VIDEO Tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cronologia unui eșec uluitor al Secret Service

DE Adina Mutăr | 16.07.2024 - 19:29
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cronologia unui eșec uluitor al Secret Service - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cronologia unui eșec uluitor al Secret Service. Asasinul care a atentat la viața lui Trump a fost depistat de polițiști de două ori, cu 26 de minute înainte de a-l răni pe fostul președinte.

SHARE

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cronologia unui eșec uluitor al Secret Service.

Imaginile afișează o cronologie exactă a eșecurilor uluitoare ale organelor de pază și protecție, eșecuri ce au permis unui tânăr înarmat, de 20 de ani, fără pregătire militară, să escaladeze o clădire plină de polițiști și echipe de contra-lunetişti, în plină zi, și să ajungă la un „fir de păr” de uciderea fostului președinte. Donald Trump.

Thomas Matthew Crooks a fost văzut de două ori de polițiști – cu 26 de minute înainte sca acesta să tragă o ploaie de gloanțe asupra mulțimii de la un miting electoral din Pennsylvania, rănindu-l pe Trump și alți doi și ucigând un fost șef al pompierilor, potrivit surselor WPXI, scrie New York Post.

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cronologia unui eșec uluitor al Secret Service

Unitatea de servicii de urgență l-a observat pe Cooks pe acoperiș, i-a făcut o fotografie și a raportat-o ​​în jurul orei 5:45 p.m.

Incredibil, nu numai că Crooks a reușit să evite să fie confruntat în ciuda faptului că ieșea în evidență pe acoperiș, dar a reușit și să-și asigure locul de tragere chiar sub nasul unei echipe de lunetişti a poliției locale, staționată în interiorul clădirii, au declarat surse din forțele de ordine pentru The Post.

Clădirea – fabrica AGR International Inc. de lângă terenul târgului Butler County Farm – era folosită de poliția locală ca „post de observație” căutând amenințări, în timp ce fostul președinte vorbea pe scenă la doar 130 de metri distanță.

Polițiștii erau înăuntru, dar nu pe acoperiș, în timpul seriei de împușcături.

Crooks a reușit să escaladeze nestingherit clădirea înainte de a trage până la opt focuri cu o pușcă de asalt AR, fiind foarte aproape de a-l ucide pe fostul președinte și actualul contracandidat al lui Joe Biden.

Surse din forțele de ordine au declarat că, de luni seară, nu era clar dacă vreunul dintre ofițerii locali – care aveau sarcina de a asigura perimetrul din afara mitingului – a putut să avertizeze agenții Serviciului Secret despre bărbatul înarmat.

Videoclipurile din timpul miting-ului ilustrează greșelile operațiunii de securitate. Acestea includ două minute de filmări ce ar putea rămâne în istorie ca o greșeală colosală a Serviciului Secret în istoria de peste 100 de ani a agenției de protejare a președinților SUA.

Un montaj video cu fluxuri multiple asamblat de MilkBarTV, care a fost vizionat de peste 3,5 milioane de ori pe X, arată tentativa de asasinat desfășurată în timp real, folosind clipuri din mai multe unghiuri.

Participanți la miting îl zăresc pe asasin

Peste 120 de secunde trec de când participanții la miting îl zăresc pentru prima dată pe Crooks pe acoperiș și momentul în care acesta trage. Poate cel mai deranjant fapt este că oamenii care l-au văzut pe asasin au încercat în mod repetat să alerteze forțele de ordine care patrulau în apropiere.

Imaginile suprareale reflectă ceea ce mai mulți martori le-au spus reporterilor după împușcături: unii participanți la miting erau conștienți de prezența lui Crooks cu mult înainte ca acesta să tragă.

Un polițist local de la poliția din Butler Township a reușit să se urce pe acoperiș și s-a întâlnit față în față cu bărbatul înarmat, care și-a îndreptat pușca către ofițer. Șeriful din comitatul Butler și-a apărat omul, spunând că polițistul a trebuit să renunțe de a-l opri pe Crooks când acesta a îndreptat arma spre el. 

Surse de aplicare a legii care au lucrat în irganizarea protecției prezidențiale au declarat pentru The Post că birourile de teren ale Serviciului Secret unde au loc evenimente primesc de obicei „o fracțiune” din ceea ce cer și ceea ce este nevoie.

Aceasta înseamnă că agenția depinde de autoritățile locale de aplicare a legii pentru a-și suplimenta resursele, iar municipalitățile mici nu au, de obicei, resursele marilor orașe precum New York.

Sursele au spus că eșecul din Butler s-ar fi putut datora și pentru că poziția lui Crooks pe partea îndepărtată a acoperișului l-ar fi plasat în afara vederii echipei de contra-lunetişti staționați lângă Trump.

James A. Gagliano, un analist al poliției care a făcut parte dintr-o echipa de elită a FBI de salvare a ostaticilor și a fost lider senior al echipei SWAT, a oferit câteva informații despre filmările pe care le-a văzut din cele două minute.

„Investigația, evident, tocmai a început, dar când te uiți la o poziție de pe acoperiș care era accesibilă de la sol, la 130 de metri distanță de un fost președinte, de un actual candidat la președinție și de cineva atât de polarizant – oare aceasta ar fi trebuit să fie  securizată? Aș argumenta că da”, a spus el.

Gagliano a apreciat că a fost „absolut un miracol” faptul că Trump a supraviețuit atentatului asupra vieții sale, ceea ce s-a datorat în mare parte abilității slabe de trăgător a lui Crooks.

„O lovitură de 130 de metri este ceva ce oricine are abilități rezonabile de trăgător își poate închide ochii, ține respirația, apăsa pe trăgaci și o poate face.”

El a numit dezastrul de sâmbătă „o defecțiune catastrofală, colosală a sistemelor, care va fi disecat în anii următori”.

În videoclip, cronometrul de două minute începe cu un ecran împărțit cu Trump vorbind pe scenă și cu un spectator filmat lângă clădirea fabricii unde Crooks era cocoțat cu pușca lui.

Câțiva participanți la miting l-au observat pe Crooks pe acoperiș. „Uite, toți arată cu degetul”, spune cel ce filmează reacția mulțimii la descoperirea asasinului. 

Câteva secunde mai târziu, camera surprinde ceea ce pare a fi un ofițer de poliție în uniformă care se învârte prin fața clădirii fabricii unde se ascundea bărbatul înarmat de 20 de ani.

În acest moment, mai mulți privitori se înghesuie pentru a se holba, discutând despre ceea ce au văzut. „Da, cineva e pe acoperiș, uite! Iată-l chiar acolo, îl vezi? Se culcă, îl vezi?”

„Da, stă întins”, spune o femeie.

Chiar înainte de marcajul de 17 secunde, Crooks intră în cadru pentru prima dată, părând să stea întins pe partea dreaptă.

După 22 de secunde, mulțimea din apropiere devine din ce în ce mai interesată și se adună mai aproape pentru a arunca o privire, iar scena devine vizibil mai tensionată.

Zece secunde mai târziu, îl arată pe Crooks unui alt spectator, iar la 34 de secunde, Crooks poate fi văzut modificându-și foarte clar poziția, pe burtă, pentru tragere.

În acest moment, cu Crooks încă vizibil în cadru și încă ajustându-și poziția, o voce masculină strigă: „Ofițer!”

O femeie sună și spune ceea ce vede că se întâmplă, probabil cheamă forțele de ordine. „Veniți aici, e pe acoperiș! El este culcat! Chiar aici, e culcat pe acoperiș! Se ridică acum, s-a dus din nou pe acoperiș.”

În acest moment, se pot auzi și alți membri ai mulțimii strigând, dar vocile lor nu se pot distinge.

Trump, la un fir de păr de a fi ucis

La 52 de secunde, montajul schimbă perspectiva către o singură imagine a lui Trump, care încă vorbește pe scenă. Videoclipul este la doar un minut de filmare.

Când cronometrul ajunge la 1 minut și 15 secunde, vizualizarea trece la un ecran divizat, ambele arătându-l pe Trump în timp real, care solicită un grafic pentru a se lăuda cu cifrele scăzute de imigrație ilegală sub administrația sa în comparație cu cea a președintelui Biden.

La un minut, 49 de secunde, camera se împarte în patru vizualizări simultane - două cu Trump frontal, una din spatele lui și o altă vedere a cameramanului original care l-a observat pe Crooks pe acoperiș.

O secundă mai târziu, un bărbat în ceea ce pare a fi o uniformă a armatei, cu cască verde, pășește în cadru și pare să facă cu mâna mulțimii înainte de a dispărea din cadru, mergând în direcția opusă clădirii fabricii de producție.

La 1 minut și 55 de secunde, un bărbat țipă: „Are o armă!” Camera devine din ce în ce mai instabilă, dar surprinde ceea ce pare a fi un ofițer de poliție în uniformă care merge spre clădirea pe care este Crooks.

Citește și: Trump nominalizează un fost dușman ca vicepreședinte. De ce e o veste rea pentru Ucraina și România?

La 2 minute și 1 secundă, scena erupe în haos, în trei cadre distincte, cu Trump ținând discursul și agenții de pază roind în jurul lui. 

La 2 minute și 8 secunde, se aude o serie de împușcături rapide, în timp ce publicul continuă să țipe.

Citește și: VIDEO Agenta care l-a protejat pe Trump de asasin ar fi născută în Rusia. Maestră în arte marțiale

Apoi, câteva secunde mai târziu, vocea unui bărbat avertizează: „Se întoarce pe aici, fii atent!” iar o femeie țipă înainte să se audă o ultimă împușcătură.

Focalizarea camerei se schimbă înapoi pe acoperiș, arătându-l pe Crooks, întins, nemișcat, cu corpul blurat de cameră. Este mort, ucis de un lunetist.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te