Cine au fost cei 4 președinți ai SUA asasinați ? Ultima tentativă s-a petrecut în 1981

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.07.2024 - 12:26
Cine au fost cei 4 președinți ai SUA asasinați - Foto: Facebook/The White House - cu rol ilustrativ

Cine au fost cei 4 președinți ai SUA asasinați? Tentativa de ucidere a fostului titular de a Casa Albă și candidat în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, Donald Trump, a readus în memorie lista destul de lungă a acestor violențe din politica americană.

SHARE

Cine au fost cei 4 președinți ai SUA asasinați? Împușcarea lui Donald Trump - soldată doar cu o rană superficială la ureche - la întrunirea electorală de sâmbătă, din Pennsylvania, este doar ultima dintr-o listă destul de lungă de asasinate și tentative de asasinare a liderilor de la Casa Albă ori a candidaților la funcția supremă în SUA.

Cine au fost cei 4 președinți ai SUA asasinați? Ultima tentativă s-a petrecut în 1981

Chiar acasă au trecut 43 de ani de la ultima tentativă de asasinare a unui președinte american, ceea ce i s-a întâmplat lui Donald Trump, fost președinte și favorit, în acest moment, la câștigarea alegerilor prezidențiale din noiembrie, este doar un eveniment dintr-o listă mai lungă de astfel de acțiuni înregistrate de-a lungul istoriei SUA.

Primul asasinat prezidențial din istoria SUA a fost și unul dintre cele mai faimoase. El a fost comis asupra celui de-al 16-lea președinte amrican, Abraham Lincoln, care conducea țara din 1861.

Lincoln a fost împușcat mortal, în seara zilei de 16 aprilie 1865, de un actor de mâna a doua, John Wilkes Booth, un susținător al sclaviei negrilor.

De altfel, Booth mai încercase, cu un înainte, să-l răpească pe preşedinte pe cînd acesta ese afla în sudul federaţiei, pentru a-l schimba pe prizonierii luaţi de armatele Nordului, în urma Războiului Civil american, în care sudiștii fuseseră învinși.

Citește și: VIDEO Ce povestesc martorii care au asistat la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump

Asasinatul s-a produs în Teatrul Ford din Washington, pe când Lincoln asista din loja sa la comedia „Our American Cousin“, conform dosaresecrete.ro.

Booth l-a împușcat de la mică distanță în cap, președintele murind în dimineața zilei următoare. Deși, inițial, a reușit să fugă, criminalul a fost prins, 12 zile, ascuns într-un grajd din statul Virginia și ucis de forțele de ordine.

Asasinarea lui Abraham Lincoln - Foto: Arhiva

Următorul președinte care a fost victima unui atentat a fost James Garfield, asasinat în 1881, la doar câteva luni după preluarea mandatului, în timp ce se îndrepta spre gara Washington.

Atentatorul a fost Charles Guiteu, un jurnalist bolnav psihic, căruia administrația de la Washington îi refuzase de mai multe ori solicitarea de a fi numit ambasador la Viena și la Paris. Acesta a fost condamnat la moarte, fiind spânzurat în iunie 1882.

James Garfield a supraviețuit atentatului vreme două luni în stare foarte gravă și a murit pe 19 septembrie 1881.

În 1901, la scurt timp după realegerea sa ca președinte, un al treilea președinte american a fost asasinat: William McKinley.

Criminalul, Leon Czolgosz, era un anarhist de origine poloneză care a vrut să reediteze atentatul lui Gaetano Bresei asupra regelui Italiei Umberto I, care avusese loc cu un an înainte.

Citește și: Atacatorul care l-a împușcat pe Donald Trump de la peste 100 metri a fost identificat. Are 20 de ani

Bărbatul a tras asupra preşedintelui William McKinley pe 6 septembrie 1901, la o recepţie care avea loc cu prilejul unei mari expoziţii panamericane organizate la Buffalo.

Operat de urgenţă, McKinley părea în afară de pericol, dar o rană de la stomac s-a infectat şi, opt zile mai târziu, i-a provocat decesul. Czolgosz a fost executat prin electrocutare la sfârşitul lui octombrie 1901.

Al patrulea - și, până acum, ultimul, dar și cel mai răsunător - asasinat prezidențial l-a avut ca victimă pe John Fitzgerald Kennedy. JFK, cum i se spunea, a fost împușcat mortal în Dallas, pe 22 noiembrie 1963.

Autorul a fost identificat în persoana lui Lee Harvey Oswald, dar acesta  a fost asasinat la rândul său, la două zile după comiterea atentatului, de Jack Ruby, pe când se afla în custodia poliției.

Asasinarea președintelui William McKinley, în 1901 - Foto: Arhiva

Asasinarea lui Kennedy a rămas până azi, un subiect controversat, asupra căruia planează enorm de multe mistere și opinii diametral opuse.

Deși Comisia Warren, cea care a investigat cazul, a concluzionat că Oswald a acționat pe cont propriu, o comisie a Camerei Reprezentanților a admis, în 1979, teoria unei conspirații.

Nici până azi, lucrurile nu au fost clarificate, asasinarea lui JFK fiind considerată momentul în care, conform analiștilor americani, „SUA și-a pierdut inocența”.

Dar, de-a lungul timpului, au existat, de asemenea și numeroase tentative de asasinat asupra președinților sau chiar andidaților la funcția supremă în statul emerican.

Primul dintre ele a fost îndreptat asupra președintelui Andrew Jackson - succesorul lui Abraha Lincoln -  și a avut loc pe 30 ianuarie 1835 și s-a desfășurat chiar lângă Capitoliu.

Tentativa a avut o desfășurare destul de hilară, de ridicolă, totuși, deși se putea termina cu o nouă tragedie.

Citește și: Cine l-a împușcat pe John F. Kennedy? Teoriile conspirației persistă și după 60 de ani

Pe când Jackson pleca de la înmormântarea congresmanului de Carolina de Sud, Warren R. Davis, un zugrav șomer englez, Richard Lawrence, a îndreptat asupra lui un pistol, care însă s-a blocat.

Lawrence a scos apoi un al doilea pistol, care s-a blocat și el. Înfuriat, Jackson l-a atacat pe atentator cu bastonul. Persoanele care îl însoțeau pe președinte l-au imobilizat și l-au dezarmat pe Lawrence.

O altă tentativă a avut loc împotriva lui Theodore Roosevelt, președinte între anii 1901 - 1909 și s-a înregistrat în 1912, pe când acesta se afla în campanie electorală pentru un al treilea mandat.

John Fitzgerald Kennedy a fost al patrulea președinte al SUA asasinat în timpul mandatului - Foto: Profimedia Images

De asemenea, în 1933, Franklin Delano Roosevelt a scăpat ca prin minune, iar președintele Harry S. Truman a fost, în 1950, ținta unui atentat pus la cale de doi portoricani nemulțumiți de eșecul unei revolte împotriva dominației americane.

Oscar Collazo şi Griselio Torresola au încercat să-l omoare pe șeful statului, dar au ucis alte două persoane şi au rănit trei. Torresola a fost împuşcat în schimbul de focuri, iar Collazo a fost condamnat la pedeapsa capitală. Sentinţa i-a fost însă comutată chiar de către preşedinte la închisoare pe viaţă.

Un alt asasinat faimos a fost cel al fratelui lui J.F. Kennedy, Robert „Bobby” Kennedy, pe când acesta era în campanie electroală pentru alegerile prezidențiale din 1968.

El a împărtășit soarta tragică a fratelui său, fiind împușcat mortal, pe 5 iunie 1968, când părăsea Hotelul Ambassador din Los Angeles, prin bucătăria acestuia, după ce susținuse un discurs în fața susținătărilor săi.

Autorul crimei a fost declarat Sirhan Sirhan, un iordanian emigrat în Palestina, care a fost judecat și a primit o sentință pe viață în închisoare.

Dar, la fel ca în cazul JFK, și în acesta au existat mai multe suspiciuni în privința identității adevăratului asasin.

Citește și: A fost acolo, agent de pază și martor apropiat al asasinării lui JFK. Rupe tăcerea după 60 de ani

De altfel, avocații lui Sirhan au afirmat de mai multe ori că s-ar găsi în posesia unor dovezi că Sirhan Sirhan este nevinovat, fiind doar un "țap ispășitor" căruia i s-a pus la cale o înscenare.

Câţiva ani mai târziu, în 1972, George Wallace, care făcea campanie pentru a cîștiga nominalizarea democraţilor la alegerile prezidențiale din acel an, a fost ţinta unei tentative de asasinat într-un centru comercial din Maryland. Wallace a rămas paralizat pe viaţă.

Și Gerald Ford - cel care a devenit președinte după demisia lui Richard Nixon din 1974 - a supravieţuit la două tentative de asasinat în 1975, amândouă petrecute în California. Autoarelor ambelor atentate au fost două femei.

Președintele Ronald Reagan, în 1981, cu doar câteva momente înainte de a fi împușcat de John Hinckley jr. - Foto: Profimedia Images

Una dintre ele, Sara Jane Moore, a fost eliberată din închisoare în 2007, anul morții lui Ford, iar cealaltă, Squeaky Fromme, a fost eliberată în 2009, după ce a ispășit 34 de ani de detenție.

Înaintea incidentului cu Trump, de sâmbătă, ultimul eveniment de acest tip a avut loc la 30 martie 1981.

În acea zi, preşedintele Ronald Reagan a fost grav rănit de un bărbat dezechilibrat, John Hinckley Jr, în timp ce părăsea Hotelul Hilton din Washington. Aproape două săptămâni a stat în spital.

Hinkley era un bărbat obsedat de actrița Jodie Foster, pentru care făcuse o obsesie erotică de când o văzuse în celebrul film „Taxi Driver” din 1976, în care Foster reușise un rol magnific, deși avea doar 13 ani, alături de Robert De Niro.

Unul dintre gloanțele trase de Hinckley  a trecut la câțiva centimetri de inima președintelui, dar Reagan a fost grav rănit de un glonț care a ricoșat pe partea laterală a limuzine prezidențiale și l-a lovit la subrațul stîng, rupându-i o coastă, perforând un plămân și provocându-i sângerări interne grave.

Secretarul de presă al Casei Albe James Brady, agentul Serviciului Secret Tim McCarthy și ofițerul de poliție din D.C. Thomas Delahanty au fost, de asemenea, răniți în atentat.

Asasinul a fost declarat iresponsabil și a fost internat prin decizie judecătorească la St. Elizabeth, un spital de psihiatrie din Washington, fiind eliberat din instituția medicală în septembrie 2016.

Rămâne de văzut dacă lista acestor asasinate și tentative asupra președinților SUA ori candidaților prezidențiali se va opri cu cea de sâmbătă, care l-a vizat pe Trump sau va continua să-și adauge noi victime și noi asasini.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te