Decizia britanicilor provoacă panică la Moscova. Ucraina poate ataca Rusia cu rachetele Storm Shadow

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.07.2024 - 14:19
Decizia britanicilor provoacă panică la Moscova. Ucraina poate ataca Rusia cu rachetele Storm Shadow - Foto: Profimedia images

Decizia britanicilor provoacă panică la Moscova. Noul premier britanic, Sir Keir Starmer, anunță că va permite Ucrainei să atace în profunzimea teritoriul rus cu temutele rachete britanice Storm Shadow.

SHARE

Noul prim-ministru britanic Sir Keir Starmer a declarat că politica față de Ucraina rămâne neschimbată și că depinde de Kiev să decidă cum să folosească armele cu rază lungă de acțiune pe care Marea Britanie le-a furnizat.

Decizia britanicilor provoacă panică la Moscova. Ucraina poate ataca Rusia cu rachetele Storm Shadow

Noul premier britanic Keir Starmer a declarat la summitul NATO de la Washington că Ucraina ar putea folosi rachetele Storm Shadow pentru a lovi Rusia, potrivit Bloomberg.

Potrivit lui Starmer, Ucraina ar putea folosi rachete britanice Storm Shadow pentru a lovi ținte militare din Rusia. De asemenea, el a confirmat că va continua politica guvernului britanic anterior privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune în războiul ruso-ucrainean.

Premierul britanic a adăugat că aceste rachete ar trebui să fie utilizate în conformitate cu dreptul internațional umanitar în scopuri defensive.

"Dar depinde de Ucraina să decidă cum să le folosească în aceste scopuri defensive", a spus Starmer.

Citește și: O bază militară rusească secretă ascunsă în munți în Crimeea, spulberată de rachetele Storm Shadow

În mai, ministrul de externe britanic de la acea vreme, David Cameron, a făcut declarații similare în timpul vizitei sale la Kiev, fără a menționa în mod specific utilizarea Storm Shadow sau a altor arme britanice împotriva unor ținte din Rusia.

"Ucraina are dreptul să lovească în interiorul Rusiei, deoarece Rusia lovește în interiorul Ucrainei ... Puteți înțelege de ce Ucraina simte nevoia să se apere", a declarat Cameron la acea vreme.

Citește și: De ziua Flotei Mării Negre a Rusiei, Ucraina a distrus cu Storm Shadow o bază secretă din Crimeea

Rachetele Storm Shadow au nimicit Flota Rusă din Crimeea

Storm Shadow, care a ajuns pentru prima dată în Ucraina în mai 2023, ca și varianta sa franceză SCALP EG, este o rachetă de croazieră subsonică lansată din aer, proiectată să lovească ținte staționare planificate în prealabil, cu o rază de acțiune de peste 250 de kilometri.

În mai, Franța a aprobat, de asemenea, utilizarea armelor sale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia.

În iulie 2023, presa rusă a afirmat că un Storm Shadow a fost folosit pentru a lovi un hotel din Berdyansk ocupat, în care a fost ucis un general de rang înalt. În aceeași lună, apărarea aeriană rusă ar fi doborât un Storm Shadow în Zaporojie, în centrul Ucrainei.

De asemenea, Forțele Aeriene Ucrainene au transmis anterior că o rachetă Storm Shadow, desfășurată cu ajutorul unui bombardier tactic Su-24, a fost utilizată într-un atac asupra Flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, care a distrus submarinul Rostov-on-Don și nava de debarcare Minsk.

În luna mai a acestui an, mai multe rachete, suspectate a fi rachete de croazieră anglo-franceze Storm Shadow/SCALP EG, au atacat unitatea militară rusă 85683 pe muntele Ai-Petri din Crimeea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te