Viktor Orban este noul Nicolae Ceaușescu. Asemănări între cei doi dictatori la care nu te-ai gândit

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.08.2022 - 12:35
Viktor Orban și Nicolae Ceușescu, doi dictatori ai Estului Europei/ Colaj: Haaretz/ Foto: Bertrand Guay, AP

„Haaretz”, cel mai mare cotidian din Israel, a publicat un editorial în care sunt enumerate o serie de asemănări inedite între premierul Ungariei, Viktor Orban, și fostul dictator român, Nicolae Ceaușescu.

SHARE

„Recentele izbucniri rasiste ale lui Orban îi acutizează asemănarea cu Nicolae Ceaușescu, care își împărtășea nativismul, ultranaționalismul și antisemitismul, dezgustul față de democrație și înclinația pentru reabilitarea criminalilor de război, dar a ajuns în fața unui pluton de execuție”, scrie publicația israeliană.

Reproducem articolul integral:

„Că Viktor Orbán este Nicolae Ceauşescu de astăzi nu este o evaluare nouă. În urmă cu zece ani, distinsul disident maghiar László Rajk a inventat expresia într-un articol publicat în cotidianul francez <<Le Monde>>, susținând că Orbán este un <<dușman al Ungariei>> și un <<dușman al Europei>> și că regimul său seamănă cel mai mult cu cel al lui Ceaușescu.

Citește și: 

VIDEO Putin pierde și folosește centrala nucleară Zaporojie ca vârf de lance. Riscurile sunt uriașe

O privire mai atentă asupra declarațiilor și acțiunilor provocatoare mai recente ale lui Orbán aduce această comparație între prim-ministrul Ungariei și dictatorul comunist român, care a fost destituit și apoi executat, într-o lumină deosebit de puternică.  

Ceauşescu a subminat Uniunea Sovietică cu naţionalismul, independenţa şi suveranitatea sa. Orbán se opune și își sabotează sistematic partenerii și aliații de la Bruxelles și Washington, susținând că el este singurul apărător al civilizației occidentale împotriva migranților <<non-europeni>>, <<amestecului de rase>>, <<ideologiei de gen>>.   

Curtea pe care Orbán le-o face lui Putin și Moscovei, prin care subminează atât UE, cât și NATO, seamănă puternic cu cea a lui Ceaușescu, care a sfidat COMECON și Pactul de la Varșovia ca să se alăture Chinei comuniste.

La fel ca Ceaușescu, care s-a prefăcut că susține SUA în războiul din Vietnam, Orbán spune că susține Ucraina, în timp ce, de fapt, este de partea Rusiei.  

La fel ca Ceaușescu, Orbán vorbește cu resentimente despre <<imperialism>>, adică despre presupusa constrângere a Ungariei de a accepta o politică externă pe care o respinge. Mai precis, el afirmă că <<istoric, americanii au avut capacitatea de a alege ceea ce ei identifică drept imperiu malefic și de a chema lumea să stea de partea dreaptă a istoriei – o expresie care ne deranjează puțin, întrucât asta au spus întotdeauna comuniștii ...>>

Cu satisfacție, Orban salută <<ordinea mondială multipolară>> care depășește <<imperialismul>> SUA. Ceauşescu, care era un antisemit, a negat că românii ar fi participat la Holocaust-ul din România şi i-a epurat pe evrei de la conducerea Partidului Comunist din România.

A cultivat, însă, legături cu Israelul din pragmatism rece, recompensă financiară și pentru că credea în clișeele antisemite despre dominația evreiască asupra lumii.  

Orbán organizează campanii antisemite, falsifică istoria nazistă și colaboraționistă a Ungariei și subminează sau sabotează toate instituțiile și proiectele educaționale legate de Holocaust din țara sa. În același timp, el pretinde că este cel mai mare aliat al evreilor maghiari și campion al statului Israel în diferite medii internaționale.  

Atât Ceaușescu, cât și Orbán au reabilitat intelectuali și politicieni fasciști, unii dintre ei fiind criminali de război documentați.  

Orbán încearcă să joace Rusia și China împotriva SUA și a Europei, subliniind nevoia urgentă a Ungariei de acorduri financiare cu acestea.

La fel ca Ceaușescu, Orbán afirmă că este împotriva oricăror blocuri economice, deși uneori Ceaușescu pare puțin mai rațional decât Orbán: a cumpărat centrale nucleare canadiene la prețuri mari pentru țara sa, când Orbán plătește în mod deliberat pentru una rusească.  

În ceea ce privește programele de educație națională, atât Ceaușescu, cât și Orbán se aseamănă foarte mult: naționalismul, șovinismul, xenofobia, cultul strămoșilor „puri” au fost/sunt valorile prioritizate și cultivate cu mare aplomb.

Citește și: 

VIDEO Bune contra lui Putin. Interes uriaș pentru dronele Bayraktar. Lista de așteptare, 3 ani

Ceauşescu a tăiat accesul poporului său la publicaţiile occidentale, iar Orbán a dat afară din ţară o universitate occidentală, înlocuind-o cu una chineză.  

Obsedați de fotbal, atât Ceaușescu, cât și Orbán au construit stadioane supradimensionate în localitățile lor natale, fără nicio legătură cu nevoile și realitățile locale, și ambii au asigurat un loc pentru echipele lor în ligile naționale principale.  

După toate probabilitățile, Orbán nu va ajunge ca Ceaușescu, în fața unui pluton de execuție. La un moment dat, va trebui să aleagă între o închisoare maghiară sau o vilă drăguță în Brazilia, Turcia sau Rusia. Moștenirea sa va păta, totuși, Ungaria pentru o lungă perioadă de timp, dar va păta și lumea occidentală dacă nu se ridică decisiv și urgent împotriva lui.

În acest moment, Ungaria lui Orbán a devenit cancerul UE și al NATO.   

Soluția pentru această situație este intervenția chirurgicală radicală. Ungaria și prim-ministrul ei trebuie izolați și pedepsiți pentru faptele lor. Comisia Europeană ar trebui să sancționeze încălcările repetate de către regimul Orbán a criteriilor politice pe care se bazează aderarea la UE. Marile companii occidentale, în special cele din Germania, ar trebui să-și reconsidere în mod clar investițiile maghiare.  

Acest limbaj al răspunderii, responsabilității și presiunii este singurul limbaj pe care Orbán , care a distrus mass-media liberă din Ungaria, sistemul său independent de justiție, precum și sistemul democratic de control și echilibru, îl va înțelege. Altfel, modelul său antidemocratic se va răspândi, destabilizandu-i mai întâi vecinii săi și în cele din urmă întreaga Europă.” 

(Profesorul Zoltán Tibori-Szabó, autorul articolului, este șeful Institutului de Studii ale Holocaustului și Genocidului din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș – Bolyai din Cluj, România, coautor al „Enciclopediei geografice a Holocaustului din Ungaria” - 2013)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te