România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.07.2024 - 08:02
România primește de la Coreea de Sud, în compensație, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9. Contractul de 920 de milioane de dolari cu România pentru 54 de tunuri autopropulsate K9 prevede restituirea a 736 de milioane de dolari economiei românești.

SHARE

România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9, în baza unui acord de compensare.

În urmă cu două săptămâni, s-a anunțat că România a încheiat un contract ferm cu gigantul coreean al apărării Hanwha pentru furnizarea a trei seturi diviziale de sisteme de artilerie autopropulsată K9, în valoare totală de 54 de tunuri autopropulsate și 36 de transportoare blindate K10.

România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9

Valoarea contractului a fost de 920 milioane de dolari, adică 306 milioane de dolari pentru o divizie de 18 sisteme de artilerie sau 17 milioane de dolari pentru un tun autopropulsat, într-o aprovizionare complexă ce include și piese de schimb,  echipamente aferente și un anumit număr de obuze de artilerie.

Chiar dacă prețul artileriei autopropulsate sudcoreene nu este mare, există o condiție suplimentară importantă a contractului și anume compensarea obligațiilor.

Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „contracte de compensare”, în baza cărora țara vânzătoare se obligă să returneze o parte din fonduri economiei țării cumpărătoare prin achiziționarea de produse sau investiții.

În cazul contractului cu România, procentul total din valoarea contractelor de compensare ar trebui să fie de până la 80%.

Adică 736 de milioane de dolari ar trebui să se întoarcă în economia românească, iar sudcoreenii au ales varianta cu investiții directe.

Citește și: VIDEO Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan. Costă 8.500.000 $. România vrea 300

Seulul va construi o fabrică de la zero în România, unde aceste tunuri autopropulsate K9 vor fi produse, fiind vorba și de transfer de tehnologie. 

Defense Express  notează că, deși se prevăd avantaje pentru producția locală în mai toate contractele de achiziție de arme, în cazul K9, accentul este pus pe crearea unei producții complet noi, ci nu extinderea și modernizarea unei întreprinderi deja existente.

Aceasta va deveni baza de întreținere, reparație și modernizare a K9 și baza pentru executarea altor contracte, deoarece Bucureștiul este interesat și de tancurile K2 și K21 BMP.

Citește și: VIDEO Ce obuziere cumpără România de 1.000.000.000$ din Coreea? Reacția imediată a Rusiei

În același timp, în baza contractului românesc, Coreea de Sud poate crea un lanț de aprovizionare militară.

De exemplu, un alt centru local de producție de armament sudcoreean este Polonia, care produce de mult timp șasiuri pentru tunurile autopropulsate Krab.

Astfel, Coreea de Sud extind rețeaua posibilităților de producție, formând lanțuri pe baza cărora șasiuri din Polonia pentru tunurile autopropulsate românești vor fi conectate în România cu piese de artilerie produse local și invers.

Varșovia a comandat încă 152 de K9 în condițiile de producție locală de elemente, în decembrie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te