VIDEO Avionul invizibil F-35 al SUA de 100.000.000$, pradă ușoară pentru Rusia. Lovit de la 400 km

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.04.2024 - 10:08

Îngrijorare la Washington unde presa scrie, citând oficiali, că avionul invizibil F-35 al SUA de 100.000.000$ poate deveni o pradă ușoară pentru Rusia. Avionul ar putea fi lovit cu rachete de la 400 km. Sistemul de apărare aeriană S-400 al Rusiei îngrijorează SUA.

SHARE

Publicația Washingorn Post vorbește de capacitățile formidabile ale sistemului de apărare aeriană S-400 al Rusiei, recunoscând potențialul său de a ținti avioane de luptă invizibile, inclusiv foarte mediatizatul avion F-35 Lightning II.

Citește și: VIDEO Cum „a eliminat” avionul francez Rafale celebrul F-35 din Orientul Mijlociu? Ce a greșit SUA?

Citește și: 2 Typfoon au interceptat deasupra României un avion iranian. Dronă spion a SUA deasupra Mării Negre

Citește și: VIDEO Avionul F-16 al SUA a pus cu botul pe labe aeronava JF-17 a Chinei. E așteptat să atace Rusia

Citește și: VIDEO România ia din SUA, la suprapreț, tancuri Abrams ce nu pot fi transportate pe drumurile țării

Citește și: VIDEO Avioanele F-35 vor fi echipate cu bombe nucleare. România va cumpăra 32. De ce Rusia se teme?

Sistemul rusesc S-400 se evidențiază ca fiind vârful global al sistemelor de apărare aeriană. Pe de altă parte, F-35 este aclamat ca fiind cel mai de succes avion invizibil de generația a cincea, care domină piața globală a avioanelor de vânătoare. 

VIDEO Avionul invizibil F-35 al SUA de 100.000.000$, pradă ușoară pentru Rusia. Lovit de la 400 km

S-400 Triumf, cunoscut și sub numele de SA-21 Growler în cadrul cercurilor NATO, are o gamă impresionantă de capabilități, inclusiv posibilitatea de a lansa diverse rachete adaptate pentru a ataca diferite amenințări aeriene. Cu o rază de acțiune de aproape 400 de kilometri și cu capacități de contraspionaj, Triumf și-a câștigat reputația de adversar formidabil.

Citește și: VIDEO F-35A, certificat pentru atac nuclear. Harta cu țările din Europa care vor răspunde Rusiei

Capacitatea S-400 de a contracara orice aeronavă a fost un factor important în succesul exportului său. De exemplu, India, care a semnat un contract pentru cinci sisteme de rachete S-400, și-a pus încrederea în acest sistem avansat de apărare aeriană rusesc pentru a contracara avionul de vânătoare de generația a cincea al Chinei, J-20. 

Articolul din Washington Post, care citează experți militari, semnalează o abatere de la scepticismul obișnuit al Occidentului în ceea ce privește puterea S-400 de a contracara tehnologia stealth - invizibilă, scrie Eur Asian Times.

SUA ezită să desfășoare F-35 lângă S-400? 

În timp ce posibilitatea unei confruntări între aceste două sisteme de arme formidabile poate părea îndepărtată, îngrijorările legate de coexistența lor sunt foarte reale. 

Problema turcească

Punctul central al problemei constă în teama că S-400 ar putea compromite tehnologia sensibilă și capacitățile operaționale ale F-35. Consecințele diplomatice ale achiziționării S-400 de către Turcia, membră NATO, constituie un exemplu grăitor al tensiunilor din jurul acestei probleme. 

Disputa dintre Turcia și Statele Unite cu privire la achiziționarea S-400 în 2019 a dus la excluderea Ankarei din programul F-35, ceea ce a dus la oprirea efectivă a tuturor proceselor de instruire și livrare legate de avioanele de luptă. Această divergență subliniază seriozitatea cu care Statele Unite privesc potențialele riscuri asociate cu înfruntarea F-35 și S-400.

Kathryn Wheelbarger, pe atunci secretarul adjunct interimar al apărării din SUA, a rezumat succint această preocupare atunci când a recunoscut în mod deschis că S-400 a fost proiectat în mod special pentru a ținti și neutraliza aeronave precum F-35. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te