VIDEO Bombardiere ale Chinei și Rusiei lângă Alaska. Avioanele SUA și Canadei le-au înconjurat

DE Adina Mutăr | 25.07.2024 - 19:14
Bombardiere ale Chinei și Rusiei, interceptate lângă Alaska - Foto: War Zone (magine cu caracter ilustrativ)

Bombardiere ale Chinei și Rusiei, interceptate lângă Alaska. Avioane de război americane și canadiene au interceptat două bombardiere rusești și două ale Chinei în apropierea statului Alaska.

SHARE

Bombardiere ale Chinei și Rusiei, interceptate lângă Alaska.

Două dintre avioanele din seria H-6 ale Chinei și o pereche de bombardiere rusești Tu-95 au zburat printr-o porțiune a Zonei de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) din jurul statului Alaska. 

Este prima dată când H-6 ale Chinei au operat în această parte a lumii și s-ar putea să fi zburat dintr-o bază din Rusia.

Aceasta este o evoluție importantă în relațiile Beijingului cu Moscova, ce s-au consolidat semnificativ de când Rusia a lansat invazia totală în Ucraina, în 2022.

U.S.-Canadian North American Aerospace Defense Command (NORAD) „a detectat, urmărit și interceptat două aeronave militare rusești TU-95 și două aeronave militare H-6 din RPC [Republica Populară Chineză] care operau în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska (ADIZ) la 24 iulie 2024”, potrivit unui comunicat de presă oficial.

„Avioanele de luptă NORAD din Statele Unite și Canada au efectuat interceptarea.”

Familia H-6 include o serie de variante diferite, inclusiv avioane de transport de rachete și tancuri de realimentare în aer, precum și tipuri mai specializate concepute pentru a transporta arme de mari dimensiuni sau alte sarcini utile.

Comunicarea nu spune ce tipuri de avioane le-au interceptat pe cele din China și Rusia, care au zburat împreună, dar avioanele americane F-16 și/sau F-22 au fost probabil implicate, potrivit War Zone.

În aprilie, Forțele Aeriene au transformat o escadrilă de F-16 din Alaska într-o unitate unică de apărare aeriană.

Singurele avioane de luptă în serviciu ale Royal Canadian Air Force  sunt în prezent CF-18 Hornets.

„Aeronavele rusești și din RPC au rămas în spațiul aerian internațional și nu au intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian”, a adăugat NORAD în comunicatul său.

Cu toate acestea, apariția H-6-urilor chinezești în regiune este încă o dezvoltare majoră și, mai ales împreună cu avioanele Tu-95, transmit în mod clar un semnal.

H-6-urile sunt, în general, purtătoare de rachete, iar zborul lor lângă coasta Alaska demonstrează noua capacitate a forțelor chineze de a amenința în mod direct SUA.

Totodată, evidențiază o cooperare militară semnificativă între cele două țări, care s-a adâncit pe măsură ce Moscova a devenit mai izolată la nivel global din cauza războiului său împotriva Ucrainei.

Nu este clar unde au decolat și unde au aterizat H-6-urile chinezești înainte și după ieșirile în Alaska ADIZ.

Citește și: VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România

Este foarte posibil că bazele din Rusia au fost utilizate ca puncte de lansare.

În 2022, bombardierele rusești Tu-95MS și purtătoarele de rachete H-6K ale Chinei au aterizat la baze din țara opusă, după ce au efectuat o patrulare comună peste părți ale Mării Japoniei și Mării Chinei de Est, interceptate de avioane de luptă ale Japoniei și Coreei de Sud.

Citește și: Apărarea României în aer. Ce avioane și elicoptere avem și ce ne mai trebuie ca să facem față Rusiei

Zona este un perimetru în care traficul aerian este monitorizat dincolo de granița spațiului aerian național pentru a oferi un timp de reacție suplimentar în cazul acțiunilor ostile.

Aceasta marchează cea de-a opta patrulă strategică aeriană organizată de cele două armate din 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te