Drona americană care seamănă cu o pisică de mare are 9 metri anvergura aripilor şi e nedetectabilă

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.05.2024 - 19:07
Drona americană care seamănă cu o pisică de mare are 9 metri anvergura aripilor şi e nedetectabilă - Foto: Profimedia Images
Drona americană care seamănă cu o pisică de mare are 9 metri anvergura aripilor şi e nedetectabilă - Foto: Profimedia Images

Drona americană care seamănă cu o pisică de mare are 9 metri anvergura aripilor şi e nedetectabilă. Este vorba despre dronă submersibilă de croazieră Manta Ray.

SHARE

Drona americană care seamănă cu o pisică de mare are 9 metri anvergura aripilor şi e nedetectabilă. Este vorba despre dronă submersibilă de croazieră Manta Ray, de la Northrop Grumman.

Iniţial, drona aceasta, care seamănă, ca aspect, cu o pisică de mare uriaşă, a fost descrisă ca un vehicul subacvatic fără pilot (UUV) foarte mare, dar nu s-a putut spune cât de mare este.

Drona americană care seamănă cu o pisică de mare are 9 metri anvergura aripilor şi e nedetectabilă

După imaginile existente, descrierea iniţială se potrivește, cu siguranță. Noi imagini din bancul de testare au fost lansate de Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării (DARPA).

Ele au fost realizate în timpul testelor în apă, în largul coastei Californiei de Sud, în februarie și martie anul acesta.

Finalizarea testelor în apă marchează o bornă importantă pentru dezvoltarea armei, pe care Northrop a dezvoltat-o ​​pentru DARPA, în cadrul Programului Manta Ray.

Citeşte şi: Rusia a trimis intenționat o dronă în România. Răspunsul SUA: Ne-au dat cel mai nou sistem antidronă

Acesta urmărește să dezvolte tehnologiile pentru o nouă clasă de UUV-uri cu încărcătură utilă şi rază lungă de acţiune. Marina SUA se ocupă acum de următorii pași, pentru testarea și tranziția tehnologiei.

Imaginile cu drona subacvatică Manta Ray araată că aceasta era remorcată, în pregătirea pentru testarea în apă, ceea ce nu este suficient pentru a indica exact cât de mare este.

Potrivit DARPA, recentele teste în apă ale Manta Ray „demonstrează performanța hidrodinamică în apă, inclusiv comportamentul în operațiunile de scufundare.

Citeşte şi: VIDEO Drona supersonică a Chinei WZ-8 sperie SUA și Japonia. Zboară la 100.000 m înălțime

Manta Ray foloseşte toate modurile de propulsie și direcție ale vehiculului: flotabilitate, elice și suprafețe de control”.

Pentru a transporta UUV-ul din locația sa de construcție, din Maryland, până la locul de testare din California, Northrop Grumman a trebuit să-l expedieze în subsecțiuni, din cauza dimensiunilor sale mari.

Potrivit DARPA, acest lucru susține potențiala implementare rapidă a Manta Ray, la nivel global, fără să ocupe spațiu valoros de dig, la instalațiile navale.

Citeşte şi: VIDEO Momentul în care o navă israeliană distruge o dronă iraniană. Sistemul Iron Dome, în acțiune!

„Testările noastre de succes, la scară largă, cu Manta Ray validează disponibilitatea vehiculului, de a avansa către operațiunile din lumea reală, după ce a fost asamblat rapid pe teren, din subsecțiuni modulare”, a spus dr. Kyle Woerner, manager de program DARPA pentru Manta Ray.

„Combinația dintre transportul modular în țară, asamblarea pe teren și implementarea ulterioară demonstrează o capacitate de primă calitate, pentru un UUV foarte mare”, a spus Woerner, conform twz.com.

„Expedierea vehiculului direct în zona de operare destinată economisește energia pe care vehiculul ar consuma-o altfel în timpul tranzitului”, a spus Woerner.

Mare varietate de misiuni

„Odată instalat, vehiculul folosește o alunecare eficientă, condusă de flotabilitate, pentru a se deplasa prin apă.

Nava este proiectată cu mai multe compartimente de încărcare utilă, de mai multe dimensiuni și tipuri, pentru a permite o mare varietate de seturi de misiuni navale”, spune expertul.

Foto: Profimedia Images

Prototipul de planor foarte mare de la Northrop se inspiră din alunecarea grațioasă a Manta Ray. UUV-ul are un corp de ridicare cu proprietăți asemănătoare planorului marin.

Intră în hibernare pe fundul mării, aşteptând misiunea

Imaginile anterioare, lansate de companie, arată că acesta este propulsat și prin două elici mai mici.

Odată implementată în câmpul tactic militar, drona ar putea economisi energie, ancorându-se pe fundul mării și hibernând în modul de consum redus, aşteptându-şi misiunea, conform livescience.com.

Drona se potrivește în cinci containere standard, ceea ce înseamnă că poate fi transportată și implementată în întreaga lume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te