Țara europeană iubită de români cumpără 20 de F-35 - cele mai puternice avioane de război din lume

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.07.2024 - 08:09
Țara europeană iubită de români cumpără 20 de F-35 - cele mai puternice avioane de război din lume - Foto: Profimedia images

Guvernul Greciei a finalizat intenția de a achiziționa 20 de avioane Lockheed Martin F-35 Lightning II prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA) prin intermediul unei vânzări militare externe a guvernului SUA.

SHARE

"Suntem încântați să primim Grecia în întreprinderea F-35", a declarat generalul-locotenent al Forțelor Aeriene Mike Schmidt, director și ofițer executiv al programului, F-35 Joint Program Office.

Țara europeană iubită de români cumpără 20 de F-35 - cele mai puternice avioane de război din lume

"F-35 va oferi capabilități excepționale Forțelor Aeriene Elene, va construi interoperabilitatea între aliații noștri și va consolida eficacitatea de luptă pentru întregul NATO." 
 
"Timp de mai multe decenii, Forțele Aeriene Elene au fost partenerul nostru și este o onoare pentru noi să continuăm această relație, Grecia devenind cea de-a 19-a națiune care se alătură programului F-35." a declarat Bridget Lauderdale, vicepreședinte și director general al programului F-35 la Lockheed Martin.

Livrarea primelor avioane de luptă din generația a 5-a este estimată să aibă loc în 2028.

"F-35 este singurul avion de vânătoare potrivit pentru a consolida suveranitatea Greciei și capacitatea operațională cu aliații.  

F-35 devine rapid avionul de vânătoare standard ales de NATO, oferind o interoperabilitate de neegalat cu NATO și alte active aliate. Această capacitate reprezintă un avantaj semnificativ pentru SUA și aliații săi, asigurând superioritatea strategică pentru decenii.

Sursa foto: Profimedia images

Peste 600 de F-35 vor lucra împreună până în 2030 în 10 state europene

Până în anii 2030, peste 600 de F-35 vor lucra împreună din mai mult de 10 țări europene, inclusiv două escadrile complete de F-35 americane staționate la Royal Air Force Lakenheath. 
 
"Prezența în creștere a F-35 în Europa este o dovadă puternică a descurajării bazate pe alianță și pune bazele următoarei generații de capacități de putere aeriană a NATO și a națiunilor aliate", a declarat Mara Motherway, vicepreședinte Lockheed Martin pentru strategie și dezvoltarea afacerilor. 

Sursa foto: Profimedia images

F-35 joacă un rol crucial în descurajarea amenințărilor și în perturbarea planurilor și acțiunilor adversarilor. Simpla prezență a F-35 consolidează Grecia și forțele comune, asigurând stabilitatea regională și protejând suveranitatea spațiului aerian aliat. Pe măsură ce spațiul de luptă evoluează, conectivitatea devine din ce în ce mai vitală. F-35 este pregătit să joace un rol esențial în cadrul forțelor comune, contribuind în mod semnificativ la spațiul de luptă al secolului 21, potrivit unui comunicat al Lockheed Martin trimis către Newsweek România.

Ministrul Apărării Naționale din Grecia, Nikos Dendias, a declarat:

"Astăzi este o zi bună pentru Forțele Aeriene Grecești, o zi bună pentru Forțele Armate Grecești, pentru Ministerul Apărării Naționale.

Scrisoarea de acceptare pentru F -35 a fost semnată și trimisă părții americane , pentru achiziționarea celui mai modern avion de pe planetă astăzi.

Decizia KYSEA, notificarea Parlamentului elen, Comisia competentă a precedat. După aceea am procedat la trimiterea acestei scrisori care marchează începutul negocierilor contractuale, care sper că se vor încheia în curând.

Prin achiziționarea avionului F - 35, un pas foarte important în "Agenda 2030", Forțele Aeriene Grecești achiziționează primul avion din a cincea generație - după cum am spus, cel mai bun avion de pe planetă în prezent - și intră într-o nouă eră.

Sursa foto: Profimedia images

Ar trebui să vedem acest mare pas împreună cu tot ceea ce se întâmplă, astfel încât forțele armate ale țării noastre să poată realiza ceea ce credem cu toții. Cea mai puternică prezență de descurajare în regiunea noastră, în istoria națiunii grecești".

Ce flotă de aeronave militare are Grecia

Până în prezent, F-35 operează de la 32 de baze din întreaga lume, cu 10 națiuni care operează F-35 pe teritoriul național. Aproape 1 000 de aeronave sunt operaționale, cu mai mult de 860 000 de ore de zbor în întreaga flotă. 

Forțele armate elene operează, de asemenea, F-16, C-130 și elicoptere Hawk, întărind și mai mult parteneriatul nostru internațional și consolidând capacitățile de apărare ale Greciei și ale NATO.

În prezent, Grecia modernizează o parte a flotei sale de F-16 pentru a o adapta la configurația avansată "Viper", în timp ce flota sa de Hercules satisface cerințele critice ale misiunilor de transport aerian. Grecia a semnat recent o LOA pentru achiziționarea a 35 de Black Hawks UH-60M, pe lângă flota sa existentă de S-70B și elicopterele maritime MH-60R recent achiziționate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te