Rusia amenință că își va trimite „armele apocalipsei” cu rază lungă de acțiune la porțile Europei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.07.2024 - 15:30
Rusia amenință că își va trimite „armele apocalipsei” cu rază lungă de acțiune la porțile Europei - Foto: Profimedia images

Rusia amenință că își va trimite „armele apocalipsei” cu rază lungă de acțiune la porțile Europei. Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov a declarat că nu exclude posibilitatea de a amplasa arme nucleare la graniță cu NATO.

SHARE

Rusia nu exclude posibilitatea de a amplasa arme nucleare la frontierele sale occidentale ca răspuns la desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei, a declarat joi viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, citat de agenția EFE.

Rusia amenință că își va trimite „armele apocalipsei” cu rază lungă de acțiune la porțile Europei

"Dacă reprezentanții guvernului federal german consideră justificată declanșarea unei escaladări sub pretextul că se întâmplă ceva în această regiune, noi vom reacționa cu măsuri compensatorii în modul pe care-l considerăm cel mai adecvat," a spus Riabkov.

"Nu exclud nicio variantă," a adăugat el, răspunzând unei întrebări despre posibilitatea ca Rusia să amplaseze arme nucleare la frontierele sale occidentale.

Washingtonul și Berlinul au anunțat săptămâna trecută că vor începe desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei în 2026, inclusiv rachete SM-6, Tomahawk și arme hipersonice aflate în dezvoltare.

Această desfășurare, condamnată de Moscova drept o "amenințare foarte gravă" la adresa securității naționale a Rusiei, este văzută ca o soluție temporară până când Europa își va avea pregătite propriile rachete cu rază lungă de acțiune.

Citește și: Kremlinul amenință România: „Prezența navelor NATO în Marea Neagră, o amenințare la adresa Rusiei”

Potrivit viceministrului Riabkov, ținând cont de capacitățile totale ale țărilor NATO, Rusia trebuie să-și "calibreze" răspunsurile.

"Aceasta nu este o amenințare pentru nimeni. Este modalitatea de a găsi algoritmul de reacție cel mai eficient față de amenințările în schimbare, inclusiv din punctul de vedere al costurilor."

Pe de altă parte, el a reafirmat, potrivit agenției TASS, că "Rusia își exprimă cu regularitate temerile cu privire la activitățile militare biologice efectuate cu participarea și asistența directă a agenției militare a SUA în laboratoare din apropierea frontierei ruse, foarte departe de teritoriul american."

Citește și: VIDEO Delir total în direct la TV în Rusia. Scenariul unui atac nuclear asupra Capitalei României

Riabkov a precizat că Moscova a propus inițiative de consolidare a regimului Convenției privind interzicerea armelor bacteriologice și cu toxine (BTWC), inclusiv constituirea unor echipe bio-medicale și grupuri anti-epidemice.

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a susținut anterior că Statele Unite au stabilit în jurul Rusiei o rețea de laboratoare care desfășoară experimente biologico-militare, mai ales cu materiale genetice ale populațiilor slave.

O comisie parlamentară rusă a prezentat în aprilie un raport despre activitatea unor laboratoare biologice americane în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te