VIDEO China „capturează” un aeroport chiar sub nasul NATO, într-o țară ce găzduiește arme nucleare

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.07.2024 - 14:48
China capturează un „aeroport inamic” chiar sub nasul NATO - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

China „capturează” un aeroport chiar sub nasul NATO, într-o țară ce găzduiește arme nucleare. Trupele chineze și bieloruse au simulat capturarea unui aeroport din apropierea graniței cu Polonia și Ucraina.

SHARE

China „capturează” un aeroport  chiar sub nasul NATO, într-o țară ce găzduiește arme nucleare, într-un exercițiu bilateral numit „Asaltul Vulturului”.

Exercițiul este inspirat de capturarea aeroportului Gostomel , o prioritate strategică pentru Rusia, menită să faciliteze desfășurarea rapidă a trupelor, să preia controlul Kievului și să destabilizeze sau să răstoarne guvernul ucrainean.

China „capturează” un aeroport  chiar sub nasul NATO, într-o țară ce găzduiește arme nucleare

În timpul fazei inițiale a conflictului din Ucraina, forțele ruse au capturat aeroportul Gostomel, cunoscut și sub numele de Aeroportul Antonov, situat lângă Gostomel, un oraș la aproximativ 19 kilometri nord-vest de Kiev.

Acest aerodrom militar, cu o pistă de 3.500 de metri capabilă să găzduiască cele mai mari aeronave de transport, a fost un atu critic pentru armata rusă. 

La 24 februarie 2022, după 36 de ore de lupte, forțele ruse au asigurat aeroportul. Însă ocupația rusă a durat până la 2 aprilie, când rușii s-au retras și au cedat controlul ucrainenilor.

În ciuda deținerii aeroportului timp de peste o lună, forțele ruse s-au confruntat cu provocări semnificative, inclusiv numeroase pierderi și erori tactice care au dus la multiple schimbări în controlul zonelor din apropiere.

Retragerea din Gostomel a făcut parte dintr-o retragere mai largă din regiunea Kiev, care a inclus abandonarea planurilor pentru un asalt terestru asupra capitalei.

Asaltul asupra aeroportului Gostomel a implicat 300 de elicoptere, inclusiv Ka-52 Aligators, și trupe din diferite brigăzi de asalt aerian. 

Exercițiul comun China-Belarus s-a desfășurat lângă orașul Brest, aproape de Polonia și la doar 28 de kilometri de Ucraina, ca „antrenament antiterorist”, potrivit Eurasian Times.

Potrivit ministerului apărării din Belarus, exercițiul a început la 15 iulie și s-a încheiat la 19 iulie. 

Comandantul chinez Wang Bo a subliniat practica cu succes a diferitelor tactici militare, menționând că exercițiul a inclus încercuirea, controlul și urmărirea țintelor, precum și perfecționarea tacticilor de recunoaștere și blocadă.

Citește și: Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România

Exercițiul comun a fost anunțat la scurt timp după ce Belarus a devenit oficial al zecelea stat membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO).

La 4 iulie, Belarus a aderat la Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), un grup de națiuni condus de China și Rusia care dorește să contracareze influența occidentală asupra economiilor și securității mondiale.

În această lună, s-au înregistrat angajamente militare chineze suplimentare în Belarus, inclusiv participarea Gărzii de Onoare a armatei chineze la o paradă militară la Minsk.

Belarus este un susținător ferm al Moscovei de când a început invazia în Ucraina și găzduiește arme nucleare tactice rusești pe teritoriul său. 

Citește și: Polonia. 700 ofițeri NATO vor coordona ajutorul militar pentru Ucraina. Șeful, general de trei stele

„Capturarea” aeroportului poate avea dublă semnificație. Desfășurându-se sub nasul NATO, care aprovizionează cu arme Ucraina, poate fi un mesaj că aeroporturile prin care se desfășoară transportul pot fi atacate de forțe aliate.

Pe de altă parte, exercițiul este util în cazul în care China ar iniția o invazie a Taiwanului, vizând aeroporturi cheie pentru a asigura un punct strategic și pentru a accelera desfășurarea forțelor sale.

Armata taiwaneză a efectuat exerciții pentru a-și apăra cel mai mare aeroport împotriva unui atac al armatei chineze.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te