Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul uriaș din plenul Parlamentului European

DE Elena Petrescu | Actualizat: 18.07.2024 - 18:59
Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul uriaș din plenul Parlamentului European - Foto: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul uriaș din plenul Parlamentului European. În ce condiții îi poate fi suspendat sau retras mandatul?

SHARE

Diana Șoșoacă a fost dată afară, joi, din plenul Parlamentului European, în timpul dezbaterii de dinaintea votului pentru validarea candidaturii Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene, pentru un al doilea mandat.

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul uriaș din plenul Parlamentului European

Preşedinta Parlamentului, Roberta Metsola, a anunţat că a luat această măsură după ce Şoşoacă a întrerupt verbal de trei ori vorbitorii.

Nerespectarea regulilor de conduită poate duce la sancțiuni, inclusiv interdicția de a ocupa funcții sau de a participa la delegații oficiale, până la suspendarea sau retragerea mandatului de europarlamentar.

Citește și: Show grotesc cu accente rusofile. Șoșoacă dată afară din Parlamentul European: „S-a făcut de râs”

Eurodeputata a fost scoasă din sală după ce a întrerupt discursul șefei Renew, Valérie Hayer.  Șefa PE, Roberta Metsola, a cerut scoaterea ei din sală: „Este a treia oară când faceți asta”, a subliniat Metsola. „De câți colegi e nevoie pentru a fi escortată din sală? Cred că ați vorbit destul”, a afirmat Metsol

„Voi ați ucis oameni, eu am dreptul să vorbesc”, a spus Șoșoacă. A ridicat două icoane religioase și inițial a refuzat să se miște, strigându-le aprozilor: „Nu mă atingeți”, „În Dumnezeu ne încredem!”. 

Ce spune Articolul 10 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European

Articolul 10 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European stabilește regulile de conduită pentru deputați, subliniind respectul reciproc, demnitatea și reputația Parlamentului.

Deputații trebuie să respecte valorile și principiile din tratate și Carta drepturilor fundamentale, să nu perturbe lucrările parlamentare și să nu compromită securitatea sau ordinea în clădirile Parlamentului.  Se interzice folosirea unui limbaj ofensator în dezbateri, afișarea de pancarte și orice comportament necorespunzător.

Citește și: VIDEO Diana Șoșoacă, evacuată din Parlamentul European. ”S-a făcut de râs”

De asemenea, deputații trebuie să respecte normele referitoare la tratamentul informațiilor confidențiale și să se abțină de la orice tip de hărțuire.

Nerespectarea acestor reguli poate duce la sancțiuni, inclusiv interdicția de a ocupa funcții sau de a participa la delegații oficiale. Reglementările se aplică și în comisii și delegații parlamentare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te