De ce e acuzat

Un primar „cinstit” candidează din nou. A fost trimis în judecată pentru că și-a favorizat fiul

Procedura penală a fost deschisă în baza unei decizii a ANI din februarie 2022, când Agenția a comunicat că Purge, „în calitate de primar, a semnat două certificate de urbanism și o serie de documente necesare pentru înființarea unei agropensiuni de către fiul său, generându-se astfel un folos material pentru fiul persoanei evaluate”.

Potrivit ANI, edilul a încălcat Legea 161/2003 privind regimul incompatibilităților și conflictului de interese, care obligă primarii „să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”, dar și Codul Administrativ, conform căruia actele administrative astfel emise „sunt lovite de nulitate absolută”.

„Eu am atacat decizia ANI și am cerut anularea ei, procesul se judecă în contencios la Curtea de Apel Oradea. Acum a fost suspendat până se termină procesul penal, dar pe mine nu m-a audiat niciun procuror, doar un singur polițist m-a chemat la declarații”, a declarat primarul Ioan Purge, pentru ebihoreanul.ro.

„Chiar Legea 50 din 1991 privind construcțiile stabilește că primarul sau președintele de Consiliu Județean semnează actele de urbanism.

Eu am semnat acte de urbanism nu numai pentru fiul meu, ci și pentru alte persoane, inclusiv pentru încă cineva care și-a făcut tot o agropensiune.

Nu i-am produs niciun folos necuvenit, pentru că avea dreptul legal să beneficieze de actele care i-au fost eliberate, iar Primăria Gepiu nu a suferit niciun prejudiciu”, a mai spus Purge.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te