VIDEO Cum arată sistemul HIMARS fără pilot scos de SUA pentru un război cu China

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.05.2024 - 18:11
SUA au scos primul lansator fără pilot pentru HIMARS și ATACMS, în vederea unui război cu China - Foto: War Zone/US Army

SUA au scos primul lansator fără pilot pentru HIMARS și ATACMS, în vederea unui război cu China. Armata SUA a testat cu succes un prototip fără echipaj, derivat al vehiculului de lansare M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

SHARE

Cum arată sistemul HIMARS fără pilot scos de SUA pentru un război cu China

Lansatorul autonom multi-domeniu (AML) crește capacitatea de a desfășura lovituri de la sol asupra țintelor de pe uscat și de pe mare, fără a fi nevoie de un număr mare de personal, armata americană având în vedere valoarea unui astfel de sistem într-un viitor conflict de vârf din Pacific împotriva Chinei,  potrivit War Zone.

Armata lucrează la conceptul AML din 2019 și a efectuat alte teste în trecut. AML fără cabină este conceput pentru a putea urma o rută bazată pe puncte de referință, în mod autonom, inclusiv ca parte a unui convoi. 

Odată ajuns la o destinație desemnată, poate fi operat de la distanță fie de către personalul imediat la fața locului, fie la o anumită distanță, folosind o metodă de control „teleoperare”.

Cum arată sistemul HIMARS fără pilot scos de SUA pentru un război cu China

Lansatorul AML a demonstrat capacitatea de a manevra sub autonomie supravegheată de la o locație ascunsă până la un punct de tragere, de a se întoarce la o direcție alocată și de a executa comenzi de control al focului dintr-o poziție la distanță.

Oferă o creștere de trei ori a puterii și adâncimii de foc prin adăugarea unor platforme de lansare suplimentare cu impact minim asupra personalului.

Citește și: O armată de 100.000 de europeni, gata să intervină în războiul cu Rusia. Ce pun la cale Macron și Xi

AML este proiectat să utilizeze aceeași muniție HIMARS și MLRS și, prin urmare, este capabil să tragă întreaga suită de rachete disponibile de 227 mm, inclusiv diferite tipuri ghidate de precizie, precum și sistemul de rachete tactice ale armatei ATACMS și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Precision Strike Missile (PrSM).

HIMARS și MLRS sunt sisteme care și-au dovedit din plic capacitatea în luptă, inclusiv acum în Ucraina.

Citește și: 2 Typhoon au interceptat deasupra României un avion iranian. Dronă spion a SUA deasupra Mării Negre

AML este doar una dintre numeroasele capacități noi de lovitură cu rază lungă de acțiune lansate de la sol pe care armata SUA le dezvoltă.

Unul dintre noile sisteme Typhon, un sistem de lansare de rachete terestre cu echipaj, capabil să tragă rachete SM-6 și Tomahawk, și-a făcut lansarea inaugurală în regiunea Pacificului în aprilie, într-un exercițiu militar cu Filipine.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te