Cine este Doug Emhoff, soțul Kamalei Harris? Cei doi s-au cunoscut la o întâlnire „în orb”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.07.2024 - 14:34
Cine este Doug Emhoff, soțul Kamalei Harris - Foto: Profimedia Images

Cine este Doug Emhoff, soțul Kamalei Harris? Actualul titular al funcției de Al Doilea Domn al SUA . Cei doi sunt căsătoriți de zece ani și, în mod surprinzător, s-au cunoscut cu ocazia unei „blind date”, altfel spus, a unei întâlniri „în orb” sau „pe nevăzute”.

SHARE

Cine este Doug Emhoff, soțul Kamalei Harris? Actualul titular al poziției de Al Doilea Domn al SUA, datorită funcției de vicepreședinte deținute de soția sa, ar putea deveni, în cazul în care aceasta ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, întâiul bărbat care ar ajunge Primul Domn al SUA, în timp ce Kamala Harris ar fi prima femeie care ar ocupa fotoliul de președinte de la Casa Albă.

Cine este Doug Emhoff, soțul Kamalei Harris? Cei doi s-au cunoscut la o întâlnire „în orb”

Suntem obișnuiți cu titulatura de Prima Doamnă, dat fiind că istoria Statelor Unite curprinde doar președinți bărbați.

De aceea, rolul de soție al acestora s-a transformat într-o poziție oficială, ce implică multiple angajamente și acțiuni, de regulă în domeniu caritabil, sănătate sau drepturi ale diverselor minorități ori categorii vulnerabile de persoane.

Dar niciodată până acum nu a existat un Prim Domn al SUA, din motivul amintit la început: în fruntea țării au fost doar bărbați.

Citește și: Cine este Kamala Harris, susținerea lui Joe Biden pentru Casa Albă?

Dar acest lucru ar putea să se schimbe în noiembrie, odată cu alegerie prezidențiale. Cum actualul președinte a renunțat la cursa pentru Casa Albă, desemnând-o pe actuala vicepreședintă, Kamala Harris, ca succesoare a sa în lupta cu Donald Trump, acest lucru s-ar putea schimba.

Sigur, mai întâi, Harris va trebui să fie nominalizată oficial drept candidat în alegeri, de Convenția Partidului Democrat, ce va avea loc în august, dar, la această oră, se pare că acest lucru va fi doar o formalitate.

Prin urmare, Harris - dacă îl va învinge pe Trump - ar „bifa” mai multe premiere: prima femeie-președinte al SUA, dar și prima femeie de culoare care ar ocupa această înaltă funcție, precum și prima femeie cu origini asiatice (indiene, mai precis), după mamă și jamaicane, după tată.

Doug Emhoff ar putea deveni întâiul Prim Domn al SUA, dacă soția sa, Kamala Harris, va ajunge președintele țării, după alegerile din noiembrie - Foto: X / Doug Emhoff

În același timp, soțul ei, Doug Emhoff, ar deveni, în premieră, întâiul Prim Domn al SUA, după ce a fost, tot în premieră, și primul Al Doilea Domn, așa cum este în prezent. În plus el ar fi și primul evreu care ar deține această funcție.

Emhoff s-a născut pe 13 octombrie 1964 - fiind cu doar o săptămâna mai în vârstă decât Kamala Harris - în cartierul Brooklyn din New York, unde a și crescut în religia evreiască, alături de părinții săi evrei, el fiind nepotul unor refugiați polonezi, scrie The Jewish Chronicle.

La vârsta de 17 ani, s-a mutat cu familia sa în California de Sud, unde a absolvit liceul Agoura. A obținut o diplomă de licență în comunicare de la Universitatea de Stat din California, Northridge în 1987 și un doctorat în drept, de la USC Gould School of Law, în 1990.

Emhoff a fost căsătorit timp de 16 ani cu Kerstin Emhoff, născută Mackin, în perioada 1992 - 2008. Ei au doi copii, Cole, născut în 1994 - care lucrează tot în industria divertismentului, ca și mama lui - și Ella, născută în 1999, care este model și designer de modă. 

Citește și: Reacția lui Donald Trump la decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursa pentru Casa Albă

Doug Emhoff a lucrat multă vreme ca avocat specializat în litigii din zona divertismentului. Până la alegerile din 2020, când soția lui a devenit vicepreședinte SUA, a devenit partener la firma de avocatură DLA Piper, unde a reprezentat mari corporații naționale și internaționale, ca Walmart, de exemplu.

După ce Biden și Harris au fost aleși, în 2020, Emhoff a decis să părăsească definitiv firma și a trecut la catedră. Al Doilea Domn al SUA s-a alăturat facultății de la Georgetown University Law Center din Washington, D.C., unde a predat un curs despre litigiile legate de legea divertismentului.

De asemenea, a fost „membru distins” al Institutului pentru Drept și Politici Tehnologice din cadrul Georgetown Law.

Emhoff și Harris s-au întâlnit în circumstențe mai puțin obișnuite, el puțin pentru vârsta pe care o avea la acel moment și statutul lor profesiona și social.

Potrivit The Hollywood Reporter, Emhoff și Harris s-au cunoscut după ce Chrisette Hudlin, consultant PR, le-a aranjat o întâlnire „în orb”, în 2013, când Harris era procuror general al Californiei.

Doar un an mai târziu, cei doi s-au căsătorit, pe 22 august 2014, în Santa Barbara, California, sora Kamalei, Maya Harris, oficiind căsătoria. 

Într-un eseu pentru revista Elle, Kamala Harris a povestit care este relația ei cu cei doi copii ai lui Douh din căsnicia anterioară, Cole și Ella.

„Când Doug și cu mine ne-am căsătorit, Cole, Ella și cu mine am fost de acord că nu ne place termenul „mamă vitregă”. În schimb, ei au venit cu numele „Momala”, scria Kamala Harris în articol, potrivit 

Cuplul a locuit temporar la Blair House, casa oficială de oaspeți a președintelui, în perioada în care reședința oficială a vicepreședintelui, Number One Observatory Circle, a fost îm renovare, mutându-se ulterior acolo.

Când Biden și Harris au câștigat ultimele alegeri prezidențiale, în noiembrie 2020, Emhoff a reacționat cu o fotografie postată pe X (fostul Twitter), în care apare îmbrățișându-și soția. „Sunt atât de mândru de tine”, a scris el, conform Harper's BAZAAR. 

Doug și Kamala, la nunta lor, în 22 august 2014 - Foto: X / Doug Emhoff

Cum Emhoff s-a declarat, în multe rânduri cel mai mare fan al soției sale, el n-a avut nicio problemă în a deveni „tipul soției” sau, altfel spus, „soțul soției sale”.

Dimpotrivă, el și-a lansat și contul pe Twitter, actualul X, de Al Doilea Domn (@SecondGentleman), la scurt timp după alegerile din 2020, confirmându-și noul titlu. 

Din iulie 2024, biografia sa arată astfel: „Al Doilea Domn al Statelor Unite. Tată devotat. Mândru soț al @VP Kamala Harris”.

Ajuns la Casa Albă în 2021, Emhoff a făcut un pas înapoi din cariera sa de avocat în domeniul divertismentului în Los Angeles. Dar asta nu a însemnat o retragere pasivă într-un „dolce far niente”.

Originea și educația sa evreiască l-au făcut să se implice tot mai activ în problema antisemitismului, aflat în creștere în SUA., luptând intens împotriva a ceea ce el numea „epidemia de ură”.

„Dougie, această problemă chiar te-a găsit”, își amintește el că i-a spus soția sa, Harris. „Acum apleacă-te asupra ei”.

Iar Emhoff a făcut exact asta. În 2022, în urma cinei lui Donald Trump cu unul dintre lliderii Supremației Albe, Nick Fuentes, și a elogierii lui Adolf Hitler de către Kanye West, el a găzduit o masă rotundă pe tema antisemitismului, la care rabini, grupuri de avocați și oficiali guvernamentali s-au reunit pentru a discuta despre creșterea antisemitismului în SUA.

„Nu putem normaliza acest lucru”, a spus Emhoff la eveniment. „Atât timp cât voi avea acest microfon, voi vorbi împotriva urii, intoleranței, minciunilor. Voi vorbi împotriva celor care laudă ucigașii fasciști și idolatrizează extremiștii”, mai precizează thejc.com.

După atacurile din 7 octombrie și războiul din Gaza, rolul lui Emhoff a devenit și mai important. El s-a întâlnit cu Nataie Sanandaji, o supraviețuitoare americană a atacurilor, și a vizitat elevi evrei, promițându-le că „vă susțin”.

Citește și: Cine îl poate înlocui pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. Ce șanse are Kamala Harris?

Donald Trump - împotriva căruia Harris ar candida dacă Biden se retrage - a fost criticat la începutul acestui an pentru „retorica antisemită” de către Casa Albă, după ce a spus că evreii care votează cu democrații „urăsc Israelul” și „își urăsc religia”.

În special, Doug Emhoff a fost cel care a luat cea mai dură poziție împotriva fostului președinte. „Este un lucru dezgustător, toxic și antisemit spus de oricine, cu atât mai mult de un fost președinte al Statelor Unite, și trebuie condamnat”, a declarat Emhoff., potrivit sursei menționate.

Dar, până la a deveni Primul Domn al Americii, Emhoff va trebui să spera că soția sa va putea să-l învingă în alegerile prezidențiale din noiembrie, pe bătăiosul Donald Trump care, după atentatul asupra sa, a devenit favorit în a-și reocupa funcția de la Casa Albă, pe care a ocupat-o între 2016 - 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te