Lordul drogurilor "El Mayo" și fiul lui "El Chapo", arestați în Texas. Au „inundat” SUA cu fentanil

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.07.2024 - 09:37
Lordul drogurilor "El Mayo" și fiul lui "El Chapo", arestați în Texas. Au „inundat” SUA cu fentanil - Foto: Profimedia images

Lordul drogurilor "El Mayo" și fiul lui "El Chapo", arestați în Texas. Acuzați de trafic cu fentanil. Baronul mexican al drogurilor Ismael "El Mayo" Zambada și fiul fostului său partener, Joaquin "El Chapo" Guzman, au fost arestați în Statele Unite.

SHARE

Lordul drogurilor Zambada și Joaquin Guzman Lopez, fiul lui El Chapo, au fost arestați joi în El Paso, Texas, a transmis Departamentul de Justiție al SUA.

Lordul drogurilor "El Mayo" și fiul lui "El Chapo", arestați în Texas. Au „inundat” SUA cu fentanil

"Departamentul de Justiție a luat în custodie alți doi presupuși lideri ai Cartelului Sinaloa, una dintre cele mai violente și puternice organizații de trafic de droguri din lume", a declarat departamentul american de poliție din Texas.

Aceștia fac obiectul unor acuzații multiple în SUA "pentru conducerea operațiunilor criminale ale cartelului, inclusiv a rețelelor sale mortale de producție și trafic de fentanil", se arată în declarație.

Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că Zambada și Guzman Lopez au fost reținuți după ce au aterizat cu un avion privat.

Citește și: 1.000.000 de euro costa cocaina pe care o îngropaseră în curtea casei. Şi nu doar atât

Zambada este unul dintre cei mai importanți traficanți din istoria Mexicului și a cofondat Cartelul Sinaloa împreună cu El Chapo, care a fost extrădat în Statele Unite în 2017 și ispășește o pedeapsă pe viață într-o închisoare de maximă securitate.

Drug Enforcement Administration din SUA a oferit o recompensă de până la 15 milioane de dolari americani (22 de milioane de dolari) pentru informații care să conducă la capturarea lui Zambada.

Citește și: Moarte ca pe „nava piraților” pentru un lord al drogurilor. A vrut să fure cocaină de 10 milioane $

După extrădarea lui El Chapo, imperiul său criminal a fost moștenit de patru dintre fiii săi - cunoscuți sub numele de Los Chapitos, sau Micii Chapos - care au preluat conducerea facțiunii sale din cartel și au devenit unii dintre cei mai mari exportatori de fentanil către Statele Unite.

El Mayo și Los Chapitos au avut o relație tensionată de la extrădarea lui El Chapo, iar arestarea celor doi traficanți poate declanșa instabilitate sau chiar violență în Mexic.

Citește și: Fiii „lordului drogurilor” din Mexic, trafic de fentanil în SUA cu ajutorul unor firme chineze

În februarie, procurorii federali americani l-au acuzat pe Zambada de conspirație pentru fabricarea și distribuirea de fentanil, despre care Drug Enforcement Administration spune că este principala cauză de deces pentru americanii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.

Detenția lor urmează unor arestări importante ale altor figuri importante ale cartelului Sinaloa, inclusiv a unuia dintre fiii lui Zambada și a unui alt fiu al lui El Chapo.

Ovidio Guzmán López, a fost arestat și extrădat în SUA anul trecut. El a pledat nevinovat la acuzațiile de trafic de droguri în Chicago în septembrie.

În 2021, un fiu al lui Zambada a pledat vinovat în fața instanței federale americane din San Diego că a fost un lider al cartelului Sinaloa.

Ismael Zambada Imperial a recunoscut într-un acord de recunoaștere a vinovăției că a fost un coordonator important în operațiunea de trafic, inclusiv importul și distribuirea a tone de cocaină, heroină și marijuana din Mexic în SUA.

Zambada, unul dintre cei mai longevivi lorzi ai drogurilor din Mexic, era considerat strategul cartelului Sinaloa, fiind mai implicat în operațiunile zilnice decât șeful său mai strălucitor și mai cunoscut, Joaquin "El Chapo" Guzman.

Legăturile puternice cu furnizorii columbieni de cocaină și celulele sale din Statele Unite au făcut din Zambada unul dintre cei mai puternici traficanți de droguri din lume.

El s-a numărat printre liderii Cartelului Sinaloa încă din anii 1970, principalul lor mijloc de trai fiind vânzarea de stupefiante în Statele Unite, potrivit unui raport al Departamentului de Justiție al SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te