SUA înarmează Europa de război: Unde vor trimite rachetele Tomahawk? Rusia amenință cu arme nucleare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.07.2024 - 10:47
SUA înarmează Europa de război: Unde vor trimite rachetele Tomahawk? Rusia amenință cu arme nucleare - Foto: Profimedia images

SUA înarmează Europa de război. Amenințările tot mai mare ale Rusiei fac ca Europa să se pregătească tot mai intens pentru un pobil conflict armat cu dictatorul Vladimir Putin. În acest context SUA au decis să trimită rachetele Tomahawk într-una dintre cele mai puternice țări UE.

SHARE

Statele Unite intenționează să trimită în Germania rachete Tomahawk și rachete hipersonice, un demers care a fost bine primit de ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

SUA înarmează Europa de război: Unde vor trimite rachetele Tomahawk? Rusia amenință cu arme nucleare

Ea a declarat că aceste arme sunt necesare ca măsură de descurajare împotriva amenințărilor continue din partea Rusiei.

„Trebuie să ne protejăm pe noi înșine și pe partenerii noștri baltici împotriva, inclusiv printr-o descurajare sporită și arme suplimentare”, a spus Baerbock într-un interviu pentru Funke Media Group.

Baerbock a subliniat că o reacție de timiditate față de provocările Kremlinului ar fi nu doar iresponsabilă, ci și naivă, având în vedere postura rigidă a Rusiei.

Liderul Partidului Social Democrat, Rolf Mützenich, avertizează că pericolul unei escalade militare neintenționate este considerabil, mai ales după anunțul de ultimă oră a lui Joe Biden cu privire la retragerea sa din cursa prezidențială, lăsându-l pe Trump, un admirator a lui Putin să meargă cu „viteză maximă” spre o nouă posibilă victorie la Casa Albă,  potrivit Politico.

Citește și: Kremlinul amenință România: „Prezența navelor NATO în Marea Neagră, o amenințare la adresa Rusiei”

Rusia amenință Europa cu armele nucleare

În replică, Rusia amenință că ar putea amplasa arme nucleare la frontierele sale occidentale ca răspuns la desfășurarea de rachete americane în Germania.

Dictatorul rus, Vladimir Putin a catalogat această decizie ca fiind una „nu numai iresponsabilă, ci și naivă față de un Kremlin rece ca gheața”.

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia nu exclude nicio opțiune pentru a contracara măsurile americane și că va adopta măsuri compensatorii considerate adecvate.

Citește și: Rusia amenință că își va trimite „armele apocalipsei” cu rază lungă de acțiune la porțile Europei

"Dacă reprezentanții guvernului federal german consideră justificată declanșarea unei escaladări sub pretextul că se întâmplă ceva în această regiune, noi vom reacționa cu măsuri compensatorii în modul pe care-l considerăm cel mai adecvat," a spus Riabkov.

"Nu exclud nicio variantă," a adăugat el, răspunzând unei întrebări despre posibilitatea ca Rusia să amplaseze arme nucleare la frontierele sale occidentale.

Citește și: VIDEO Delir total în direct la TV în Rusia. Scenariul unui atac nuclear asupra Capitalei României

Washingtonul și Berlinul au anunțat săptămâna trecută că vor începe desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei în 2026, inclusiv rachete SM-6, Tomahawk și arme hipersonice aflate în dezvoltare.

Această desfășurare, condamnată de Moscova drept o "amenințare foarte gravă" la adresa securității naționale a Rusiei, este văzută ca o soluție temporară până când Europa își va avea pregătite propriile rachete cu rază lungă de acțiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te