Joe Biden s-a retras din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA. Cum a motivat?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.07.2024 - 08:15
Joe Biden se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA - Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a anunțat că nu va mai candida la alegerile pentru Casa Albă, spunând că „este în interesul partidului meu și al țării”.

SHARE

Președintele american Joe Biden a anunțat că își va pune capăt candidaturii pentru Casa Albă, spunând că „este în interesul partidului meu și al țării”.

Decizia vine cu patru luni înainte ca americanii să meargă la vot, schimbând cursa pentru Casa Albă.

Biden va rămâne președinte până la alegerile din noiembrie.

UPDATE. Cine îl poate înlocui pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. Ce șanse are Kamala Harris?

UPDATE. O reuniune de urgență a înalților oficiali ai Comitetului Național Democrat (DNC) este în desfășurare chiar acum,transmite BBC.

Citește și: Reacția lui Donald Trump la decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursa pentru Casa Albă

Joe Biden se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA

Urmează săptămâni de presiune intensă din partea colegilor democrați, după o dezbatere șocantă împotriva republicanului Donald Trump la sfârșitul lunii iunie.

Într-o scrisoare postată pe contul său de socializare, el a spus că a fost cea mai mare onoare a vieții sale să fie președinte.

„Și, deși intenția mea a fost să caut realegerea, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor de președinte pentru restul mandatului meu”.

El a spus în declarația sa că se va adresa națiunii pe această temă săptămâna viitoare.

Președintele Biden a mulțumit vicepreședintelui său Kamala Harris, spunând că este un „partener extraordinar”, a transmis BBC.

Declarația președintelui Joe Biden

„Colegii mei americani, în ultimii trei ani și jumătate, am făcut progrese mari ca națiune.

Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiții istorice în reconstruirea națiunii noastre, în reducerea costurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală pentru bătrâni și în extinderea asistenței medicale la prețuri accesibile pentru un număr record de americani.

„Am oferit îngrijirile de care aveau nevoie critic unui milion de veterani expuși la substanțe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranța armelor în 30 de ani. Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Și am adoptat cea mai importantă legislație climatică din istoria America nu a fost niciodată mai bine poziționată pentru a conduce decât suntem noi astăzi.

„Știu că nimic din toate acestea nu s-ar fi putut face fără voi, poporul american. Împreună, am depășit o pandemie o dată într-un secol și cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune. Ne-am protejat și păstrat democrația. Și am a revitalizat și consolidat alianțele noastre din întreaga lume.

„A fost cea mai mare onoare a vieții mele să slujesc ca președinte. Și, deși intenția mea a fost să caut realegerea, cred că este în interesul partidului meu și al țării ca eu să demisionez și să renunț. să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu.

„Voi vorbi cu națiunea mai târziu în această săptămână în detaliu despre decizia mea. Deocamdată, permiteți-mi să-mi exprim cea mai profundă recunoștință tuturor celor care au muncit atât de mult pentru a mă vedea reales.

„Vreau să-i mulțumesc vicepreședintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această muncă. Și permiteți-mi să-mi exprim sincera apreciere poporului american pentru credința și încrederea pe care mi le-ați acordat.

"Cred astăzi ceea ce am întotdeauna: că nu există nimic pe care America nu poate face - când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii".

Cine ar putea deveni candidantul în locul lui Biden?

Democrații trebuie acum să aleagă un nou candidat. Știm că au programat un vot prin apel nominal pentru a-l nominaliza oficial pe Biden după 1 august. Acest lucru ar putea fi acum anulat.

Joe Biden tocmai a anunțat că o susține pe Kamala Harris pentru cursa prezidențială din SUA 2024, într-o postare pe X.

„Astăzi vreau să ofer sprijinul și sprijinul meu deplin pentru ca Kamala să fie nominalizata partidului nostru în acest an. Democrații – este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Să facem asta”, scrie el pe X.

Acum două zile, Joe Biden a transmis că rămâne în cursa pentru Casa Albă

Vineri, șefa de campanie a președintelui american, în pofida îndoielilor privind capacitatea sa fizică și mintală de a avea încă un mandat la conducerea Statelor Unite, anunța că acesta rămâne în cursa pentru Casa Albă.

În timpul dezbaterii din 27 iunie cu rivalul său republican Donald Trump, Joe Biden a părut incoerent şi dezorientat și, pe fondul episoadelor de confuzie, prestația sa a fost considerată a fi una dezastruoasă.

Citește și: Joe Biden stârnește furia democraților cu o postare pe platforma X: „Sunt bolnav”

Din acest motiv, mai mulți congresmeni democraţi l-au îndemnat pe preşedintele în vârstă de 81 de ani să se retragă din cursă, de teamă că Partidul Democrat va fi spulberat de republicani pe 5 noiembrie, când au loc alegerile prezidențiale și cele pentru Congres.

”Joe Biden este mai hotărât ca niciodată să-l învingă pe Donald Trump", "el este în mod categoric (...) persoana cea mai potrivită să-l înfrunte pe Donald Trump.

Citește și: Lui Biden „i-a trecut glonțul pe la ureche”. Amenințat cu moartea după atentatul asupra lui Trump

 Aţi auzit-o din gura preşedintelui din nou şi din nou: el candidează pentru a câştiga, el este candidatul nostru şi va fi preşedintele nostru pentru un al doilea mandat", a insistat şefa de campanie a lui Joe Biden.

Știre în curs de actualizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te