Ce s-a întâmplat cu românii care au protestat în Leeds? Răspunsul oficial al MAE

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.07.2024 - 17:25
Ce s-a întâmplat cu românii care au protestat în Leeds? Răspunsul oficial al MAE - Foto: Profimedia (rol ilustrativ)

Ce s-a întâmplat cu românii care au participat la scandalul de la Leeds, Marea Britanie? Ministerul Afacerilor Externe a răspuns oficial și a explicat situația.

SHARE

Un scandal imens a avut loc, joi, pe străzile din orașul Leeds din Anglia. Mai mulți oameni, printre care și români au răsturnat o mașină de poliție și au incendiat un autobuz. 

Locuitorii au fost îndemnați să rămână acasă în timp ce poliția se ocupă de un „incident de dezordine gravă”.

Oamenii au început să se adune după ce asistenții sociali ar fi încercat să ia în grijă cinci copii.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, până la acest moment, Ambasada României la Londra şi Consulatul General al României la Manchester nu au fost notificate cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a incidentului din seara zilei de 18 iulie din Manchester.

Ce s-a întâmplat cu românii care au protestat în Leeds? Răspunsul oficial al MAE

În plus, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea familiilor unor cetăţeni români care să fi fost supuşi unei astfel de măsuri.

”În continuarea informaţiilor comunicate în contextul incidentelor produse în Leeds, Regatul Unit, MAE precizează că ancheta autorităţilor locale de poliţie este în continuare în curs de desfăşurare.

Astfel, până la acest moment, Ambasada României la Londra şi Consulatul General al României la Manchester nu au fost notificate cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a incidentului din seara zilei de 18 iulie

2024, însă reprezentanţii oficiului consular de la Manchester au făcut demersuri pentru a solicita informaţii suplimentare şi, de îndată ce vor fi clarificate detaliile cu autorităţile locale de poliţie, acestea vor fi aduse la cunoştinţa publicului”, transmite Ministerul de Externe într-un comunicat. 

Citește și: VIDEO Scandal imens cu români în Leeds, Anglia. ”Să vină și mascații de la București!”

MAE precizează că, ”până la acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea familiilor unor cetăţeni români care să fi fost supuşi unei astfel de măsuri”. 

”MAE aminteşte că, în cursul zilei de 19 iulie 2024, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Leeds implicate în gestionarea situaţiei care a avut la bază acţiunea de preluare a minorilor în grija serviciilor sociale locale.

De asemenea, consulul general al României la Manchester a purtat discuţii intense şi constructive atât cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cât şi cu reprezentanţii cultelor religioase din localitate”, se arată în comunicat. 

Potrivit instituţiei, Consulatul General al României la Manchester va continua şi în perioada următoare dialogul cu familia cetăţenilor români implicaţi în acest caz, precum şi cu autorităţile britanice locale, până la identificarea celor mai bune soluţii legale pentru soluţionarea situaţiei.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Manchester: 0044 161 236 0478, 0044 161 236 9687, 0044 161 237 1546, 0044 161 237 5513, 0044 161 236 8995, 0044 161 923 4947, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al consulatului: 0044 (0) 75 35 604 342.

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, afirmă că situaţia de la Leeds, unde au avut loc violenţe de stradă după ce autorităţile britanice au încercat să preia copiii unei familii de români, rămâne tensionată. ”Este o situaţie regretabilă, aceste lucruri nu se rezolvă prin violenţă, ci prin dialog”, arată ea.

Violenţe de stradă au avut loc într-un cartier din Leeds, unde mai multe persoane, printre care şi români, au distrus şi răsturnat o maşină de poliţie şi au dat foc unui autobuz.
 
Incidentele au fost declanşate de tentativa de preluare în grija statului a copiilor unei familii dee români, după ce unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat autorităţile.
 
MAE anunţa că reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm românilor să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să-şi păstreze calmul şi să facă demersurile legale pentru clarificarea situaţiei copiilor, conform News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te