Untul, emblema inflaţiei, se scumpeşte în Europa. Ce se întâmplă în România?

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.07.2024 - 12:13
Untul, emblema inflaţiei, se scumpeşte în Europa. Ce se întâmplă în România? - Foto: Wikimedia/Searobin/CC BY-SA 3.0

Untul, emblema inflaţiei, se scumpeşte în Europa. Ce se întâmplă în România? Prețul untului se îndreaptă treptat spre prețurile-record din anul 2022, când, din cauza scăderii cantităților de lapte colectat, piața a reacționat.

SHARE

Untul, emblema inflaţiei, se scumpeşte în Europa. Ce se întâmplă în România? Prețul untului se îndreaptă treptat spre prețurile-record din anul 2022, când, din cauza scăderii cantităților de lapte colectat, piața a reacționat negativ.

Prețul mediu de producător al untului este de aproximativ două săptămâni (14 iulie), în UE, 654 de euro suta de kilograme, fiind cu 44% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Comisie Europene.

Untul, emblema inflaţiei, se scumpeşte în Europa. Ce se întâmplă în România?

Aceasta după ce a sărit de pragul de 600 de euro suta de kilograme, la finele lunii mai. Adică 6 euro pe kilogram, deci 60 de eurocenţi 100 g (în jur de 3 lei).

De altfel, prețul de producător al untului este pe un trend puternic ascendent, încă din luna februarie, iar acum se îndreaptă spre cote atinse în anul 2022.

Atunci, untul s-a scumpit până la valori record (727 de euro, în iulie), în vreme ce la începutul acestui an media era de 563 de euro. În septembrie 2022, 100 de kilograme costau în medie 724 de euro.

Citeşte şi: Untul s-a scumpit cu 44%. De ce au crescut prețurile atât de mult și ce legătură are cu inflația?

Principala cauză a creșterii prețului la unt este producția mai slabă. Aceasta a scăzut în perioada ianuarie-aprilie 2024 cu 2,7%, comparativ cu ianuarie-aprilie 2023. Pe de altă parte, în statele membre au rămas cantități cu 4% mai mari față de anul anterior, în contextul în care exporturile, per total, s-au diminuat.

Din datele Comisiei Europene, exporturile de unt ale UE au crescut către Regatul Unit (+12%), China (+36%), Arabia Saudită (+79%) sau Coreea de Sud (+12%), dar au scăzut către SUA (-21%), Maroc (-26%) și Israel (-43%), conform Economica.net.

 

În România, preţurile diferitelor sortimente de unt sus de asemenea foarte sus. La MegaImage, Pur Natur Bio Unt bio, cu 82% grăsime, la 200 de grame, cost 17, 59 lei. În acest timp, untul marcă proprie MEGA, cu 65% grăsime, la pachet de 200 de grame, costă 8,45 lei.

Citeşte şi: De ce cresc preţurile, deşi inflaţia scade. Şi mai ales de ce să nu ne dorim scăderea preţurilor

La Auchan, cel mai ieftin este untul de masă Olympus, cu 65% grăsime, 200 de grame, la 7,25 lei, iar cel mai scump untul sărat Paysan Breton, la 250 g, 22.90 lei.

Rata anuală a inflaţiei în UE s-a situat la 2,6%, în iunie, în scădere faţă de 2,7%, în mai. România, care timp de cinci luni a fost ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, a fost depăşită de Belgia, luna trecută, arată datele publicate pe 17 iulie, de Eurostat, conform Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te