Iohannis avertizează că Rusia va fi în continuare cel mai mare risc pentru securitatea europeană

DE Catinca Doboș | Actualizat: 11.06.2024 - 13:55
Iohannis avertizează că Rusia va fi în continuare cel mai mare risc pentru securitatea europeană - Foto: Administraţia Prezidenţială / YouTube

Iohannis avertizează că Rusia va fi în continuare cel mai mare risc pentru securitatea europeană. Declarațiile președintelui la Summitul B9 de la Riga.

SHARE

Președintele Klaus Iohannis, într-o declarație la Summitul B9 de la Riga, a spus că Rusia continuă să fie cel mai mare risc pentru securitatea Europei. De asemenea, președintele României a spus că statele aliate trebuie să se concentreze pe îmbunătăţirea securităţii pe Flancul estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre.

Iohannis avertizează că Rusia va fi în continuare cel mai mare risc pentru securitatea europeană

„Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă! Noi, Aliaţii NATO de pe Flancul estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator", a declarat Iohannis, marţi, la Summitul Formatului Bucuresti 9 (B9) de la Riga, conform Agerpres.

Citește și: La europarlamentare, Alianţa PSD-PNL are aproape 50% din voturile exprimate

El a precizat, de asemenea, că statele de pe Flancul estic care fac parte din acest format trebuie să fie pregătite, „pe măsură ce evoluţii regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenţie şi coordonare depline", să acţioneze pentru a aduce valoare adăugată alianţei în ansamblul său.

„Trebuie să acţionăm pentru mai multă solidaritate, dialog şi cooperare. Acestea sunt şi trebuie să rămână fundamentul forţei şi rezilienţei noastre comune. Prin viziunea şi acţiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Trebuie să continuăm pe această cale!", a adăugat președintele României.

Citește și: România dă bani ca să antreneze piloții ucraineni de F-16. Raiduri asupra lui Putin, din iulie

„Trebuie să rămânem concentraţi pe îmbunătăţirea securităţii pe Flancul estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională şi euroatlantică şi a tuturor celor 32 de aliaţi", a evidenţiat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a pledat, totodată, pentru continuarea şi creşterea sprijinului pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie.

Citeşte şi: Piloții pregătiți de România să atace Rusia cu F-16, prea puțini. Avioane, staționate la Constanța?

„Alţi parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenţia noastră şi asistenţă pentru consolidarea rezilienţei", a completat şeful statului.

Citeşte şi: O altă țară NATO permite Kievului să folosească avioanele F-16 în atacuri asupra Rusiei

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă româno-poloneză dedicată aspectelor de securitate specifice Flancului estic al NATO care reuneşte statele aliate din această zonă. A fost lansat în 2015, la Bucureşti, la iniţiativa comună a preşedinţilor României, Klaus Iohannis, şi Poloniei, Andrzej Duda, ca răspuns la deteriorarea situaţiei de securitate în urma anexării ilegale a Crimeii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te