Rezultatele europarlamentarelor din Franţa au depreciat moneda euro

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.06.2024 - 10:08
Rezultatele europarlamentarelor din Franţa au depreciat moneda euro - Foto: Store norske leksikon/CC0

Rezultatele europarlamentarelor din Franţa au depreciat moneda euro. Agravarea îngrijorărilor politice în Europa este posibil să pună noi presiuni asupra monedei.

SHARE

Rezultatele europarlamentarelor din Franţa au depreciat moneda euro. Agravarea îngrijorărilor politice în Europa este posibil să pună noi presiuni asupra monedei euro.

Aceasta după ce, la alegerile pentru Parlamentul European, liderii politici din Franţa şi Germania au suferit pierderi, susţin analiştii intervievaţi de Bloomberg.

Rezultatele europarlamentarelor din Franţa au depreciat moneda euro

Moneda unică s-a depreciat luni cu 0,5%, până la un curs de 1,0751 dolari, cel mai scăzut nivel din ultima lună, după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au fost devansaţi de partidele de extremă dreapta, la alegerile europarlamentare de duminică, astfel că Macron a cerut organizarea de alegeri anticipate.

Deocamdată, în România, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare interbancară, moneda euro a scăzut cu 0.0003 lei, ceea ce este neglijabil.

Contextul este unul în care oricum remitenţele de valută dinspre Occident vor deprecia moneda europeană, pe fondul venirii în ţară a românilor din Diaspora.

Volatilitate

Cel mai probabil, rezultatele alegerilor europarlamentare vor genera şi mai multă volatilitate pentru moneda euro, care era supusă deja la presiuni după ce rezultatele peste aşteptări privind locurile de muncă create de angajatorii americani în luna aprilie au dus la aprecierea dolarului.

Analiştii se vor concentra în special pe impactul potenţial asupra perspectivelor economice ale Franţei, în cazul în care capacitatea lui Macron de a trece prin Parlament proiecte legislative va fi îngreunată de consolidarea puterii formaţiunilor de extremă dreapta la următoarele alegeri, conform Agerpres.

Citeşte şi: Bulgaria a luat fața României și va adopta moneda euro în 2025. Cât mai așteaptă românii?

În plus, investitorii ar putea să pună sub semnul întrebării hotărârea Europei de a face paşi spre o mai mare integrare fiscală şi financiară, potrivit lui Valentin Marinov, analist la Credit Agricole.

"Asta poate fi văzută ca o lovitură dată sentimentului pozitiv incipient cu privire la euro care a început să domine pieţele valutare în ultimele săptămâni", spune Valentin Marinov.

Recent, fondurile de investiţii au adoptat o poziţie de tip bull faţă de euro, pentru prima dată după luna august 2023.

Moneda unică s-a apreciat cu aproximativ 3% faţă de minimumul atins în luna aprilie, înaintea unei aşteptate decizii de reducere a dobânzii din partea Băncii Centrale Europene.

Citeşte şi: Avem cel mai scump aur din istorie. Care este cotația anunțată de Banca Naţională a României

Însă lipsa de indicii din partea BCE cu privire la direcţia viitoare a politicii monetare face euro şi mai dependent de evoluţia datelor statistice referitoare la economia americană precum şi de deciziile Rezervei Federale americane, susţin analiştii Morgan Stanley.

Acum însă traderii trebuie să ţină cont şi de incertitudinile politice în pariurile lor.

Moneda euro ar putea să scadă până la un curs de 1,05 dolari în trimestrul al treilea, susţine Alvin Tan, analist la RBC Capital Markets în Singapore. "Riscurile politice sunt din nou în creştere pentru euro", spune Alvin Tan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te