VIDEO Veste antiglonț în Piața Roșie: Kremlinul întărește în secret securitatea lui Vladimir Putin

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.06.2024 - 21:44
VIDEO Veste antiglonț în Piața Roșie: Kremlinul întărește în secret securitatea lui Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images
VIDEO Veste antiglonț în Piața Roșie: Kremlinul întărește în secret securitatea lui Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images

VIDEO Veste antiglonț în Piața Roșie: Kremlinul întărește în secret securitatea lui Vladimir Putin. Serviciile speciale ale Rusiei au intensificat măsurile de securitate deja stricte.

SHARE

VIDEO Veste antiglonț în Piața Roșie: Kremlinul întărește în secret securitatea lui Vladimir Putin. Serviciile speciale ale Rusiei au intensificat măsurile de securitate deja stricte din jurul președintelui Rusiei.

Măsurile sunt fără precedent, au declarat doi oficiali ruși care au fost prezenți la multe dintre aparițiile publice ale lui Putin, precum și o sursă apropiată de Kremlin.

VIDEO Veste antiglonț în Piața Roșie: Kremlinul întărește în secret securitatea lui Vladimir Putin

Kremlinul – aflat deja în alertă de securitate sporită, din cauza invaziei Ucrainei – a fost zguduit de recentele atacuri asupra politicienilor de rang înalt din Europa și Asia și a întărit securitatea lui Putin, ca răspuns.

„Kremlinul ia foarte în serios securitatea lui Vladimir Putin. El este protejat de o întreagă armată de paznici vizibili și invizibili”, a declarat pentru The Moscow Times un oficial rus care a participat la parada de Ziua Victoriei, din 9 mai.

El, la fel ca toate sursele ruse intervievate, au vorbit sub condiția anonimatului, din cauza sensibilității subiectului.

Citeşte şi: Mână criminală? Casa unde Putin făcea „băi cu sânge” și care ascundea un buncăr nuclear a ars

Printre factorii de risc pentru Kremlin se numără mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale (ICC) împotriva lui Putin, sub acuzația de crime de război, precum și riscul atacurilor ucrainene cu drone și sabotaj, dar și atacurile radicalilor islamiști, a declarat un al doilea oficial.

El a adăugat că Kremlinul se află în stare de alertă deosebit de ridicată după asasinarea în 2022 a premierului japonez Shinzo Abe și atentatul de luna trecută, asupra vieții premierului slovac Robert Fico. Kremlinul a declarat public că nu este nevoie să-și sporească securitatea.

„Măsurile de securitate sunt la nivel standard. Facem tot ce trebuie făcut pentru a asigura securitatea președintelui”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor în mai, după tentativa de asasinat asupra lui Fico.

Citeşte şi: Kremlinul elabortează operaţiuni de supraveghere bazate pe inteligenţa artificială. Document oficial

În realitate, serviciile speciale controlează practic fiecare aspect al vieții lui Putin, până la testarea tuturor meselor sale pentru otravă, folosind un laborator, portabil, a spus o sursă apropiată de Kremlin.

„Președintele are bucătari personali care călătoresc mereu cu el. Sunt aduse și alimentele”, a declarat sursa, pentru The Moscow Times. „Dar chiar și atunci există întotdeauna un grup special de ofițeri care călătoreşte cu Putin și verifică toate mesele, înainte ca Putin să ajungă la ei”.

Putin poartă vestă de protecţie, la evenimente publice în aer liber, inclusiv la Moscova, cel puțin din 2023, au declarat cei doi oficiali ruși, care l-au văzut în persoană, pe Putin, în timpul mai multor dintre aceste apariții.

Citeşte şi: Tupeu incredibil la Kremlin. Rusia cere Kievului extrădarea șefului SBU. De ce e acuzat?

El a făcut acest lucru la recomandarea fermă a Serviciului de Securitate Prezidențial (SBP), o unitate din cadrul Serviciului Gărzii Federale (FSO) care îl protejează pe președinte, a declarat unul dintre cei doi oficiali familiarizați cu problema.

Putin chiar purta vestă sub haină, la evenimentele din acest an, care au marcat Ziua Victoriei, ori victoria sovietică asupra Germaniei naziste, în al Doilea Război Mondial, a declarat unul dintre cei doi oficiali ruși.

Foto: Profimedia Images

„Anul acesta, pe 9 mai, șeful [Putin] purta în mod clar vestă, în timpul paradei. Și această precauție, cred, este necesară”, a spus primul oficial. „Dumnezeu îi protejează pe cei precauți”, a spus al doilea oficial.

Pare să fie rigid. Să fie de la vestă?

Jade Miller, un mediu independent britanic, consultant de securitate cu risc ridicat, a examinat imagini video cu Putin la parada de Ziua Victoriei. Ea a concluzionat că într-adevăr acesta purta o vestă antiglonț.

„Putin pare să meargă într-un mod destul de rigid și nu există cute naturale care apar în spatele pardesiului său, atunci când merge și dă mâna cu personalul militar”, a spus Miller.

„Partea superioară a corpului lui Putin arată nenatural, iar umerii lui par destul de largi și pătrați, nefiind sesizabilă nici o formă naturală a spatelui și a omoplaților. La aproximativ 1:44, o parte a pardesiului său pare să fie prinsă sub ceea ce ar putea fi o vestă balistică”, a detaliat aceasta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te